AstraZeneca olarak amacımız kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmak

Güncelleme Tarihi:

AstraZeneca olarak amacımız kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2024 17:56

Küresel çapta başlıca ölüm nedenlerinden biri olan kanserin önlenmesi ve tedavisinde önemli ilerlemeler sağlanmış olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre 2022 yılında görülen 19 milyon kanser vakasından yaklaşık 10 milyonu ölümle sonuçlandı.[1] Bu nedenle AstraZeneca olarak kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmak vizyonu ile çalışıyoruz.

Hedefimiz herkesin kanser tedavilerine eşit şekilde erişebilmesini ve birçok kanser türü için tedavi sağlamak. Bu hedefe ulaşmak için kanser tedavisinde yenilikleri sürekli olarak takip ediyor, yenilikçi tedavi yöntemleri geliştiriyor ve yeni teknolojilere yatırım yapıyoruz. Klinik araştırmalar ve insani amaçlı erken erişim programları gibi süreçlerle hastaların yenilikçi tedavilere erişimini sağlayarak hasta sonuçlarının iyileştirilmesine odaklanıyoruz. Kanser tedavisinde ilaç portföyümüz meme ve akciğer kanserleri, gastrointestinal kanserler, genitoüriner kanserler ve bazı kan kanserleri gibi en zorlu kanser türlerini kapsıyor.

AstraZeneca olarak amacımız kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmak

"Türkiye’deki klinik çalışmalarımızın yüzde 73’ü onkoloji tedavi alanında”

Kanseri bir ölüm nedeni olmaktan çıkarmak vizyonumuz çerçevesinde yürüttüğümüz klinik araştırma stratejimiz kansere daha erken ve daha akıllıca müdahale etmek üzere tasarlandı. Türkiye’deki klinik çalışmalarımızın yüzde 73’ünü onkoloji tedavi alanında yürütüyoruz. Bu kapsamda Ankara ve Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi önde gelen merkezlerle klinik araştırmalar alanında önemli iş birliklerine imza atıyoruz.

10’un üzerinde farklı tedavi alanında, 40’ın üzerinde aktif onkoloji çalışma sayımızı 2024 senesinde 60’ın üzerine çıkararak 1.500’ün üzerinde hastaya ulaşmayı hedefliyoruz. 

Bilimsel iş birliklerimiz kapsamında ise Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, Türk Akciğer Kanseri Derneği, Patoloji Dernekleri Federasyonu ve Türk Üroonkoloji Derneği gibi kurum ve dernekler ile birlikte çalışarak araştırmalar yapıyor, veri ve raporların yayımlanması için koşulsuz destekte bulunuyoruz. Kanser hastalığının teşhis ve tedavisinde her geçen gün önemi artan diyagnostik alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu çerçevede hastanın doğru tedaviye ve kaliteli test imkânlarına ulaşmasını hedefleyen “Diyagnostik Network” programımız kapsamında, akciğer kanseri tanısı için doku biyopsisi alınan ancak tanı aldığı hastanede mutasyon testine erişimi olmayan hastaların doğru tanıya ulaşmasına destek oluyoruz.

Koşulsuz katkılarımızla Tıbbi Genetik Derneği tarafından hayata geçirilen TRGENTEST projesi ile ise https://trgentest.com/ web sitesi üzerinden kanser hastalarının moleküler genetik testlere ve laboratuvar bilgilerine ulaşmalarını sağlıyoruz.

AstraZeneca olarak amacımız kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmak

“Farklı kanser türleri ile ilgili toplumsal farkındalık için iş birlikleri yapıyoruz”

Farklı kanser türleri ile ilgili toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla dernekler, akademik kurumlar ve bilim insanlarıyla birçok iş birliği yapıyoruz. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin hayata geçirdiği “Akciğerimizi Okuyoruz” projesine koşulsuz destek veriyoruz. Proje kapsamında yayına alınan www.akcigerimiziokuyoruz.com web sitesinde, dünya çapında ve Türkiye’de kanserden kaynaklanan ölümlerin en yaygın nedeni olan akciğer kanserinin belirtileri ve risk faktörleri gibi başlıklar altında bilgiler yer alıyor.

Yine Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin meme ve yumurtalık kanseri hakkında toplumu bilgilendirmek amacıyla koşulsuz desteğimizle hayata geçirdiği “Kontrol Sende Cevabı Gende” internet platformu ile kadınlar meme ve yumurtalık kanseri risk faktörlerine sahip olup olmadıklarını www.cevabigende.com adresinde yer alan anketler aracılığıyla öğrenebiliyor. Oyuncu ve heykeltıraş Arzum Onan’ın da elçiliğini yaptığı proje kapsamında yayına alınan web sitesinde ayrıca toplumu bu kanser türlerinin önemi konusunda bilgilendiren çarpıcı verilere de yer veriliyor.

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği’nin koşulsuz desteğimizle yürüttüğü “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” kapsamında ise kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme kanseri konusunda bilgilendirilmesi ve kendilerine en yakın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) taramalarını yapmaya teşvik ediyoruz.

Yürüttüğümüz klinik çalışmalar ve paydaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz projeler, kanser alanındaki taahhütlerimize ne denli bağlı olduğumuzu ortaya koyuyor. İlaçlarımızla yenilikçi tedavi çözümleri sunmanın yanı sıra iş birliklerimiz, erken tanı programları ve farkındalık kampanyalarıyla toplumu bu konuda bilinçlendirmeye ve hastaların erken evrede tedaviye erişimini sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz.

[1] https://gco.iarc.who.int/media/globocan/factsheets/cancers/39-all-cancers-fact-sheet.pdf

İlandır 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!