Acı dolu günler geride kalıyor

Güncelleme Tarihi:

Acı dolu günler geride kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2018 14:51

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan çocuklar, Türk Kızılayı’nın kurduğu merkezde, yaşadıkları acı dolu günlerin etkisinden çeşitli etkinlikler yaparak kurtulmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Altındağ’da açılan Türk Kızılayı Ankara Şubesi Şehit Serhat Önder Çocuk Koruma Merkezi’nde, sığınmacı 6-18 yaş grubu çocuklar için ihtiyaç temelli eğitim veriliyor. Yaygın eğitim metotları ile psikososyal destek sağlamak için çeşitli konu başlıkları altında aktiviteler, atölye çalışmaları, seminer ve eğitimler düzenlemek amacıyla kurulan merkezde, çocukların psikolojik ve gelişimsel süreçleri takip ediliyor, buna yönelik çalışmalar ilgili meslek uzmanlarınca yürütülüyor. Çocuk Koruma Merkezi Proje Yöneticisi Çağla Toğan, merkezde mart 2017'den itibaren Ankara'da yaşayan dezavantajlı sığınmacı çocuklara yönelik psikososyal destek çalışmaları yürütüldüğünü belirtti. Çocuk ve genç dostu alanlarda, her yaş grubundaki çocuklar için ihtiyaç temelli etkinlikler gerçekleştirildiğini dile getiren Toğan, merkezde psikolog ve sosyal hizmet uzmanının bulunduğunu söyledi.

‘KAPIMIZ HERKESE AÇIK’

Haberin Devamı

Çocuklarla beraber annelere de eğitimler verildiğini anlatan Toğan, gençlik çalışanlarının Çocuk Koruma Merkezinde ve Altındağ'daki Suriyeli ve Iraklı çocukların yoğun olduğu okullarda hijyen, trafik, çocuk hakları gibi konularda eğitimler düzenlediğini ifade etti. Çocuk Koruma Merkezi’nin 2017'de 5 bin 582 kişiye ulaştığına dikkat çeken Toğan, "Hedef kitlemiz Suriyeli ve Iraklı katılımcılardan oluşuyor. Projemiz, Suriye krizi kapsamında başlatılmış olsa da bizim için çocuk çocuktur. Kapımız herkese açık. Dezavantajlı bölgede olduğumuz için buradaki Türk aileler de hizmetlerimizden faydalanabilir" diye konuştu.

‘OLUMLU DÖNÜŞLER ALIYORUZ’

Merkezin Norveç Kızılhaçı’ndan alınan fonlarla faaliyetlerini yürüttüğünü ifade eden Toğan, çocukların ve annelerinin merkeze servislerle getirildiğini kaydetti. Toğan, çocuklara ve annelerine Türk Kızılayı Ankara Şubesi Aş Ocağı’ndan gelen yemeklerden de ikram edildiğini söyledi. Merkeze geldikten sonra çocuklarda olumlu değişimler gördüklerini anlatan Toğan, "Hijyen alışkanlıklarını bile kazanamayan çocuklar, evde bunları uygulamaya başladı. Aileleriyle iletişim halinde olmaya başladılar. Okulda başarılı olmaya çalışmaları, haklarını öğrenmeleri bizim için çok kıymetli. Ailelerden de hep olumlu geri dönüşler alıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

KAYNAŞMAYI AMAÇLIYOR

Gençlik çalışanı olarak görev yapan Gülçin Birinci de merkezde, 6-18 yaş arasındaki Iraklı ve Suriyeli çocukların gelişimsel dönemine uygun çalışmalar yapıldığını söyledi. Birinci, "Bu atölyede bulunanlar, Iraklı ve Suriyeli savaş mağduru aileler. Merkezde Türkçe, İngilizce, Arapça eğitimler veriliyor. Türk, Iraklı, Afgan, Suriyeli çocukların sosyal uyumunu kuvvetlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!