AB’den ayrılıyoruz, Avrupa’dan değil

Güncelleme Tarihi:

AB’den ayrılıyoruz, Avrupa’dan değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2016 09:39

İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrıldıktan sonra da Avrupa ülkeleri ile yakın işbirliği içinde olacağını belirterek, “İngiltere AB’den ayrılıyor ama Avrupa’dan ayrılmıyor” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını Brüksel’de bir araya getiren AB Liderler Zirvesi’nde konuşan May,  İngiltere’nin AB’den ayrılana kadar birlik içinde rolünü tam bir şekilde icra edeceğine vurgu yaparak, “İngiltere AB’den ayrıldıktan sonra da Avrupalı dostlarımız ve müttefiklerimiz ile  işbirliği konusunda kendine güvenen, coşkulu bir ülke olacak” dedi.
“İngiltere AB’den ayrılıyor ama Avrupa’dan ayrılmıyor” diyen May, ülkesinin dostlarına ve müttefiklerine sırtını dönmeyeceğini kaydetti. AB’den ayrılma müzakerelerinin resmi olarak henüz başlamadığına işaret eden May, ”Bu zirvede amacımın, İngiltere AB’den ayrıldıktan sonra da birliğin yakın bir ortağı olarak kalmasını temin etmek olduğunu açıkça ortaya koydum” diye konuştu.

Haberin Devamı

AYRILIK SORUNSUZ OLABİLİR

Bu süreçte zorlu anlar yaşanabileceğini ve bazı şeyler karşılığında başka bazı şeyleri vermenin gerekebileceğini anlatan May, “Fakat inanıyorum ki bu konuya benim yaptığım gibi yapıcı bir ruhla yaklaşırsak, sorunsuz bir ayrılığı temin edip hem İngiltere’nin hem de AB ülkelerinin yararına olacak yeni, güçlü bir ilişki inşa edebiliriz” değerlendirmesini yaptı.
İngiltere Başbakanı May, ülkesinin AB’den resmen ayrılık sürecini başlatacak Lizbon Anlaşması’nın 50’nci maddesinin gelecek yıl mart ayı bitmeden devreye sokulacağını açıklamıştı. 50’nci madde AB üyesi ülkelerin birlikten çıkışını düzenliyor. Bu maddenin yürürlüğe girmesinin ardından başlayacak müzakere süreciyle İngiltere’nin AB’den resmen çıkmasının en az iki yıl sürmesi öngörülüyor.
İngiltere’de 23 Haziran’da yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52’si AB’den çıkış yönünde oy kullanmıştı. AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!