ABD’nin Erbil Konsolosluğu kapanmıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin Erbil Konsolosluğu kapanmıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2017 22:09

Washington Yönetimi aksi istikametteki baskısına rağmen Iraklı Kürtlerin bağımsızlık referandumunu yapmış olmasından hayal kırıklığı duyulduğunu açıklamıştı. Ancak Türkiye başta bölge ülkelerinin aksine ABD, Kuzey Irak’taki Kürt Yönetimi’ne yönelik herhangi bir yaptırım uygulamak niyetinde değil. Washington’ın Erbil’i sıkıştıracak diplomatik ya da askeri bir tedbir hazırlığında olmadığını Perşembe günü Dışişleri ve Pentagon’un sözcülerinden gelen açıklamalarla teyit edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ülkesinin Erbil Başkonsolosluğu’nun açık olduğunu ve kapatılmasına ilişkin herhangi bir talebin söz konusu olmadığını bildirdi. ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon ise Irak’ta peşmerge ile yürütülen ortak operasyonların bağımsızlık referandumundan etkilenmediğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD’nin Erbil Konsolosluğu kapanmıyor
ERBİL HAVAALANI OPERASYONLARDA HALA AKTİF

Sahadaki koalisyon komutasının peşmerge ile referanduma ilişkin herhangi bir temas içinde olmadığını anlatan Dillon, bu konudaki diplomatik girişimleri ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD ile Mücadele Küresel Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün yürüttüğünü hatırlattı. Dillon, McGurk’ün bütün çabalarına rağmen Iraklı Kürtleri referandum kararından vazgeçiremediğini söyledi. Ancak Dillon Erbil ile askeri işbirliğinin referandum sürecinden etkilenmediğini kaydetti.

Irak'ın Havice, Şarkat, Reyhana, Ana ilçelerinde IŞİD ile mücadelenin devam ettiğini belirten Dillon, Erbil Havalimanı'ndan yürütülen operasyonların da sürdüğünü açıkladı. Bağdat’ın Erbil Havaalanına ambargo uygulaması durumunda operasyonların etkilenmesini bekleyip beklemediklerinin sorulması üzerine Ryan Dillon, böyle bir etki beklemediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

PEŞMERGEYE YAPTIRIM YOK

Dillon, peşmergenin Irak’taki IŞİD’e yönelik operasyonlardaki mevcut rolüne ‘Peşmerge tıpkı Telafer operasyonunda olduğu gibi Havice operasyonunda da ilçeye girmeyip IŞİD’in ilçeden kuzeye doğru çıkmasını engellemek amacıyla operasyona destek veriyor’ sözleriyle açıklık getirdi.

‘ABD SESSİZ KALDI’ ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Bağımsızlık referandumu Dışişleri’ndeki günlük basın brifinginin de öncelikli konularından biriydi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, ABD’nin referanduma karşı sessiz kaldığına ilişkin eleştirileri yanıtladı. Nauert, ‘Başından beri açıkça buna karşı olduğumuzu söyledik. Biz Irak’taki herkesin şu anda IŞİD’i yenmeye odaklanmasını istiyoruz. Referanduma sessiz kaldığımızı iddia etmek yanlış bir tanımlama. Ancak biz ülkedeki tansiyonu alevlendirmek de istemiyoruz. Dışişleri Bakanı Tillerson geçtiğimiz günlerde hem Bağdat hem de Erbil’deki muhataplarıyla pek çok görüşme yaptı. ABD kendisinden istendiği takdirde taraflar arasındaki diyaloğun kolaylaştırılması için rol oynamaya hazır’ dedi.

Haberin Devamı

‘KÜRTLERLE İLİŞKİMİZ DEĞİŞMEZ’ VURGUSU

ABD’nin Iraklı Kürtlerle ilişkisinin değişmeyeceğini vurgulayan Nauert, Irak’a komşu ülkelere de şiddete neden olacak eylemlerden kaçınma çağrısı yaptı. Türkiye ve İran’ın sınırlara asker yığdığının hatırlatılması üzerine Nauert, ‘Herkesi itidale davet ediyoruz. Her türlü diyaloğu kolaylaştırmak için rol oynamaya hazırız. Umarız tüm taraflar çağrımızı duyar. Her türlü şiddete karşıyız’ diye konuştu.

Nauert, Erbil’deki ABD Başkonsolosluğu’nun kapatılmasının gündemde olmadığını da bildirdi.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!