Washington’dan seçilmiş hükümete destek

Güncelleme Tarihi:

Washington’dan seçilmiş hükümete destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2016 00:42

Washington Yönetimi, Türkiye’deki darbe girişimine başta suskun kalsa da Beyaz Saray akşam yayınladığı bir bildiriyle Başkan Obama’nın “Türkiye’deki herkesin demokratik yollarla seçilen Türkiye Hükümeti’ne destek vermesi gerektiğine” inandığını açıkladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki darbe girişimiyle ilgili Washington Yönetimi olayın ilk saatlerinde sessiz kalmayı tercih etse de, daha sonra Beyaz Saray TSİ 02.02’de bir bildiri yayınlayıp Başkan Obama’nın “Türkiye’deki herkesin demokratik yollarla seçilen Türkiye Hükümeti’ne destek vermesi gerektiğine” inandığını açıkladı.

Olaylara ilk tepki Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Ned Price’dan geldi. Beyaz Saray ve Dışişleri Sözcülükleri, olayların ilk saatlerinde resmi bir açıklama yapılmayacağını, medyada çıkan haberlerin takip edildiğini söylemekle yetinirken, Price, “Başkan’ın ulusal güvenlik ekibi, kendisini Türkiye’de yaşanan olaylarla ilgili bilgilendirdi. Başkan, düzenli olarak bilgi almaya devam edecek” dedi.

İSTİKRAR, BARIŞ VE DEVAMLILIK

Konu, daha sonra Suriye meselesini görüşmek üzere Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye de soruldu. Kerry de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yürüttüğü görüşmelerin ardından konuyla ilgili benzer bir tutum sergileyip şunları söyledi: “Türkiye’yle ilgili olarak, bugün bütün gün boyunca çok derin bir şekilde müzakereler yürüttük ve Sergey’yle ben, neler olup olmadığına ilişkin gerçekten de haberleri ancak görebildik. O yüzden, haberleri gördüğümüz yönünde bir açıklama dışında bir şey söylemek sanırım benim için uygun olmaz. Şu aşamada elimde başka bir detay yok. Umarım, Türkiye’de istikrar, barış ve devamlılık olur ama şimdilik ekleyecek bir şeyim yok.”

Haberin Devamı

OBAMA VE KERRY MUTABIK

Darbe girişiminin başarısız olacağının anlaşıldığı saatlerde ise Washington’dan beklenen açıklama geldi. Ve Beyaz Saray, Türkiye’de sabaha karşı olmuşken, Obama’nın konuyla ilgili Kerry’yle bir telefon konuşmasını yaptığını, Amerikan Başkanı’nın Türkiye’deki herkesi seçilmiş hükümete destek vermeye çağırdığını belirterek şöyle dedi: “Başkan, bu akşam Türkiye’deki olayları görüşmek üzere Dışişleri Bakanı Kerry’yle konuştu. Başkan ve Dışişleri Bakanı, Türkiye’deki herkesin demokratik yollarla seçilen Türkiye Hükümeti’ne destek vermesi, itidal göstermesi ve her türlü şiddet ve kan dökmeden kaçınması gerektiği konusunda mutabık kaldı. Bakan Kerry, Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’deki ABD vatandaşlarının güvenliğine odaklanmaya devam edeceğinin altını çizdi.”

Haberin Devamı

ABD, HÜKÜMETİN YANINDA

Bu açıklamanın hemen sonrasında ise “Türkiye’deki durum” başlığıyla Dışişleri Bakanı Kerry’nin yazılı açıklaması geldi. Ve Kerry de, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir telefon konuşması yaptığını belirttiği açıklamasında “ABD, Türkiye’de yaşanan olayları büyük bir kaygıyla izlemektedir. Son derece kaygan olan durumu takip ediyoruz” diyerek şunları söyledi: “Bu akşam Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştüm ve ABD’nin Türkiye’nin demokratik yollarla seçilen sivil hükümeti ve demokratik kurumlarına desteğini vurguladım.” Kerry, açıklamasında ayrıca “Tüm tarafları Türkiye’nin her yanındaki diplomatik misyonlar, personel ve sivillerin güvenliğini korumaya davet ediyoruz” diyerek Türkiye’deki ABD Büyükelçiliği ve konsolosluklarının Türkiye’deki ABD vatandaşlarına gelişmeleri iletmeye devam edeceğini aktardı.

Haberin Devamı

İNCİRLİK’E ETKİSİ YOK

Beyaz Saray ve Dışişleri’nin açıklamalarının ardından ise bu sefer Pentagon konuyla ilgili bir duyuru geçti. Üst düzey bir Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilisi adına gönderilen açıklamada şöyle denildi: “Türkiye’deki durumu yakından takip ediyoruz ve görevlilerimiz, siviller, onların aileleri ve tesislerimizin güvenliğinin sağlama almak için gerekli adımları atıyoruz. Şu aşamada, olayların İncirlik Hava Üssü’ne herhangi bir etkisi yok ve İncirlik’ten IŞİD karşıtı operasyonlar devam edecek.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!