ABD saldırganın yakalanması için yardım etti

Güncelleme Tarihi:

ABD saldırganın yakalanması için yardım etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2016 01:19

ABD yönetimi, geçtiğimiz yıl kasım ayında Paris’te meydana gelen terör saldırısının ardından Fransa ve Belçikalı yetkililere ülkelerinin güvenliği artırmaları için önemli yardımlarda bulunulduğunu bildirdi. 

Haberin Devamı

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’a günlük basın toplantısında Paris saldırılarının firari zanlısı Salih Abdüsselam’ın Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaralı olarak ele geçirilmesi soruldu.               

Terör saldırısının ardından ABD’li yetkililerin Fransa ve Belçika’daki ulusal güvenlik yetkilileriyle yakın çalışma içinde bulunduğunu vurgulayan Earnest, "ABD sahip olduğu önemli kaynak ve kabiliyetlerini, saldırılara ilişkin araştırma yapan ve ülkelerini korumak için adımlar atan Fransız ve Belçikalı yardım etmek için kullandı. Onlarla bu konuda yakın temas halinde olmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.               

Earnest, saldırı zanlısının yakalanmasına ilişkin Başkan Barack Obama’nın bilgilendirilip bilgilendirilmediğine dair haberinin olmadığını ifade etti.               Belçikalı yetkililerce yapılan açıklamaya göre, Paris saldırılarının firari zanlısı Salih Abdüsselam Brüksel'in Molenbeek semtinde gerçekleştirilen operasyonda bacağından vurularak yaralı ele geçirildi.               

Haberin Devamı

Terör örgütü IŞİD üyelerinin 13 Kasım 2015'te Paris'te eş zamanlı gerçekleştirdiği saldırılarda 130 kişi hayatını kaybetti. Saldırının Brüksel'de Fransız ve Belçika vatandaşlarınca planlandığı iddiası üzerine operasyonlar başlatılırken, 30'dan fazla kişi gözaltına alındı, bunlardan 8'i tutuklandı.               

Yapılan tüm operasyonlara rağmen, Paris saldırılarında yer aldıktan sonra Belçika'ya geri dönen Salah Abdüsselam bulunamamıştı.              

OBAMA’NIN KÜBA ZİYARETİ               

Basın toplantısında Earnest’a Obama’nın bu hafta sonu başlayacağı Küba ziyaretine ilişkin sorular da yöneltildi.               

Obama’nın Havana’da görüşeceği kişilerin arasında yönetim karşıtlarına da yer vereceğine ilişkin Havana yönetimiyle bir görüşme yapılıp yapılmadığına dair bir soru üzerine Earnest, şöyle dedi:             

 "Obama’nın Küba ziyaretinde görüşmeye davet ettiği insanların listesi tartışılamaz. Başkanın kiminle görüşeceğini Beyaz Saray ve Başkan belirler. O listede Küba hükümetinin görüşmesini istemeyeceği insanların olması sürpriz olmaz."               

Haberin Devamı

Earnest, Obama'nın ziyareti sırasında görüşmek istediği kişilerle insan hakları konularını da değerlendireceğini dile getirdi.               

Obama’nın Küba ile ilişkileri derinleştirmek istediğini vurgulayan Earnest, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da kolaylaştırılmasının yollarının aranacağını ifade etti.             

Obama, adada pazar günü başlayacağı temaslarıyla  90 yıl sonra Küba’yı ziyaret eden ilk ABD başkanı olacak.              

KUZEY KORE’NİN BALİSTİK FÜZE FIRLATMASI               

Kuzey Kore’nin balistik füze denemelerine bugün orta menzilli füze fırlatarak bir yenisini daha eklediği aktarılan Earnest, Pyonyang yönetiminin yeni füze denemelerine dair haberlerin farkında olduklarını belirtti.               

Haberin Devamı

Earnest, Kore Yarımadası’ndaki gelişmeleri yakından izlediklerini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:               

"Balistik füze teknolojisi kullanarak yapılan fırlatmalar birçok Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının açık ihlalidir. Kuzey Kore bölgede tansiyonu daha da yükseltecek eylemlerden uzak durmalı ve uluslararası taahhütleri ile yükümlülüklerini yerine getirmeye yönelik kalıcı adımlar atmaya odaklanmalı."               

ABD ve Güney Kore’nin Ortak Kuvvetler Komutanlığı (JCS), Kuzey Kore'nin iki balistik füze fırlattığını bildirmişti.               

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!