750 bin lirayı 3 yılda döndüren kafe

Güncelleme Tarihi:

750 bin lirayı 3 yılda döndüren kafe
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2016 15:45

Yılda ortalama yüzde 10 büyüyen ev dışı tüketim sektörü, bu alanda hizmet veren markaların sayısının da artmasını sağlıyor. Daha çok kafe ve pastane konseptinde hizmet sunan Özsüt markası ise yıl sonuna kadar 41 yeni şube açacak. Bugün ortalama 750 bin liralık bir yatırımın 3 yılda geri döndüğünü söyleyen marka yetkilileri, “Türkiye genelinde ev dışı tüketim pazarı 50 milyar TL’yi geçti” diyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de son yıllarda hızlı büyüyen ev dışı tüketim sektöründe zincir markaların da sayısı hızla artıyor. Bu alanda kafe-pastane konsepti ile hizmet veren Özsüt, yıl sonuna kadar 41 yeni girişimci peşinde. Sektördeki büyümenin yeni girişimcilerin de iştahını kabarttığını anlatan Özsüt yetkilileri, “180’nin üzerinde şubemiz var. Yıl sonuna kadar yeni girişimcilerle bu alanda öne çıkacağız. Bugün bahçeli bir restorana yatırımın ortalama maliyeti 750 bin lira” diyor. Özsüt yetkilileri, şu bilgileri verdi:

SEKTÖR NASIL BÜYÜYOR
- Türkiye’de alım gücünün yükselmesi, şehirleşmenin artması, hanedeki çalışan sayısının çoğalması ve turizmin gelişimi gibi nedenler, ev dışı tüketim sektörünün büyümesini tetikledi.
- TÜİK’in verilerine göre, kişi başı ev dışı tüketim, özelikle son 10 yılda her yıl yüzde 10-15 oranında büyüyor.
- Türkiye genelinde ev dışı tüketim pazarı 50 milyar TL’yi geçti.
- Bu harcamaların neredeyse yarısı restoranlar ve fast-food mekanlarda gerçekleşirken, kafe ve pastane kategorisinin payı ise yüzde 15 seviyesinde bulunuyor.
- Türkiye’de dışarıda yemek yiyen kişilerin yetişkin nüfusa oranı, yüzde 65.
- Markamız, ürün çeşitliliği sayesinde hem kafe-pastane hem de restoranların da dahil olduğu ev dışı tüketim noktalarından pay alıyor.
- Sektörde faaliyet gösteren ve istikrarlı büyüyen marka sayısı ise 20’nin üzerinde.

NE ZAMAN PARA KAZANIRIM

- Özsüt olarak ilk şubemizi 1991 yılında İzmir Alsancak’ta açtık.
- 1996 yılından itibaren franchise sistemine geçerek şube sayımızı artırmaya başladık.
- 2002 yılına gelindiğinde şube sayımız 50’ye çıktı, bugün ise 46 ilde 180’nin üzerinde şubemiz bulunuyor ve sadece bu yıl içerisinde bunlara 41 yeni şube daha eklemeyi hedefliyoruz.
- Yani o 10 yılda ulaştığımız şube sayısına, bugün bir yılda erişmeyi planlıyoruz.
- Yatırım miktarları mağazanın lokasyonuna göre değişiklik gösteriyor.
- Lokasyon belirlerken, geri dönüşün hızlı olacağı noktalar seçmeye özen gösteriyoruz.
- Bugün 100-150 metrekarelik ve bahçesi olan bir restoranın anahtar teslim maliyeti yaklaşık olarak 750-850 bin TL arasında değişiyor.
- Bu miktarda bir yatırımın geri dönüş süresinin ise ortalama 3 yıl olduğu hesaplanıyor.
- Franchise sözleşmelerimizi 10 yıllık yapıyoruz.

YATIRIMCIYA TAVSİYELER
- Yeme-içme ve gıda günümüzde çok hızlı geliştiğinden dolayı, pek çok yatırımcı bu pastadan kendine bir pay almak konusunda hevesli davranıyor.
- Fakat gıda perakendesi gerçek anlamda uzmanlık ve tüm süreçleri kapsayan know-how gerektiren bir alan.
- Sektör dinamikleri, hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetini sağlamaktan tutun, servis ettiğiniz yiyeceklerin tarihine ve kültürüne kadar pek çok alanda yetkin olmanızı gerektiriyor.
- Bu yetkinlikse kısa vadede kolayca kazanılacak bir deneyim olmadığı için, franchising seçenekleri yatırımcılar için büyük avantajlar sunuyor.
- Alanında başarılı bir marka ile hareket edildiğinde, pazar potansiyellerine en kısa yoldan erişim imkanı bulunuyor.

Haberin Devamı

KİŞİ BAŞI 250 DOLAR HARCIYORUZ
EV dışı tüketim pazarının dünyada da hızlı bir büyüme yakaladığına işaret eden Özsüt yetkilileri, şunları anlattı: “Bugün ABD’de bir kişi ev dışı tüketime yıllık 2 bin dolardan fazla harcıyor. Bu rakam Avrupa’da 900 dolar civarında. Türkiye’de ise 250 dolarda kalıyor. Yine ABD’de bir yılda ev dışında yemek yemeye 600 milyar dolar civarında para harcanıyor. Bu rakamlara bakıldığında, Türkiye’de sektörün halen ciddi bir büyüme potansiyeli olduğu görülüyor. İstihdam alanında da, yeme-içme ve gıda, tüm dünyada kamu hizmetleri dışında en çok çalışana sahip sektörlerden biri. Türkiye’de çalışanların sektörel dağılımına bakıldığında geleneksel olarak yüzde 50’ye yakını hizmet sektöründe istihdam ediliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!