60. yıl pozu

Güncelleme Tarihi:

60. yıl pozu
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2017 23:57

AB’nin kurucu belgesi Roma Antlaşması’nın 60’ıncı yılında 27 üye ülkenin liderleri İtalya’nın başkentinde bir araya geldi. ‘Avrupa ortak geleceğimiz’ mesajının verildiği zirvede, “Aynı yönde ilerlerken gerektiğinde farklı hızlar ve yoğunlukla birlikte hareket etme” kararı aldılar. Bu da çok vitesli AB’nin genel politikaya dönüşebileceği sinyalini verdi.

Haberin Devamı

KURULUŞUNUN 60’ıncı yılını zafer havasından çok geleceğini arayan bir ruh hali içinde kutlayan Avrupa Birliği, ‘yeni bir başlangıç’ yapmanın peşinde. AB’nin kurucu belgesi olan Roma Antlaşması’nın imzalanışının 60’ıncı yılında dün Roma’da bir araya gelen AB liderleri, “Avrupa ortak geleceğimiz” mesajını güçlü şekilde verdi. AB’den ayrılma kararı alan İngiltere ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu aday ülkelerin çağrılmadığı zirvede, çok boyutlu ve kararlılık dozu yansıtan ortak bir deklarasyon yayımlandı. Kağıt üstünde güçlü mesaj veren AB’nin göç, popülizm, terör ve zayıf ekonomi gibi zorlu meydan okumalara pratikte cevap verip veremeyeceğine yönelik soru işaretleri oldukça fazla.

YENİDEN BAŞLAMALIYIZ

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB’nin sloganlardan, prosedürlerden ve yönetmeliklerden ibaret olmadığının altını çizerek, “Bugün, 60 yıl önce Avrupa entegrasyonunun kahramanlarından bize kalan mirasa önem veren Avrupa liderleri olduğunuzu kanıtlayın” dedi. Conservatori Sarayı’ndaki zirvenin ev sahibi İtalya Başbakanı Gentiloni, Avrupa’nın 60 yıldır barış içinde olduğunu ve bunu ‘kurucu babalara’ borçlu olduklarını belirterek, “Yeniden başlamalıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

FARKLI HIZLARA GEÇİŞ

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı için ‘trajedi’ ifadesini kullanan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB’nin 100’üncü yaşını da kutlayacağını belirterek geleceğe yönelik güven mesajı verdi. Polonya’nın yayımlanmasına ‘son dakikada’ onay verdiği Roma Bildirisi’nde “AB’yi daha güçlü ve dayanıklı yapacağız” vurgusuna yer verildi. Belgenin en dikkat çeken vurgusu ise “Geçmişte de yaptığımız gibi aynı yönde ilerlerken gerektiğinde farklı hızlar ve yoğunlukla birlikte hareket edeceğiz” oldu. Bu vurgu, çok vitesli AB fikrini, genel politika unsuru haline getirmesi açısından önemli. Katılmak isteyen ülkelere kapının açık tutulduğu mesajının da verildiği belgede, “Birliğimiz bölünmüş değil ve bölünemez” mesajı da yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!