GeriSeyahat 5 ilden 5 farklı bahar mönüsü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
5 ilden 5 farklı bahar mönüsü

5 ilden 5 farklı bahar mönüsü

İstanbul’da yaşayan pratisyen hekim Oğuz Erkara, seyahat etmenin yanı sıra tarihi lokantalara ilgi duyuyor. 100 Tarihi Lokanta adlı kitabın yazarı Erkara, bu çalışmasını hazırlarken pek çok yer gezdi, yöresel yemekleri tattı. Erkara Hürriyet Seyahat okurları için İzmir, Adapazarı, Isparta, İstanbul ve Adana’daki 5 tarihi lokantadan 5 bahar mönüsü önerdi.

Oğuz Erkara (43), bir fabrikada işyeri hekimi olarak görev yapıyor. En önemli hobisinin lokantalar olduğunu söylüyor. Daha önce 5 yıl Burdur’da kebap restoranı işleten Erkara, bir dönem Lokanta Dünyası isimli bir dergi de çıkardı. www.lokantadunyasi.com isimli bir web sitesi var. Bunun yanı sıra “100 Tarihi Lokanta” adlı bir kitap yazdı. Kitabında Türkiye’nin en eski 100 lokantasının hikayelerini anlattı. “Cinius yayıncılık tarafından yayınlanan kitabım 2010 yılında Paris te Gourmand Awards ödüllerinden biri olan Best Guide dalında Dünya üçüncüsü oldu” diyor.
Seyahat etmek ise onun bir diğer önemli hobisi: “Ayda bir şehir dışına, fırsat buldukça da yurtdışına seyahat ediyorum. Hafta sonları ise mutlaka İstanbul’un daha önce görmediğim bir köşesini görmeye çalışıyorum. Eşim de seyahati çok sever. O tam bir Bizans tutkunu. İstanbul ve civar şehirlerdeki Bizans eserleri ve tarihi lokantalar bizim seyahat hedeflerimiz” diyor. Türkiye’nin birçok bölgesine seyahat eden Erkara, yurtdışında da Fransa, Almanya ve İsviçre’yi gezdi.
Erkara, kitabının içeriğini hazırlarken yaptığı geziler sırasında pek çok insan ve lezzetli yemekler tattığını söylüyor. Hürriyet Seyahat okurları için 5 ayrı şehirdeki lokantalardan 5 ayrı bahar mönüsü seçti:

İZMİR: YENİCE LOKANTASI
Kuzu etli şevketi bostan

1920 yılında kurulan lokantanın başında bugün üçüncü nesil olan Aykut Yenice var. Aykut Bey aynı zamanda Lokantacılar Federasyonu Başkanı. O federasyonun yoğun işleri ile uğraşırken lokantayı eşi ve kızı idare ediyor.
Yenice Lokantası’nın bahar mönüsü şöyle;
- İşkembe çorbası: Mevsimi olduğu için kuzu işkembesi seçeneği bulabilirsiniz.
- Zeytinyağlı tabağı: Zeytinyağlı Karaburun enginarı, zeytinyağlı Karaburun baklası, kabak silkme, zeytinyağlı kereviz, yaprak sarması.
- Kuzu etli şevketi bostan: Ege’ye özgü bu otun süt kuzusu etiyle tadı bambaşka oluyor.
- Roka salatası: Bol İzmir yeşillikleri, taze soğan ve maydanozla.
- Yenice special kadayıf: Taze koyun kaymağıyla, baharda koyun sütü ve kaymağının en lezzetli hali oluyor.
- Mönünün fiyatı 25-30 TL civarında. (Tel: 0 232 483 83 20)

Adapazarı: KÖFTECİ MUSTAFA
Manda kaymağı leziz

Bu yıl 100. yılını kutlayan bu lokanta 1912 yılında kurulmuş. Dördüncü nesil Akif Sürekli tarafından işletiliyor. Bahar mönüsü şöyle:
- İşkembe çorbası
- Islama köfte
- Sızma Ayvalık zeytinyağı ile lezzetlendirilmiş piyaz
- Üzüm şırası
- Manda kaymaklı ekmek kadayıfı, Kemalpaşa, kadayıf seçeneklerinden biri: Buradaki her ürün gibi özenle hazırlanan manda kaymağı, çimen kokan, doğal yolla beslenmiş mandalardan elde ediliyor. Hayvan yeni doğum yaptığı için ilkbaharda olduğumuz şu günlerde süt ve kaymakları inanılmaz lezzetli. Sadece bunu yemeye bile gidilebilir,
- Mönünün fiyatı 15-20 TL arasında. (Tel: 0 264 277 98 93)

Isparta: Kebapçı KADİR
Fırın kebabını tadın

Türkiye’nin en eski ikinci lokantası olan bu işletme 1851’de kurulmuş. Bugün 5. nesil Hüseyin Açıkalın lokantayı yönetiyor. Bahar mönüsü şöyle:
-Top tarhana çorbası: Isparta’ya özgü bir çorba, nohut, parça et, İlavus lahanası içeriyor.
-Isparta fırın kebabı: Bu günlerde mevsimi olduğu için süt kuzusu ile yapılıyor, haziran sonunda oğlak, eylülden itibaren erkeçten yapılacak.
- Söğüş; domates, taze soğan, yeşil biber veya yeşil salata ile.
- Bakır tasta karanfil ve mersin yaprağı ile tatlandırılmış, aromatize edilmiş üzüm şırası.
- Kabune pilavı: Kuzu etli, nohut, soğan, karabiber, tereyağı ile.
- Çakal helvası: Haşhaş kendi yağında bakır kazanda kavrulur, ceviz ilave edilir, pekmez katılarak kıvam verilir, sıcak veya soğuk servis edilir.
-Tosmankara helvası: Esmer un kavrulur, ceviz ilave edilir, pekmezle kıvam verilir, soğuk veya sıcak servis edilir.
- Mönünün fiyatı 25-30 TL civarında. (Tel: 0 246 218 24 60)

İSTANBUL: Balık Osman
Kalkan’ın tam zamanı

Adını yaptığı yemeğe veren işletmeci çok ama adını yaptığı yemekten alan pek yoktur. Osman Bey balık tutkusunu çocuklarına da aşılamış. 65 yıllık lokantayı günümüzde 3. nesil Sezer Altındeniz yönetiyor. Balık Osman’ın bahar mönüsü şöyle:
- Balık çorbası: İsteğe göre; önceden aramak veya beklemek şartıyla hazırlanıyor, kırlangıç veya lipsostan yapılıyor.
- Ana yemek, balık: Tam kalkan mevsimi, burada kalkanın her türlüsü yapılıyor ayrıca olta ile avlanmış istavrit, tekir, barbun, mırlan, mekanın special’i, arpacık soğanlı fener kavurma, tuzda balık, kırlangıç buğulama seçeneklerinden tercih edilebilir.
- Ara sıcak olarak “hodan” isimli bir bahar yemeği yapılıyor. Çatalca’nın köylerinden toplanan samarda otu, kazayağı, yaban pazısı, ebegümeci, gelincik, labada, ısırgan, taze soğan, taze sarmısak haşlanıyor. Bu karışımdan istenen miktarda alınarak toprak kapta tereyağında kavruluyor, üzerine beyaz peynir rendelenerek servis ediliyor.
- Levrek kuşe: Levrek, patlıcan, ebegümeci, mantar, yeşil biber, yeşil soğan ve nane ile kiremitte kavruluyor.
- Zeytinyağlı Çatalca enginarı
- Dondurmalı irmik helvası ve meyve ikram.
- Mönünün fiyatı içki hariç 35-45 TL civarında. (Tel: 0 212 883 21 38)

Adana: Tarihi Özasmaaltı Restaurant
Tadı damağınızda kalan patlıcan güveç

1948 yılında kurulan lokantanın special’i ilginç, Adana kebap değil. Patlıcan güveç. 4 kardeş ikinci nesil olarak işletmeyi yönetiyorlar. Bahar mönüsü şöyle:
- Patlıcan güveç: Sadece ilkbahar ve yaz sezonlarında yapılıyor. Süt kuzu eti ve patlıcan ile yapılıyor. Bu mevsimde Torosların taze kekiklerini yiyen kuzular inanılmaz lezzetli, bu da patlıcanla birleşince ortaya inanılmaz bir yemek çıkıyor.
- Tereyağlı pirinç pilavı.
- Süzme yoğurttan yapılma cacık veya ayran.
- Mevsim salata.
- Kendi imalatları tereyağlı tel kadayıf.
- Mönünün fiyatı 15-20 TL civarında. (Tel: 0 322 351 40 28)

En sevdiği beş şehir: İstanbul, Burdur, Antalya, İzmir, Paris.
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider: Otomobil, uçak.
Seyahatte ne yer ne içer: Esnaf lokantalarının yemekleri.
Seyahatte nerede kalır: Parasının yettiği en iyi otelde
Kiminle seyahat eder: Eşiye, kızlarıyla.
Seyahatten ne alır: Ufak tefek hediyelik eşyalar.
Seyahatte ne okur: Yerel dergi ve gazeteler.
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler: Fotoğraf makinesi, diş fırçası, rehber kitaplar.

False