GeriSeyahat 48 saatte Dubrovnik Surların içindeki sürpriz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
48 saatte Dubrovnik  Surların içindeki sürpriz

48 saatte Dubrovnik Surların içindeki sürpriz

George Bernard Shaw “Dünyada cenneti arayanlar Dubrovnik’e gelmeli” demiş, ne de iyi etmiş. ‘Adriyatik’in İncisi Dubrovnik’ 1942 metre uzunluğunda surlarla çevrili, içine girdiğinizde dış dünyadan izole oluyorsunuz. Tarihi Dubrovnik’in (Stari Grad) sokaklarında dolaşmak, barok ve Rönesans mimarilerinin muhteşem eserleri arasında yürümek, geçmişin görkeminde kaybolmak gibi.

48 saatte Dubrovnik  Surların içindeki sürpriz

48 saatte Dubrovnik  Surların içindeki sürpriz

18.00
Dubrovnik’i keşfetmenin en güzel yollarından biri dünyaca ünlü surlarında yürümek. Üç farklı noktadan surlara çıkabilirsiniz. Saat istikametinin aksi yönde yaklaşık bir buçuk saat yürüyorsunuz ama kısa tutmak da mümkün. Manzaralar nefes kesici ve şehri yukarıdan görmek çok ilginç.

20.00
Dubrovnik’in içinde kalmak isterseniz bana göre iki güzel alternatif var. Türk bir ailenin sahibi olduğu ve Mimar Sinan Kafadar’ın dekorasyonunu yaptığı Pucic Palace (www.thepucicpalace.com) ile Prijeko Palace (www.prijekopalace.com). Surların arasına gizlenmiş Aquarius ve liman manzaralı Arsenal (Tel: 321 065) diğer tercihlerim.

48 saatte Dubrovnik  Surların içindeki sürpriz

22.00
Konusunda Dubrovnik’in en iyisi olan Dolce Vita’da dondurma ya da krep yiyin. Surların içindeki ana caddenin adı Stradun (Placa diye de geçiyor). Sadece yayalara açık olan bu caddedeki katedralin arkasında barlar sokağı var. Burada içkinizi yudumlayarak günü noktalayın.

48 saatte Dubrovnik  Surların içindeki sürpriz

48 saatte Dubrovnik  Surların içindeki sürpriz

10.00
Pile Kapısı’ndan şehre girin. Kapının girişinde 1438’de yapılan Onofrio Çeşmesi ile girişi 12 TL olan Frensisken Manastırı karşılayacak sizi. Manastırda aynı zamanda Avrupa’nın en eski eczanelerinden biri var. Girişin sağındaki duvarda bulunan bir taşın üzerine çıkıp ayakta kalabilmek büyük başarı. Bunu yaparken fotoğraf çektirenleri görürseniz şaşırmayın.

11.00
Stradun Caddesi kafeler ve dükkânlarla dolu. Aradaki dik sokaklarda da sürpriz bar ve restoranlar var. Festival Cafe’de (Tel: 321 148) soluklanın ve etrafı seyredin.

12.00
Placa’nın sonunda saat kulesi bulunuyor, onun önünde de Orlando Sütunu. Sütunun karşı tarafında Sponza Sarayı, arkasında Sivaslı bir aziz olan Vlas’a (St. Blaise) adanmış kilise var. Sebasteli Vlas Kilisesi’nin devamında şehrin katedrali bulunuyor. İki dini yapı arasında ise gotik tarzda inşa edilmiş olan Rektör’ün Sarayı duruyor. Dubrovnik, Ragusa Cumhuriyeti’nin başkentiyken rektörler yöneticiymiş. Saraylarına giriş 12 TL. Rektörler tarafsızlıklarını korumak için adeta saraya hapsedilir, aileleriyle bile görüşemezlermiş.

48 saatte Dubrovnik  Surların içindeki sürpriz

13.00
İkonalarıyla dikkat çeken Sırp Ortodoks Kilisesi’ne göz attıktan sonra gidebileceğiniz Mea Culpa (Tel: 323 430) bir İtalyan restoranı. Pizza ve yemekleri gayet başarılı. Diğer bir alternatif ise Bosna yemekleri yapan Taj Mahal (Tel: 323 221). Taj Mahal’in yakınında bir cami var. Camide Fatih’in Ahdnamesi bulunuyor. Öğle yemeğini bir sandviçle geçirmek isterseniz Antuninska 1 adresinde bulunan Skola iyi alternatiflerden biri.

48 saatte Dubrovnik  Surların içindeki sürpriz

14.00
Tarihi şehre en yakın plajın adı Banje. Buradaki East West (www.ew-dubrovnik.com) Plajı’nda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Plaj akşam gece kulübüne dönüşüyor.

48 saatte Dubrovnik  Surların içindeki sürpriz

19.00
Günbatımında surların önünde yer alan Buza’da (Tel: 361 934) içki içip etrafı seyretmek lazım. Yerini bulmak zor. Pucic Palace Hotel’in devamındaki merdivenlerden çıkın, Cizvit kilisesi olan Aziz Ignatius’u geçin ve ‘Drinks’ tabelasını takip edin.

20.00
Pile Kapısı’nın girişindeki Club Nautika (Tel: 442 526) şehrin en iyilerinden. Manzara güzel, deniz ürünleri lezzetli, fiyatlar yüksek. Aynı işletmenin surların içindeki Proto (Tel: 323 234) isimli restoranının dekorasyonu şık, yemekleri gayet başarılı ve fiyatları daha ucuz. Villa Ursula’da bulunan Victoria (Tel: 440 555), liman manzaralı 360 (Tel: 322 222) ve bir suşi bar olan Bota (Tel: 324 034) diğer tavsiye edeceğim yerlerden.

48 saatte Dubrovnik  Surların içindeki sürpriz

22.00
45 TL verip teleferiğe (www.dubrovnikcablecar.com) binin ve şehrin gece ışıklarını tepeden seyredin. Yukarıdaki Panaroma Restaurant’da (Tel: 325 393) hem öğle hem akşam yemeği servisi var. Hava çok sıcaksa özel kıyafetlerle girilen Ice Bar’a girip serinleyin.

23.00
La Bodega veya Razonoda isimli barlarda bir kadeh şarap içtikten sonra 16. yüzyıldan kalma bir binada yer alan Revelin Club’da eğlenin.

48 saatte Dubrovnik  Surların içindeki sürpriz

10.00
Kahvaltı için Nautica’nın karşısındaki Dubravka (Tel: 426 319) veya Stradun üzerindeki Orlando’yu (Tel: 442 573) tercih edebilirsiniz.

11.00
Şimdi alışveriş zamanı. Prijeko 18’deki Medusa’da orijinal hediyelikler bulabilirsiniz. Mercandan yapılma mücevherlerin satıldığı Clara Stones ise Naljeskoviceva 3 adresinde.

13.00
Ana caddenin üst paralelindeki Prijeko Caddesi iyi restoranların olduğu bir yer. Moby Dick (Tel: 321 170) ve Konoba Rozario (Tel: 322 015) tercih ettiğim yerlerden. Zamanjina Caddesi üzerinde bulunan ve 1929’dan kalma Ragusa 2’de ahtapotlu risotto yaklaşık 35 TL. Et sevenler Domino’da (Tel: 323 103) yaklaşık 60 TL’ye mantar soslu biftek yiyebilirsiniz.

48 saatte Dubrovnik  Surların içindeki sürpriz

14.00
Doğayla baş başa yüzmek istiyorsanız eski limandan her yarım saatte bir kalkan feribotlarla çıplaklar plajının da olduğu yemyeşil Lokrum Adası’na gidebilirsiniz.

18.00
The Game of Thrones dizisinde de kullanılan Karaka (www.atlas-croatia.com) korsan gemisi görünümlü bir tekne. 45 dakikalık panoramik tur yapın. Vaktiniz olursa 09.00-18.00 arası tam günlük turları da var.

False