GeriSeyahat 36 Saatte Porto
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 Saatte Porto

36 Saatte Porto

Porto, Portekiz’de şarabın ve romantizmin başkenti. Douro Nehri’yle okyanusa açılan kentin sloganı “Şaraplarımızı tatmıştınız, şimdi sıra şehrimizde.” Son birkaç yılda merkezdeki eski binaların yaratıcı sanat mekanlarına dönüşmesiyle şehrin şöhreti yemek sonrası içilen tatlı şarabının şöhretini gölgede bıraktı.

Nehrin iki yanındaki sırtlara kurulmuş bağları, modern eğlence mekanları, restoranları, konser salonu ve gondollarıyla sonbahar gezginlerine pek çok güzelliği bir arada sunuyor. Okurumuz Çiğdem Baykara, “36 Saat”te Porto’nun yer almasını istemişti. Siz de merak ettiğiniz şehirleri bize yazın, bu köşede yayımlayalım.
New York - Hürriyet işbirliğiyle

CUMA

Saat: 18.00

1) Okyanusta günbatımı
Praça do Infante Meydanı’ndan şehrin ünlü 1 Numaralı tramvayına atlayın. 2,5 Euro’ya Porto turuna çıkın. Deri kaplı koltukları, ahşap pencereleriyle tam bir nostalji tramvayı bu. Douro Nehri boyunca, batı sahiline, Atlantik Okyanusu kıyısına doğru gidiyor. Meydanlardan, tarihi kiliselerden, şaraphanelerden geçip 20 dakika sonra sahildeki Foz do Douro’ya ulaşıyor. Eğer akşama doğru giderseniz Shis adlı restorana uğrayın. Şık restoran-barın terasına çıkın. Nefis günbatımı manzarasını seyredin. Bardağı 2,5 Euro’dan Süper Bock birası tadılmaya değer. (www.shisrestaurante.com)

Saat: 21.00

2) Diyetteyseniz uzak durun
Francesinha, kardiyologların tavsiye etmediği, gurmelerin bayıldığı harika bir sandviç. Salam, biftek, sosis ve peynirin üstüne biralı sıcak domates sosu dökülüyor. Meşhur şef Rui Paula geçen yıl açtığı küçük, sempatik, minimalist dekorasyonlu restoranında günlük yerel yiyecekleri ustaca dokunuşlarla eşsiz, modern lezzetlere dönüştürüyor. Restaurante DOP’ta en çok kullanılan malzemeler biftek, gurmelere yönelik yerel sosisler, mozarella peyniri, ıstakoz. Üç kat peynir soslu fener balığı birinci sınıf. Restoranın yerel ürünleri de içeren şarap mönüsü tam 65 sayfa. Orta gövdeli, damakta ipeksi etki bırakan 2005 rekoltesini mutlaka tadın. Bardağı 8 Euro. İki kişi şarap hariç ortalama 80 Euro. (ruipaula.com)

Saat: 23.00

3) Küllerinden doğan pazar
DOP’tan çıkışta yakınlardaki Beaux-Art üslubuyla yapılmış, tarihi Mercado Ferreire Borges çarşısına uğrayın. Dört yıllık restorasyondan sonra geçen yıl yeni yüzüyle açıldı. Çelik ve cam giydirmeleriyle şıklaşan pazara Hard Club gece boyunca enerji ve hayat pompalıyor. Yapıda ayrıca konser salonları, kitapçı, sanat galerileri, barlar bulunuyor. Hard Club’da indie rock konserleri ağırlıkta. Hafta sonunda saat 02.00’den sonra kalabalıklaşıyor. Gecenin tadını çıkarmak istiyorsanız, gündoğumundan önce kulüpten ayrılmayın. (hard-club.com)

Cumartesi

Saat: 10.00

4) Nostaljiye devam
Mercado Ferreira Borges’in aksine Mercado do Bolhao 1914’ten bu yana aralıksız açık. Hiç değişmedi. Formosa ve Sa da Bandeira caddelerinin kesiştiği köşedeki pazar yeri saray kadar görkemli. Geniş iç ve açık mekanları, çelik yapısı, geniş merdivenleri, seramik kaplı duvarları, kubbeleriyle klasik Avrupa tren garlarını hatırlatıyor. Tezgahlarda ahtapotlar, sardalyeler, canlı horozlar... Sakatatçı vitrinlerinde domuz paçaları... Satıcılar dedikodu yapıyor... Üst katta, kuzey batı köşesindeki Manteigario do Bolhao’nun tezgahında bir köyü piknikte doyuracak kadar işlenmiş et ürünü göreceksiniz. Chourico (kilosu 2,4 euro), presunto (kilosu 9,5 Euro), salpicao sosisi (kilosu 6 Euro) ve daha pek çok yerel lezzet var bu tezgahta.
 
Saat: 12.30

/images/100/0x0/55ea2930f018fbb8f86ef41c

5) Biftek, sandviç ve diğerleri
Miguel Bombarda Caddesi boyunca sıralanan sanat galerilerinde pek çok heykel, resim, enstelasyon göreceksiniz. Kısa süre önce bu sanat caddesine balık ve biftek pişirmeyi sanat haline getirmiş iki yeni restoran eklendi. Bugo Art Burgers, yerel malzemelerle yemek okullarına örnek olacak tabaklar hazırlıyor. (bugo.com.pt) Limana yakın Porto e Serra Burger ise bifteği serra da esrela peyniriyle lezzetlendirerek sunuyor. Mezgit Burgeri, tuzlanmış balığı taze kişniş ve ekmekli sosla parti yiyeceği haline dönüştürüyor. İsterseniz erişte eşliğinde et, ton balığı ve köy tavuğundan yapılan üç çöp şişten oluşan kokteyli de deneyebilirsiniz. Ahududu ve böğürtlenli krem karamelin tadı uzun süre damağınızda kalacak. Çift kişi ortalama 35 Euro ödeyeceksiniz.

Saat: 14.00

AVM’de cumartesi alışverişi
Alışveriş merkezlerinin yaratıcı, şaşırtıcı olanlarıyla nadiren karşılaşıyoruz. Centro Comercial Bombarda istisnalardan biri. Ağırlıklı olarak Portekizli moda tasarımcılarının butikleri, kadın modasında masalımsı çizgileriyle kült niteliğine ulaşmış Storytailors (storytailor.pt) gibi markalar sıralanmış Bombarda’ya. Minimalist çizgileriyle tanınan Piurra (piurra.com) da aynı çatı altında. (ccbombarda.blogspot.com)

Saat 16.30

7) Helezonlar ve melekler
Beyaz meteoru andıran özel tasarımı, uzay mimarisiyle Casa da Musica, Porto’nun hem mimari başyapıtı hem de müzikal Mekke’si. Hollandalı ünlü mimar Rem Koolhaas tarafından tasarlanan 2005’te açılan 17 yüzeyli konser salonunun helezonları arasında dolaşmak isterseniz, her gün saat 16.30’da İngilizce rehberli tur düzenleniyor. 3 Euro’luk turda ünlü virtüözlerin ağırlandığı salonu, mavi seramik duvar panelleriyle süslü lobisi, her adımınızda zeminden gelen tuhaf sesleri duyacağınız Portakal Odası’nı görebilirsiniz. Sahne ve salonun en dikkat çekici özelliği altından, kaplan sırtı desenli duvarları. Ziyaretinizi özel konser ya da DJ partilerinden birine denk getirmenizde yarar var. (www.casadamusica.com)

Saat: 20.00

Boşlukları dolduralım

8) Geçen sonbaharda açılan Book adlı restoranın mönüsü deri ciltli kitaptan, duvarları kitaplık kaplı. Şamdanlarla aydınlatılan bu sıcak görünümlü edebi mekanın mönüsünde yeni Portekiz mutfağının ürünleri yer alıyor. Mutfağında yerel malzemelerle şiirsel tabaklar hazırlanıyor. En popüler yemeği olan şarap soslu dana pirzolası ya da domuz yanağı ızgarasını gördüğünüzde bize hak vereceksiniz... Balık çorbasında domates, çıtır karidesler, küp şeklinde kesilmiş balıklar kullanılmış. Koyundan yapılan soslu et, vanilya ve baharat aromaları veren yerel porto şarabıyla harika uyum sağlıyor. Kremalı kek kivi dilimleriyle servis ediliyor. Açık satılan kırmızı Terras do Grifo şarabı Porto’nun sadece bir liman kenti olmadığının, şaraptaki iddiasının gerçek bir kanıtı. Şarap hariç iki kişi ortalama 50 Euro ödeyeceksiniz. (restaurante-book.com)

Saat: 22.00

9) Şölene katılalım
Geçmişte rüküş giysi mağazalarıyla dolu olan Clerigos semti şimdi barlarla çevrili. Mardi Gras benzeri görkemli partilerin mekanını geceleri öğrenciler, gençler, şehirdeki 50’ye yakın derneğin üyeleri dolduruyor. Kutlamalar birbirini izliyor. Galeria de Paris, eski radyolar, dikiş makineleri gibi antika eşyalarla dekore edilmiş. Bira pompası bile Jules Verne stili. Biranın bardağı 1 Euro. (galeriadeparis.com) Baixa Bar ise daha modern bir dekorasyona sahip. İçerisi loş. Tavanda, diskolarda kullanılan dev bir ışık topu dönüyor. Meyve, şarap ve atıştırmalıktan oluşan Cosmo Porto gibi seçenekler 6 Euro. (baixa.pt)

Pazar

Saat: 10.00

Sürprizli kültür evi
Fundaçao Serralves gerçek bir sanat mekanı. Parkında Claes oldenberg’in dev heykelini, içindeki sıradışı bir kitapçıda büyük ciltleri kaplayan antik mücevherleri, fotoğrafları görebilirsiniz. Vakfın müzesinde ağırlık çağdaş eserlerde. Bahçesinde botanik meraklıları için turlar düzenleniyor. Neredeyse her ay iddialı bir sergi açılıyor. (serralves.pt)

Saat: 12.00

Şarap tadımı
Tuhaftır, meşhur Porto şaraplarının çoğu İngiliz isimleri taşır: Graham’s, Cockburn, Taylor. Nedenini merak ediyorsanız Sandeman Şarapevi’nin rehberli İngilizce turlarına katılabilirsiniz. 4.5 Euro ödeyeceğiniz turda beyaz, kırmızı ve roze portoların nasıl yapıldığını da öğreneceksiniz. 40 yıllık özel şarapların şişesine 127 Euro ödemek istemiyorsanız, arkadaşlarınıza hediye olarak 10 Euro’ya tatlı şaraplı bir kutu çikolata alabilirsiniz. (sandeman.eu)

NEREDE KALINIR

* Şarap şehri atmosferini lüks bir otelde doyasıya yaşamak istiyorsanız The Yeatman’ı deneyin. 82 odalı otelin özel şarap kavı, şarap barı, mönüsü şaraplara odaklı restoranı, hatta şarap SPA’sı var. Özel şarap tadımlı yemekler düzenleniyor. Kasımda çift kişilik oda fiyatları 140 Euro’dan başlıyor. (the-yeatman-hotel.com)

* Galery Hostel, kasaba otelini çağrıştırıyor. Özel barı, sinema salonu, kütüphanesi, kış bahçesi, bahçesi var. Karaoke akşamları, şarap tadımları, şehir turları düzenleniyor. Çift kişilik odalar 50 Euro. (galery-hostel.com)

NASIL GİDİLİR

THY, İstanbul’dan Portekiz’in sadece Lizbon kentine direkt uçuyor. Yazın 1200 TL’yi bulan gidiş-dönüş biletleri kasımda 725 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Lizbon’dan Porto’ya tren ya da otobüsle ulaşabilirsiniz. Yerel havayolu firması Tap Portugal’ın Lizbon-Porto gidiş-dönüş biletleri 115 dolardan başlıyor. Bir başka seçenek THY ile Madrid ya da Barcelona’ya uçup, Tap Portugal’ın bağlantılı seferiyle Porto’ya geçmek. Üç havayolu firmasının İstanbul’dan tek aktarmalı Porto uçuşu bulunuyor. Kasımda gidiş-dönüş biletler Lufthansa’da 692 Euro, Iberia’da 526 Euro, TapPortugal’da 357 Euro’dan başlıyor.

 

False