GeriSeyahat 36 saatte Oxford
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Oxford

36 saatte Oxford

İbrahim Tatlıses “Urfa’da Oxford vardı, biz mi gitmedik” demişti. Her yıl dünyanın dört bir yanından en zeki gençleri ağırlayan Oxford sadece bir üniversite kenti değil. Gece kulüpleri İngiltere’de elektronik müzik akımına öncülük ediyor. Restoranları Michelin yıldızlı, butik otelleri konforlu. Kışın gitmenin avantajı turist kalabalıklarına yakalanmamak.

Cuma

15.00

Harikalar diyarı mı
Bilimin kutsal mekanı Christ Church, 20 yıl öncesine kadar mimar Sir Christopher Wren, liberalizmin öncülerinden filozof John Locke, Pennsylvania’nın kurucusu William Penn ve 13 İngiliz başbakanının yetiştiği eğitim kurumu olarak turist çekiyordu. Şimdi Harry Potter filmlerinin Hogwarts Büyücülük ve Cadılık Okulu olarak ziyaret ediliyor. Tur ücreti 24 TL (www.chch.ox.ac.uk).

19.00
Hüzünlü ziyaret
Çıkışta kentin tarihi pub’larına uğrayın. En gelenekseli Kings Arms (40 Holywell St.). Alçak tavanı Turf Tavern’e antik bir hava katıyor (4-5 Bath Place). Merkezdeki White Horse da görülmeye değer (52 Broad St.). Barmene bir pint bira istiyorum, demek yerine “a half of bitter” derseniz jargonu bildiğinizi düşünüp size daha özenli servis yapacaktır (6 TL). Yemek için hazırsanız meşhur yazarlar C. S. Lewis ve J. R. R. Tolkien’in favorisi Eagle and Child’a gidin. Sipariş barda veriliyor, unutmayın. Çömlekte kuzu pirzola, çıtır hamurla kaplanıyor (30 TL), bol çikolatalı koyu pudingi de harika (10 TL). Saat 23.00’te kapanıyor (49 St. Giles).

23.00
Eklektik melodiler
Evet, İngiltere’de pub’lar erken kapanıyor. Ama gece hayatı bitmiyor. Genç grupların kulüplerdeki konserleri, dans pistleri sizi bekliyor. Cornmarket Caddesi’ndeki Cellar, farklı türde müzikleri dinleyebileceğiniz mekanlardan: Elektronik, reggae, Balkan ezgileri... (cellaroxford.co.uk)

Cumartesi

10.00
Kanal boyunca
Summertown Cycles’dan günlüğü 30 TL’den (2 günlüğü 45 TL) bisiklet kiralayın (www.summertowncycles.co.uk). Sonra Oxford Kanalı boyunca geziye çıkın. Popüler yürüyüş yolunda ilerlerken, kanalda pek çok zarif tekneyle, gondolla karşılaşacaksınız. Kent merkezinden geçerken birbirinden güzel evler, sonrasında köyler göreceksiniz. Wolvercote pub’da köpüklü bir bardak Guiness tadabilir, karnınızı doyurabilirsiniz. Yolunuza çıkan Fish&Chips’lerden 12 TL’ye kızarmış mezgit ve patates alabilirsiniz. Yol sizi yine kent merkezine getirecek. Dönüşte Perch’te bir birayla ödüllendirin kendinizi (the-perch.co.uk).

15.00
Ashmolean yenilendi
1845’te kurulan Ashmolean, üç yıl önce yenilendi, koleksiyonu genişletildi. Kraliçe Elizabeth tarafından açıldı. Müzeye Mısır uygarlığı bölümü eklendi. Ocak sonuna kadar İpek ve Altın İplikler ile Edward Lear retrospektif sergisi devam ediyor (ashmolean.org).

/images/100/0x0/55eab927f018fbb8f89297e4

19.00
Oyun zamanı
Oxford aynı zamanda tiyatro şehri. Oxford Playhouse’da klasikler ve komedileri izleyebilirsiniz (oxfordplayhouse.com). Broadway stili müzikaller için 1800 kişilik New Theater’a gitmelisiniz (newtheatreoxford.org.uk). 50 yıllık Pegasus Theater ise bale, komedi ve klasik oyunlara sahne oluyor (pegasustheatre.org.uk).

21.00
Tadımlık Slovakya
İngiliz mutfağı deneyimini tamamladıysanız etnik restoranlara göz atma zamanı gelmiş demektir. Lübnan, Tay lezzetleri bir yana sıradışı bir deneyim için morlu, beyazlı boyanmış Moya’ya uğrayın. Slovak mutfağından Şeytan Tostu’nu deneyin. Ekşi mayalı ekmekte, tütsülenmiş sosis, nefis ızgara keçi peyniri ve sebzeler. Yumuşacık biberli dana gulaş, meyveli lokmalar, gelincik çekirdeği soslu tatlı. İki kişi içki hariç yaklaşık 140 TL. (moya-oxford.co.uk)

Pazar

10.00
Bebe koleksiyonu
Günümüz öğrencilerinin koltuklarının altındaki elektronik cihazlara 5 bin kitap sığdırmasından çok önce, Oxford Üniversitesi 300 eserlik tarihi kitaplığıyla gurur duyardı. Bodleian Library, 1488’de kuruldu. 18 TL’lik tura katılıp tarihi kitaplığı gezebilirsiniz. Kütüphaneciye “eski kitaplardan birini yakından görebilir miyim” diye sorarsanız 1645’te Kral Charles’ın aldığı cevabın aynısıyla karşılaşçacağınıza emin olun: Hayır! (www.bodley.ox.ac.uk)

13.00
Michelin yıldızlı
Bir taksiye atlayıp merkeze 16 kilometre uzaktaki Nut Tree Inn’e gidin. Murcott köyünde, 15’inci yüzyıldan kalma binada Mike ve Imogen North çifti lezzet harikaları yaratıyor. Kendi ekmeklerini pişiriyor, dondurmalarını yapıyor, nefis et yemekleri sunuyorlar. İstiridye, dana biftek, çikolata dondurmalı yemeğin çift kişilik maliyeti içki hariç yaklaşık 260 TL. (nuttreeinn.co.uk)

NASIL GİDİLİR NEREDE KALINIR

 The Malmaison, tarihi hapishaneden butik otele dönüştürüldü. Standart odalar 390, eski hücreler 530 TL’den başlıyor (malmaison.com).
 The Burlington House, Summertown semtinde 12 odalı. Kahvaltı dahil 275 TL’den başlıyor (burlington-hotel-oxford.co.uk).
 Oxford’un öğrenci odalarında da 85 TL’ye konaklamak mümkün. (oxfordrooms.co.uk)
 Aralıkta, İstanbul’dan Londra’ya direkt gidiş-dönüş biletler THY’de 775, Pegasus’da 837, Atlasjet’te 754 TL’den başlıyor. Stansted Havalimanı’ndan Oxford’a National Express otobüsleri iki saatte bir kalkıyor. Heatrow ve Gatwick’ten The Airline’ın 24 saat direkt otobüs servisi var. Londra Paddington Garı’ndan Oxford’a tren seferleri 30 dakikada bir.    

False