GeriSeyahat 36 saatte Marakeş
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Marakeş

36 saatte Marakeş

George Orwell 1939’da “Batılılar deve, kale, palmiye, lejyoner ve eşki dolu bir şehir görmek için buraya geliyor” diye yazmıştı. O gün bugündür egzotik çarşıları, saray gibi otelleri, gece hayatıyla ilgi çekiyor. Yeni açılan Mamounia Oteli sayesinde jetset de Marakeş’e uğrar oldu.

Cuma
17.00
Medina’da alışveriş
Suriçindeki labirenti andıran Medina’nın enerjisine, kışkırtıcılığına rakip pek az mekan var şehirde. Tezgahlarda ustalar birbirinden
ilginç el işleri üretirken, Fransız
turistler gümüş lambalar, sedef
oymalı sedir kutuların pazarlığını yapıyor. Souk Cherifia’daki mağazalarda geleneksele modern yorum getiren ürünler bulacaksınız. Lalla beş yıl önce
açıldı. Deri çantaları Londra’da satılıyor (lalla.fr). Tasarımcı Marion Theard’ın mağazasında örgü kazaklar, hamam havluları, oya işlemeli yastıklar bulacaksınız. (maison-bahira.com) Yorulduğunuzda kafe Le Jardin’de soluklanabilirsiniz.


19.00
Açıkhava tatları
Medina’nın ana meydanı Djemaa el Fna bu saatte çok şenlikli. Falcılar, yılan oynatıcıları, sokak ressamları ve sokak lokantaları... Türlü türlü et, pilav çeşitleri, safranlı salyangozlar, kuskuslar. Merkezde ise sakatatçılar toplanıyor.


21.00
Churchill’de iki tek

/images/100/0x0/55eab3eff018fbb8f8915067

Le Bar Churchill, birkaç yıl önce başarıyla restore edilen tarihi La Mamounia otelinde. İsmini 1935’te otelde kalan ve övgüler yağdıran İngiliz politikacıdan alıyor. Dekorasyonu görmek için bile uğramanıza değer (mamounia.com). Dansöz izlemek istiyorsanız Hivernage semtindeki Le Comptoir Darna’ya gitmelisiniz. Damağınız Fransız-Fas mutfağıyla, gözünüz birbirinden maharetli dansçılarla şenlensin (comptoirdarna.com),


10.00
Souk’taki şef
Fas’ta leziz kuzu güveçleri tattıktan sonra tarifini merak edebilirsiniz. Souk Cuisine, saat 10.00-15.00 arasında restoranlarda atölye çalışması yapıyor.
Hollandalı Gemma van de Burgt rehberliğindeki tur argan yağı, safran gibi malzemelerin satıldığı Rahba Kedima pazarında başlıyor. Daha sonra genç aşçıların kuzu güveç, kuskus pilavı yapmayı öğrendiği tarihi restoranlarda devam ediyor. Terasta dört farklı lezzetin nane çayıyla tadılacağı yemekle noktalanıyor. Fiyatı 90 TL. (www.soukcuisine.com)


15.00
Ormana manikür
Majorelle Bahçeleri, Fransız zarafetiyle Fas üslubunun birlikte yarattığı güzelliklerden biri. 12 hektarlık botanik bahçesi, Fransız mahallesi Gueliz’de. Kobalt mavisi seramiklerin arasında nilüfer havuzları, yukka ve pek çok tropikal çiçekle süslü bahçeyi 1920’lerde ressam Jacques Majorelle tasarladı. Daha sonra modacı Yves Saint Laurent’in bahçesine dönüştü. Laurent’in Fas elişi ürünleri koleksiyonunu İslam Sanatları Müzesi’nde göreceksiniz. (JardinMajorelle.com) 


17.00
Berberilerle tanışma
Yüzyıllarca önemsenmeyen Berberi kültürü şimdilerde Fas tarihçilerinin, sanat galerilerinin ilgi odağı. Geçen yıl tarihi handa açılan The Maison de la Photographie’nin 4500 fotoğraflık koleksiyonu bu kültürü çeşitli boyutlarıyla tanıtıyor. Berberi Yahudiler ve 150 yıllık cam tabaklar serginin sürprizleri. Çatısındaki kafeden panoramik Medina manzarası görülmeye değer (www.maisondelaphotographie.ma). Daha fazla bilgi için merkezden 37 kilometre uzaklıktaki berberi köyü Tafza ve müzesi Ecomusée Berbere de l’Ourika’ya uğrayabilirsiniz (www.museeberbere.com).


20.00.
Beyrut’tan sevgilerle

/images/100/0x0/55eab3eff018fbb8f8915069

Şehrin otellerinde kalite son yıllarda çok yükseldi, restoranlarda tavan yaptı. Gecelerin efendisi Marcel Chiche’nin iki yıl önce Lübnan restoranı Azar’ı açtı. Susam kremli patlıcan ezme (8 TL), soslu közde tavuk (29 TL) spesyaliteleri (azarmarrakech.com). Yemekten sonra, suni çim kaplı asansörle alt kattaki bara inin, Arap müziği eşliğinde dans eden şehrin güzel, yakışıklı gençlerine katılın.

23.00
Mağribi geceleri
Gueliz semtindeki barlar ve kulüpler size sıradan geldiyse geçmişin sanayi merkezi Hivernage’deki gece yaşamını görmelisiniz. En popüler mekan Lotus Club, konforlu bir restoran ve kaliteli bir gece kulübü. Hafta sonunda orta yaş kuşağı DJ eşliğinde, Bollywood atmosferinde eğleniyor. (riadslotus.com)


10.00
Sultan terledi
Hamam ve SPA diyarı Marakeş’te bu nimetlerden de payınızı almalısınız. Royal Mansour’dan lüksü yok. Kral 6’ncı Muhammed’in surlarla çevrili 53 mini sarayı tünellerle birbirine bağlanmış. Simli kaftanlı kadınlar karşılıyor. Argan yağlı masaj ve aroma terapi ücreti 250 TL’den başlıyor.  (royalmansour.com)


12.00
Özel alışveriş
Çarşılarda pazarlıktan yorulduysanız Gueliz’in meşhur caddesi Rue de la Liberté’nin butiklerinde güvenle alışveriş yapabilirsiniz. Moor’un zarif tünikleri, deri işleri dikkat çekici. Oyuncak mağazası La Manufacture de Vêtements Pour Enfants Sages’de pijamadan, deveye her şey elişi. Genç sanatçıların ürünleri David Bloch Gallery’de sergileniyor (davidblochgallery.com).


NASIL GİDİLİR
Royal Air Maroc aralık ayında İstanbul’dan Marakeş’e gidiş-dönüş 1155 TL’den, THY İstanbul’dan Kazablanka’ya gidiş-dönüş 889 TL’den başlayan fiyatlarla uçuyor. Kazablanka, Marakeş’e karayoluyla 239 kilometre. Air France’ın iki aktarmalı uçuşları 746, British Airways’in iki aktarmalı uçuşları 829 Euro’dan başlıyor.


NEREDE KALINIR
 Peacock Pavilions: Merkeze 13 kilometre uzaklıkta, 34 dekarlık araziye kurulan otelin 350 metrekarelik süitleri gecelik 800 TL, odaları 330 TL. (peacockpavilions.com)
 1923’te açılan La Mamounia’yı Parisli mimar Jacques Garcia birkaç yıl önce restore etti. Açık, kapalı havuzlar, Michelin yıldızlı şefler, Atlas Dağları’nda helikopter turları dahil ne ararsanız var. Oda fiyatları 1500 TL’den başlıyor. (mamounia.com)
 Çarşı yakınlarında, restore edilmiş tarihi binada hizmet veren Riad Dar Khmissa’nın yedi odası da konforlu. Terası manzaralı, fiyatı ekonomik: Kahvaltı dahil 110 TL. (dar-khmissa-marrakech.com)


 

False