GeriSeyahat 36 saatte Kuzey Londra
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Kuzey Londra

36 saatte Kuzey Londra

Montmartre’la başlayalım. Buna bir ölçek Beacon Hill, mebzul miktarda West Village ve bir tutam Hollywood ekleyelim.

Ve göletleri, tepeleri, korularıyla Londra’nın en güzel parklarından birini ekleyelim. İşte size Hampstead. Geçmişte Sigmund Freud, T. S. Eliot, günümüzde ise şarkıcı Boy George, Pink Floyd’dan Nick Mason, yazar Martin Amis gibi ünlülerin yaşadığı semt kafeleri, geçmişin lezzetini yaşatan pastaneleri, sahafları ve sincapların koşturduğu, piknikli konserlerin düzenlendiği parkıyla görülmeye değer.

Cuma

16.00
Büyük savaş

Hampstead bir süredir yerel mağazalarını, restoranlarını korumak için İngiltere’nin en sert mücadelelerinden birini veriyor. Tam 10 yıllık kampanya sonucunda semtteki McDonalds geçen kasımda kapandı. Starbucks şubesi aramaktan vazgeçin, Perrins Court’ta banker eşlerinin çay sohbeti için buluştuğu Ginger & White’a uğrayın. ‘Grande yapmıyoruz’ sloganı sizi ürkütmesin, üstüne şurup dökülmüş cino, latte, frape yerine harika klasik kahveler sunuyorlar. Personel güler yüzlü (gingerandwhite.com).

16.30
Wells ve Wilde

Church Row’un dar sokağında tarih tuğla cepheli evlere iliştirilmiş plaketlerde yaşatılıyor. H. G. Wells, 17 numarada; Oscar Wilde’ın sevgilisi 26 numarada; Peter Pan karakterinin ilham kaynaklarından karikatürist George du Maurier ise 27 numarada yaşamış. St. Jones Kilisesi’nin çan sesi veren plağı 1960’larda korist bir çocuk tarafından rock plağıyla değiştirilmişti, o günden beri sokakta çan sesi duyulmuyor. Sessizliğin tadını çıkarın. Kiliseden ulaşacağınız mezarlıkta ünlü ressamlar, politikacılar, mucitler gömülü. Heykeller, anıtlar açıkhava galerisi izlenimi veriyor (hampsteadparishchurch.org.uk).

18.00
Locada şampanya

Peter Pan’ın film atmosferinden etkilendiyseniz sıradışı bir sinemaya uğramanın zamanı gelmiş demektir. Everyman Hampstead’de deri koltuklarda yastıklar, gözden ırak localar, film boyunca garson servisi var. Patlamış mısırı yok, bunun yerine tuzlu fıstıkla (14 TL) yetineceksiniz. Biletler 50 TL’den başlıyor. Locanızda şampanya kovası görünce şaşırmayın, hizmetinize nâzır sizi bekliyor (everymancinema.com).

36 saatte Kuzey Londra

21.00
Sosyetik pub

Hampstead pub’larının en ünlüsü Holly Bush. Hayaletlerin görüldüğü iddia edilen bina bir zamanlar ABD başkanının uzak akrabası, 18’inci yüzyıl ressamı George Romney’e aitmiş. Hava uygunsa dışarıda, soğuksa şömine başında oturun. Ardbeg viskisini yudumlayın (hollybushhampstead.co.uk). Benim en sevdiğim pub ise komşu atmosferini yaratan Wells Tavern. Şampanya sosyalistlerinin sevdiği Jacuzzi, cin, şnaps, portakal suyu ve tonikten yapılıyor (35 TL). Ardından patates püresi ve karamelize soğan eşliğinde Cumberland sosislerini (35 TL), ıslak kekli pudingi (19 TL) tadın (thewellshampstead.co.uk).

Cumartesi

9.00
Birkaç iyi şey aramak

Hampstead İstasyonu’nun hemen üstündeki Heartcore, pilates odaklı bir spor salonu. Açıldığında tüm Londra’da ilgi odağı olmuştu. Yerden tavana ahşap kaplı stüdyoda, kurucusu Jess Schuring’in 55 dakikalık (100 TL) seansının rahatlığını tüm eklemlerinizde hissedeceksiniz (heartcore.co.uk). Açıkhavada kalori yakacağınız ciddi bir spor seansı istiyorsanız, eski deniz komandosu Ian Finch ve sempatik Londralılardan oluşan grubu Hampstead Heath’te sizi bekliyor. İlk seans ücretsiz (britmilfit.com).

10.30
Şöhretlerin kafesi

Klasik İngiliz kahvaltısı tavada yumurta, salam, sosis ve kızarmış ekmekten oluşuyor. Buna kuru fasulye eklendiği de oluyor. İsterseniz daha sağlıklı seçimler yapabilirsiniz. Mantar, fasulye, ızgara domates gibi... Coffee Cup gün boyunca kahvaltı servisi yapıyor. 1950’lerden kalma kafe alanında kentin en eskisi olduğunu iddia ediyor. Bugüne kadar açık kalması bile başarı, bu nedenle çok popüler. Hampstead Garden’da doğan Elizabeth Taylor bir zamanlar buraya çok sık uğrarmış. Paul McCartney ile Sting de. Kahvaltıda neşelenmek istiyorsanız, gazete masasından yerel mizah dergisi The Hampstead Village Voice’u alın (coffeecupuk.com).

12.30
Haydi alışverişe

Tasarımcı Nicole Farhi, 30 yıl bu semtte yaşadı. Alışveriş yapmak isterseniz mağazasına uğrayın. Yakınlarda yayımlanan bir röportajda Farhi, renkli butiklerin sıralandığı Flash Walk’u tavsiye ediyordu (nicolefarhi.com). Eski oyuncak ve çocuk giysisi mağazası Hundred Acres’ten (the100acres.co.uk) sonra rotanızı Hampstead Antique & Craft Emporium’a çevirin. Tezgâhlarda giysi, elişi sanat ürünlerinin yanı sıra eski ve yeni fotoğraflar yer alıyor (hampsteadantiqueemporium.com). South End Green uğramanızı önereceğim Daunt Kitabevi’nin rafları seyahat rehberlerinden, dünya litaratürünün önemli eserlerine kadar pek çok kitapla dolu (dauntbooks.co.uk). Sonrasında Heath’te edebi karakterleri anacağınız bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

14.00
İngiliz klasiği

Hampstead Heath parkında piknik zamanı. Önce alışveriş... Pure Fruit’tan güzel elmalar seçin. Peki şarap? Haydi, bu kez yerel ürünleri tadın. Suffolk’tan 2010 Giffords Hall Bacchus mesela. Jeroboams’da 55 TL (jeroboams.co.uk). Hampstead Butcher & Providore’daki hazır piknik sepetlerinden birini kapın (50 TL / hampsteadbutcher.com). Gurmelerin cenneti Melrose and Morgan’daki parmesan dolu bisküvilerden (20 TL) diyetisyeninize bahsetmek zorunda değilsiniz, tadını çıkarın yeter (melroseandmorgan.com).

15.00
Kentteki orman

Hampstead Heath, ismi gibi tepelerden oluşan, Central Park boyutlarında bir orman. Arada geniş çayırlar, kenti panoramik görebileceğiniz manzara noktaları, göletler var. Parka Well Walk’tan girin (Bir zamanlar D. H. Lawrence 32 numara’da yaşardı). Parliament Hill, harika manzaralı bir piknik noktası. Diğer seçenek yazın açıkhavada klasik müzik konserleri verilen Kenwood House’un altındaki çayırlar. Ünlü heykeltıraş Henry Moore’un eseri ‘Two Piece Reclining Figure No. 5’ de burada.

20.00
La Vie en Rose

Jin Kichi’ye rezervasyonsuz gitmeyin. Beyaz misoda terbiye edilmiş, ızgara morina balığı (52 TL), sashimi erken biten ürünler, hemen siparişinizi verin (jinkichi.com). Mahzen atmosferi sizi bunaltmıyorsa, semtin en iyi bifteği, en uzun Edith Piaf şarkıları kaydı Le Cellier du Midi’de (lecellierdumidi.com). Tekrar yeryüzüne çıktığınızda caddenin karşısındaki Horseshoe’ya uğrayabilirsiniz. Hampstead’in modern pub’ları arasına yeni katıldı. Brooklyn ahalisini anımsatan kalabalıkta Camden Town Brewery’nin yerel birasını yudumlayıp, akşamın tadını çıkarın.

Pazar

08.00

Soğuk bir şaka
Kış ortasında İngiltere’de açık havuzda yüzmek doğal olarak size pek akılcı gelmeyebilir. Pek çok Londralı ise böyle eğleniyor. Soğuktan üst dudakları morarmış kalabalığı izlemek bile ilginç. Parktaki Erkekler Havuzu, Kadınlar Havuzu, Karışık Havuz gibi üç seçeneğiniz var. Sabah saatlerinde puslu Londra manzarasını seyretmek de günün ödüllerinden biri olacak.

10.00
Kraliyet çamaşırları

Ödüllü London Walks firması kentte ikişer saatlik rehberli yürüyüş turları düzenliyor (32 TL). Turun en cazip alanlarından biri Hampstead’in yüzlerce yıllık mimari mirası, kültürel tarihi. Evlerin tarihini, öykülerini öğrenip, ilginç kahramanlarla tanışacaksınız. Lord Tennyson’un annesinin nerede yaşadığını, bir zamanlar ülkeyi yöneten Tudor Hanedanı’nın kirli çamaşırlarını nereye gönderdiğini, Churchill’in Hamstead Canavarı adını taktığı Fransız komutan Charles de Gaulle’ün her gün nerede dua ettiğini öğrenin (londonwalks.com).

12.30
Rahatlama zamanı

Burgh House, 1704’te semtin çok popüler olduğu günlerde, inşa edilmiş bir SPA. 1930’ların ortasında ölen yazar Rudyard Kipling, en son burada kızıyla görülmüştü. Pazar öğle yemeğinize binadaki kafede başlayın, ardından üst kattaki harika Hampstead Müzesi’ni ziyeret edin. Manzaralı terasta pasta eşliğinde çay için. Kentin en huzurlu köşesindesiniz, pazar keyfinizi ne kadar uzatırsanız o kadar iyi (burghhouse.org.uk)...

Nasıl gidilir

Gelecek hafta İstanbul’dan Londra Gatwick’e bir aktarmalı gidiş-dönüş biletler Ukrayna Havayolları’nda 432 TL’den başlıyor. İngiliz Havayolları ile Pegasus’un Heatrow’a direkt ortak uçuşu 628 TL, THY’nin 721 TL’den başlıyor.

False