GeriSeyahat 36 saatte Doha
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Doha

36 saatte Doha

2000’lerin başında Doha’ya gitseniz, kum tepeleri arasında rüzgarda çölden sürüklenen çalılarla karşılaşırdınız. Şimdi bu tepelerde gökdelenler yükseliyor.

Petro dolarlar birbirinden iddialı projelere pompalanırken başdöndürücü lüks oteller, SPA köyleri, Las Vegas boyutundaki dev AVM’ler, ünlü mimarların elinden çıkma kültür merkezleri, yapay adalar birbirini izliyor. Gelişme ivmesine bakılırsa, Doha’nın hedefi rakibi ve komşusu Dubai’nin papucunu bir an önce dama atmak. 2009 The New York TimesSeth Sherwood

Cuma
18.00
Kral muamelesi

Uzun bir uçuştan sonra zindeleşmeye ihtiyacınız varsa SPA iyi bir yöntem. Mağribi üslubuyla yapılan Sharq Village and SPA’daki Six Senses’ta şekerli cilt temizliğinden, terleten hurma terapisine, sıcak taş masajına seçenek bol. Hamam tercih ederseniz Fas usulüyle idare edeceksiniz. Bir saatlik masaj ve terapi ücreti 280-380 TL arasında. Yemek sonrasında da gelmek isterseniz saat 23.00’e kadar açık (www.sixsenses.com).

20.00
Denizden tabağınıza

Sharq Village’daki Al Dana restoranın mumla aydınlatılmış kabinlerine şık garsonlar global füzyon mutfağının spesyalitelerini taşıyor. Ağırlık deniz ürünlerinde: Acılı yeşil limon sosunda istiridyeler, Tay körisi ve Hindistan cevizi sütünde midyeler, ızgara jumbo karidesler... Limon melissalı krem brüleyle taçlandırılan bu yemeğin şarapsız iki kişilik maliyeti 240 TL. (www.sharqvillage.com)

21.30
Özel bir yükseklik

La Cigale Hotel’in 15’inci katındaki Sky View Bar, DJ’lerin dönüp duran lounge tarzı müziği, ışıltılı zemini ve duvarları, parlak kumaş kaplamalı ve alçak koltuklarıyla öylesine seksi ki, barmenler kokteyllerine çekicilik sihri katsa bile bu kadar etkili olmazdı sonuç. Müdavimleri, İngiliz finansçılar, Lübnan sosyetesi, farklı ülkelerin borsacıları. Barmene So High in the Sky kokleyli sipariş verin. Martini Rosso, Tanqueray cini ve Campari’den yapılıyor, kadehi 40 TL. Yüzünüzü Doha’nın rengarenk gökyüzüne çevirin, manzaranın tadını çıkarın. Rezervasyonsuz gitmeyin. (www.lacigalehotel.com)

Cumartesi

10.30
Arap sanatları

Hiçbir bina beş yıl önce açılan İslam Sanatları Müzesi kadar gösterişli değil (www.mia.org.qa). I. M. Pei’nin tasarladığı, küp ve beşgenlerin iç içe geçtiği bu şiirsel karmaşada ev eşyasından, kitaplara, çiniden, tekstil ve bilimsel ekipmana kadar her şey var. Fas’tan Çin’e geniş bir coğrafyadan toplanan objeler içinde 14’üncü yüzyıl altın Mağribi usturlapları, iç içe geçen çarklarıyla en iddialı İsviçreli saat yapımcılarını kıskandıracak kadar güzel. Giriş ücretsiz.

14.00
İran molası

Yemen, Türk, Irak, Fas mutfağı asırlık dev çarşı Souq Waqif’ın çatısı altındaki restoranlarda bir araya gelmiş. Sultanlığınızın tadını çıkarmak için önce İran mutfağını sunan Isfahan Gardens’a uğrayın. Binlerce ayna kırığından yapılmış tavan ve duvar süslemeleri, renkli mozaikleri, özel şamdanlarıyla özel bir mekan olan bu restoranda jojeh kebabmasti’yi deneyin. Yoğurt terbiyeli tavuk, kırmızı lahana sosu ve çıtır lavaşla sunuluyor. İki kişi, üçer tabaklık mönü 140 TL civarında. Alkol yok.

15.30
Bedevi kelepirleri

İyi bir avcı şahin bulmak zor bugünlerde. Neyse ki Souq’daki Birds Center var. Kanatlı bir dost edinmek için binlerce liranız yoksa bile bu mağaza kuşları, elektronik yönlendirme sistemi gibi aksesuvarlarıyla özel bir ilgi alanı hakkında bilgi edinmenizi sağlıyor. Al Rumailah’taki
Bedevi çarşısının ucuzcu dükkanları hancerler, mücevherler, çizgili battaniyelerle dolu. Al Zubair Shop’ta 12 telli ut, darbuka, otomatik kanun gibi enstrümanları göreceksiniz. Her mağazada pazarlık esas.

19.00
Alacakaranlık turu
Hilal şeklindeki Doha Körfezi kıyısında, Corniche bölgesinde günbatımında sıcaklık katlanılabilir düzeye iniyor. Ufukta alçalan güneşin renkleri denizi boyuyor. Her ulustan çiftlere rastlamak mümkün yürüyüşe çıkanlar arasında. Doha’daki dönüşümün aşamaları koyun doğusundan başlayıp, batıya doğru izlenebiliyor. Souq Waqif, minareler, kıyıya yakın çapalamış geleneksel teknelerden gökdelenlere, Katar İslami Kültür Merkezi’nin spiral külesine uzanan bu manzara kentin en güzel görünümü.

21.00
Tadımlık Beyrut

Doha’da elinize bir hurma alıp gelişigüzel fırlatsanız mutlaka bir Lübnan restoranına çarpar. Arap mutfağına meftun olanların adresi Al Mourjan (www.almourjanrest.com). Beş yıl önce kıyıda açılan restoran, beyaz dekorasyonu, çelik iskelesi, leziz Levanten mönüsüyle lezzet avcılarının başlıca uğrak mekanı. Patlıcan beğendili babaganuş, domates sosuyla sunulan baharatlı sosisler iştah kabartıyor. İçki yok, fakat kıvamlı meyve suları, Türk kahvesi, nargile kokuları yeterince hoşnut edecek sizi. İki kişilik mönü 180 TL.

24.00
Salla bebeğim salla

Kaldırıma park etmiş Lamborghini’leri geçip, Pearl Lounge Club’ın ışık saçan kapısından girdiğinizde lüksten gözleriniz kamaşacak. İsterseniz sosyolojik gözlem yapın, isterseniz gereksiz dolar destelerinizden kurtulun. Evet, içerisi öyle karanlık ki, eski usül film yıkayıp, fotoğraf baskısı yapabilirsiniz. Pop müziği o kadar yüksek sesle çalınıyor ki, kapıdaki korumalar “giriş adam başı 80 TL” diye haykırırken bile onları duymakta zorlanacaksınız. Cebi derin borsacılar, her ulustan kulüp çocukları, frapan giyimli kadınlar, bedava akan içecekler İslam ülkelerinde de gece hayatının olabileceğini gösteriyor. Bu tuhaflığı cin ve Cointreau karışımından yapılan Beyaz İnci kokteylini (30 TL) yudumlayarak seyredin.

Pazar

11.00
Vegas üstünden Venedik

Arap harfleriyle “Krispy Kreme” in nasıl yazılması gerektiğini merak ediyorsanız görkemli Vegas stili Villagio Mall’a uğramalısınız. Farklı kültürlerin şaşırtıcı karışımından oluşan All Waab Caddesi’ndeki Villaggio Mall tuhaf şekilde Las Vegas’taki Venetian’a benziyor. Filipinli gondolcular aileleri butiklerin sıralandığı kanalda tura davet ediyor (9 TL). Dubai’deki gibi kapalı kar salonu, kayak pisti olmasa da buz pateni sahası var (18 TL). Arap müziği, Katar üzerine kitapları Virgin Megastore’da bulabilirsiniz. Canınız vanilyalı kek çekerse bitişikteki Krispy Kreme sizi bekliyor.

Nasıl gidilir

Martın ilk haftasında İstanbul’dan Doha’ya direkt gidiş-dönüş biletler Air Arabia’da 877 TL’den, Pegasus-Air Arabia ortak uçuşunda 969 TL’den, THY’de 1375 TL’den başlıyor.

False