GeriSeyahat 36 saatte Abu Dabi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Abu Dabi

36 saatte Abu Dabi

600 milyar dolar nakit varsa elinizde ne yapardınız? Eğer petrol zengini Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkentiyseniz yanıt kolay: Alışverişe çıkmak...

Komşusu Dubai’nin savurganlığından, Arap coğrafyasındaki isyan dalgasından uzakta durup dünyanın en ünlü müzelerinin şubelerini, en büyük alışveriş merkezlerini birbiri ardına hizmete sokan Abu Dabi şaşırtıcı bir hızla turizmde de öne çıkıyor. Çöl kumlarında Louvre ve Guggenheim yükseliyor. Rallisi, film festivali, gurme fuarıyla kendisinden söz ettiriyor. Üstelik kışın şu soğuk günlerinde hava sıcaklığı 21-24 derece arasında, ne terletiyor ne de üşütüyor.

Cuma

17.00
Rıhtımda yürüyüş

Günbatımı saatlerinde kentte yaşayan Avrupalılar, Uzakdoğulular, beyaz “dişdaş”larıyla Arap erkekleri, siyah “abaya”larıyla kadınlar rıhtım boyunca yürüyüşe çıkıyor. Sahil, şehrin hızla büyüyen yapılarını görmek için iyi bir gözlem noktası. Yürüyüşünüzü ülkenin kültürel mirasını yaşatan Heritage Village’da noktalayabilirsiniz. Bedevi çadırları, deve ahırları ve geleneksel el işleri ürünleri ilginizi çekecek. Kültür merkezinin sahildeki kafesi Al Asalah’ta şehrin körfez sularına yansıyan ışıl ışıl siluetini izlerken karpuz suyunuzu (8 TL) yudumlayabilirsiniz.

21.00
Hedonizm sarayı

Külçe altın veren ATM’sini kullanamayacak olsanız bile görkemli Emirates Palace Hotel (emiratespalace.com) görülmeye değer. 3 milyar dolarlık, 362 odalı işletme bugüne kadar inşa edilen en yüksek maliyetli otel. Birçok ünlü işletme çatısının altında: Üç yıl önce açılan Hakkasan restoranı Asya stili dekore edilmiş. Portakal aromalı votka, Campari, Grand Marnier ve elma suyuyla hazırlanan Hakkatini gibi kokteyller 30 TL. Geleneksel Emirlik mutfağını tanımak istiyorsanız Mezlai’ye gitmelisiniz. Açıkhavada bir masa ayırtın, kremalı köpekbalığı, soslu tavuk ciğeri, kuzu yahnisini tadın. Üç tabaktan oluşan iki kişilik mönüler, şarap hariç, 300 TL’den başlıyor.

23.00
Işıltılı geceler

Geçmişin Yas Adası şimdilerde şehrin en hızlı büyüyen bölgesi (yasisland.ae). Alternatifleri gün geçtikçe artıyor: 18 delikli golf sahası, Formula 1 pisti, Ferrari World adlı tematik park, lüks otelleriyle marina... Hugh Grant, Sir Richard Branson ve Prince buradaki ünlü gece kulübü Allure’ye düşen ünlülerden bazıları (nightcluballure.com; giriş 100 TL). Üç yıl önce Cipriani restoran grubunca açılan gece kulübünde üç litrelik Cristal Champagne (44 bin TL) ve Bellini kokteyli (42 TL) gibi pek çok seçenek var.

Cumartesi

10.00
İslam zaferleri

Dünyanın en büyük elişi İran halısının üstünde yürümek şaşırtıcı bir deneyim. Tam 6 bin metrekare! Şeyh Zayed Camii’nin kubbesine asılı şamdanlar da bir o kadar görkemli. Al Salam Caddesi’ndeki cami 6 yıl önce açıldı ve 40 bin kişilik. 82 kubbeli, bin sütunlu yapının mimarisi Osmanlı, Mağrip ve Mugal üsluplarının karışımı. Cumartesi saat 10.00-11.00 ve 14.30 - 20.00 arasında ücretsiz tur düzenleniyor (szgmc.ae).

13.00
Bohemlere mola

Abu Dabi’de bir mekânı tanımlarken funk stili, bohem, ucuz gibi sıfatlar kullanmak pek mümkün değil. Fakat Hilton Corniche Residence’ın bitişiğindeki Zyara işte böyle nadir bir mekân. Soyut sanat ürünleri, çuvalımsı kumaşlarla kaplı kanepeleriyle dikkat çeken kafede kentin yerlileri, yabancıları ücretsiz internet bağlantısından yararlanıyor, Time Out dergisinden akşam programı yapıyor. Mönüde tosttan (14 TL), susamlı lahmacuna (6 TL) seçenekler var. Humusu andıran foul’ün tabağı 15 TL.

15.00
Norman’ın çarşısı

Merkez Pazarı’nda Arap dünyasının çarşı kültürü çağ atlıyor (centralmarket.ae/souk). Geometrik ağaç paneller, renkli camlarla dikkat çeken AVM’yi Norman Foster tasarladı. Hediyelik hurma almak istiyorsanız zemindeki Zadina’da sadesinin kilosu 60, şamfıstıklısının 80, hurmalı ve çikolatalı türüfleri 300 TL. Arap desenleriyle süslü çay bardakları (6’sı 240 TL) ve diğer cam eşyalar için Kudu for Arts’a gitmelisiniz (kuduforarts.com). Elektronikçiler, butikler, nargileciler, dövme desenli kına yapanlar da aynı katta.

17.00
Metale pedal

Sürat çılgınları, heyecanlı jokeyler, otomobil tutkunları modern teknoloji mabedi Ferrari World’de kendilerini kaybedecek. Bu tematik park domates sosundan sonra İtalya’dan çıkan en popüler kırmızı ürüne saygı sunuyor (ferrariworldabudhabi.com). Kıvrımlı binalar, nabız arttıran pist sürüşleri, Formula 1 simülatörlerinden dünyanın en hızlı eğlence treni (roller coaster) sizi bekliyor. Otomobil sergisini, akrobatik müzikali izlemeyi ihmal etmeyin. Giriş 110- 130 TL.

20.00
Sultanlara layık

Tasarımcı Terrance Conran’a ‘1001 Gece’ fikri çok uzun gelmiş olmalı. Shangri-La Oteli’nin yakınındaki restoranına isim verirken inci ve havyar sözcükleriyle yetinmiş. Pearls & Caviar, Doğu ve Batı’yı buluşturan mönüsü kadar mozaik zemini, zincirli perdeleri, meşhur DJ’leriyle modern çağ sultanlarına layık. Özellikle tonbalıklı carpaccio (nar taneleri ve gevrek lavaşla), humusla lezzetlendirilen biftek şeritleri, nohut yağında kızartılmış domates soslu kabak leziz. İki kişi, üçer tabaklık yemeğin fiyatı 260 TL civarında (pearlsandcaviar.com).

23.00
Çarşıda şerbet

İslam dünyasında alkole yer olmadığına dair mitler Qaryat Al Beri Çarşısı’nda geçerli değil. Venedik gibi kanallarla, butik, restoran ve her türden içeceğin bulunduğu eğlence mekânlarıyla farklı bir yer burası (soukqaryatalberi.com). Left Bank’ın siyah taş kaplı zemini, kırmızı koltuklarında gençler buzlu çay yudumluyor. Yaratıcı kokteyllerden oluşan mönüsündeki buzlu çay bile alkolle yapılıyor (vanilyalı votka, rom, Bombay Sapphire, tarçın birası, bardağı 23 TL). Sushi restoranı Sho Cho’da tüm ayrıntılar beyaz ve parlak. Restoranın Bacardi, tarçın, yeşil limon, tarçın birası karışımından oluşan Sho Cho Infusion (30 TL) gibi sürprizler içeren içecek mönüsünü de incelemenizde yarar var (sho-cho.com).

Pazar

10.00
Kendinizi sahile atın

2008’de açılan, her yıl yeni birimler eklenen, halka açık Corniche Beach kar beyazı kumuyla, turkuvaz renkli temiz deniziyle cazibe merkezi. Sukayağı, parasailing dahil pek çok aktivite yapılabiliyor. Şezlonglu, şemsiyeli aile kabini isterseniz, 6 TL (empros.ae).

12.00
Butik brunch

15’inci Cadde’deki Cafe Arabia, modern bir kafe ve butik. Arap ülkelerinden modacılar için vitrin gibi. Kendinize çatıdaki terasta ya da havadar zemin kat salonunda güzel bir masa bulun. Lübnan salatası, Suriye usulü humus, Fas usulü naneli çay ve Ortadoğu mutfağından pek çok lezzetle kendinize güzel bir ziyafet çekin. Daha sonra Filistin seramiklerine (37 TL), Mısır aynalarına (120 TL) göz atın. Deve sütüyle yapılmış çikolataları tadın. Yeni Abu Dabi’nin, geleceğin damaklarına hitap eden lezzetlerin tadını çıkarın.

Nasıl gidilir

Ocak ayının son haftasında İstanbul’dan Dubai’ye gidiş-dönüş direkt uçuşlar THY’de 1065 TL’den, bir aktarmalı uçuşlar Katar Havayolları’nda 1110 TL’den başlıyor.

False