20’nci yılın gururu AFAD’ın

Güncelleme Tarihi:

20’nci yılın gururu AFAD’ın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2016 21:27

Aydın Doğan Vakfı’nın 20’nci Aydın Doğan Ödülü, kısa süre içinde hem Türkiye hem dünya çapındaki etkinliği ve üstün başarısı nedeniyle AFAD’a verilmişti. Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay’a ödülünü önceki gece görkemli bir törenle takdim etti.

Haberin Devamı

BU yıl 20’nci kuruluş yıldönümünü kutlayan Aydın Doğan Vakfı’nın (ADV) Aydın Doğan Ödülü töreni, önceki akşam İstanbul’da yapıldı. Hilton Oteli Şadırvan ve Balo Salonu’ndaki törenle, Aydın Doğan Ödülü, Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner tarafından, bu yılki sahibi AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay’a takdim edildi. Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, hem büyük bir acıyı hem de büyük bir başarıyı paylaşmak için bir araya geldiklerini söyledi. ADV’nin 20’nci kuruluş yılını kutladığını ifade eden Boyner, şu mesajları verdi:

 

20’nci yılın gururu AFAD’ın

Haberin Devamı

Aydın Doğan

‘TÜRKİYE, CESUR YÜREK’

“20 yıldır Aydın Doğan Ödülü her sene kültür, sanat, edebiyat ve bilim alanlarında başarılarıyla ön plana çıkmış kişi ve kurumlara verildi. Bu yıl ise insani değerleri yücelten kurumumuzu ödüllendirmek istedik. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nı yani AFAD’ı seçtik. Maalesef ki, bu seçimin arka planında büyük bir insanlık dramı yatıyor. Suriye’de 6 yıldır süren içsavaş, ülke nüfusunun neredeyse yarısını evinden barkından etti. Hayata tutunabilmek, yaşayabilmek için başka ülkelere göçe zorladı. Dünyanın kayıtsız kaldığı bu dram karşısında Türkiye adeta cesur bir yürek olarak 3 milyona yakın Suriyeli’ye kapılarını açtı. Ciddi hiçbir katkı almadan kendi imkânları ile onlara barınacak bir yuva, sıcak aş sağladı. Bu mültecilerden 270 bini AFAD’ın 10 ilimizde kurduğu ve yönettiği barınma merkezlerinde hayatını sürdürüyor. Umalım ki, Türkiye’nin tek başına üstlendiği sorumluluğu diğer ülkeler de paylaşırlar. Özellikle Avrupalı dostlarımızın, uğrunda birlikte mücadele verdiğimiz, özünde insan haysiyeti olan liberal demokrasi değerlerimizi daha samimiyetle, özveriyle sahiplenmelerini ve savunmalarını bekliyoruz. Bunu Avrupa’nın tarihiyle şekillenen ortak vicdanlarından talep ediyoruz. Bu arada bir şey paylaşmak istiyorum. Geçen ay bir yemekteydik. Avrupalı politikacılar vardı yemekte ve eski bakanlardan biri bir bilgi paylaştı bizle. Avrupa her sene 1 ila 1.5 milyon kişiye çalışma izni, oturma izni veriyor. Hindistan’dan, Çin’den, Rusya’dan, Ukrayna’dan. Dolayısıyla problem Avrupa’nın 100 bin, 200 bin Suriyeli mülteciyi, 1 milyon, 2 milyon Suriyeli mülteciyi içinde barındıramaması değil; problem mültecilerin istedikleri mülteciler olmaması diye o bağlantıyı da kurduk.”

Haberin Devamı

‘AFAD’IN BAŞARISI BİR ÖRNEK’

“İşte böyle bir ortamda AFAD organizasyonel başarısı, etkin ve insani hizmet becerisiyle tüm dikkatleri üzerine çekti, örnek bir çalışma yürüttü. Bizim amaçlarımızdan biri AFAD’ın bu başarısını hem ülkemizin hem de uluslararası kamuoyunun dikkatine sunmak. AFAD sadece mültecilerle değil, Türkiye ve dünyada deprem, afet ve acil yardım bekleyen pek çok sahada hizmet veriyor. Bu kurumun değerli başkanı Dr. Fuat Oktay ve çalışma arkadaşları her türlü övgüyü hak ediyor. Sayın Başkanı ve değerli uzmanlarını yürekten kutluyorum, başarılarının devamını diliyorum. Bu güzel örnek, ülkemizin yetişmiş insan gücünün ve bilimsel metotlarla çalışan kurumlarımızın değerini bir kez daha gösteriyor. Bu çok değerli yetişmiş insan gücümüzü, güçlü kurumlarımızı daha yaygın kılmamızın ancak eğitime gösterdiğimiz özenle mümkün olacağı bilinciyle çalışıyoruz. Eski nesillerden geçmişe öykünen yorgun alışkanlıklarına karşı özgür akıl ve özgür vicdanlarıyla yeniyi hayal edebilen, inşa edebilen nesilleri yetiştirmek zorunda olduğumuza inanıyoruz. Bu bilinçle ve inançla Aydın Doğan Vakfı, eğitime ve özellikle de kız çocuklarımızın eğitimine ve yetişmelerine büyük bir önem verdi, vermeye devam ediyor. Şimdiye kadar bu alanda ciddi katkılar sağladık ve hizmetlerimizi tüm imkânlarımızla devam ettireceğiz.”

Haberin Devamı

20’nci yılın gururu AFAD’ın

Fuat Oktay

NEDEN AFAD

AYDIN Doğan Vakfı, yaptığı değerlendirme sonucu, geleneksel kategorilerin dışına çıkarak bu yıl 20’nci kez verilen Aydın Doğan Ödülü’nün T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) verilmesini oybirliğiyle kararlaştırdı. Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu, bu karara varırken, ülkemizin, rejimin zulmünden ve ülkesinde 5 yıldır devam eden içsavaştan kaçan milyonlarca Suriyeli’ye kucak açarak sergilediği insani tavrın, önemli bir dış yardım ve katkı almadan hayata geçirilmesinde büyük bir rol oynamış, kısa sürede etkileyici bir organizasyonel kabiliyet ortaya koyarak hizmetler vermiş ve dünyaca örnek gösterilen bir başarı öyküsü sergilemiş olan AFAD’ın değerli çalışmalarının takdir edilmesi görüşünden hareket etti.

Haberin Devamı

RİSK ODAKLI, ETKİLİ, GÜVENİLİR

Yönetim Kurulu, ayrıca, bu ödülün AFAD’ın çalışmalarının toplum ve dış dünya tarafından daha iyi bilinmesi ve anlaşılmasına da katkı sağlayacağına dair inancını da dile getirdi. Afetlerin kaçınılmaz olduğu gerçeğinden hareketle, afet zararlarını azaltmayı, önlemlerini almayı ve etkilerini azaltmayı amaçlayan AFAD, ‘Afetlere dirençli toplum oluşturmak’ misyonuyla hareket ediyor. AFAD, afet ve acil durumlarla ilgili çalışmalarında sürdürülebilir kalkınmayı esas alarak risk odaklı, etkili ve güvenilir hizmetler sunan ve yönlendirici bir vizyona sahip bulunuyor.

Evet AFAD çok genç ama çok da tecrübeli

 Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner’in konuşmasının ardından, AFAD’ın tanıtım filmi gösterildi. Daha sonra, Hanzade Doğan Boyner, AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay’a Aydın Doğan Ödülü’nü takdim etti.Ödülü aldıktan sonra konuşan AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay da böyle güzel bir ödülü almaktan dolayı kendisi ve AFAD adına memnuniyetini dile getirerek şöyle konuştu:“Çalışmalarımızın farkında olan ve bu konuda farkındalık oluşturan Aydın Doğan Vakfı jüri üyeleri başta olmak üzere herkese teşekkürlerimi sunuyorum. AFAD genç bir kurum, henüz 5 yaşında. Ama tabii bu 5 yaşındaki kurumun, geriden gelen çok ciddi de bir tecrübesi var. Farklı kurumlara bağlı bu kuruluşların acil bir konuda koordinasyonu net sağlanmasında sıkıntılar yaşandığı için hepsinin lağvedilip tek bir başkanlık boyutunda AFAD’ın oluşturulması, fiilen de aslında 2010’da gerçekleşti.”

Haberin Devamı

AFAD olarak önleyici tedbirlere odaklanmak zorunda olduklarını kaydeden Dr. Oktay özetle şöyle devam etti: “Özellikle 2016’da buna odaklanmış durumdayız. 81 ilimizde yaptığımız bütünleşik tehlike haritasıyla tüm illerin tehlikelerini belirliyoruz. Tek bir haritada tamamını topluyor ve risk analizlerini yapan modellerimizi geliştiriyoruz. Sonra gelen adım, her ilimiz için önceliklendirilen risklerin önlenmesi, yönetilebilmesiyle ilgili projeler geliştirmek ve bu projeleri uygulamak. Bu belki Türkiye’nin gelecek 20, 30, 40 yılını kapsayan bir proje. Suriye olayı bu çalışmaların sadece bir yan ürünü diye görebiliriz aslında. Yani ciddi bir emek, ciddi bir alınteri var. Geldiğinizde 7/24 AFAD’ın ışıklarının yandığını görürsünüz. Avrupa’ya baktığımızda, daha 3-5 kişinin hareketlendiği bir ortamda, 28 ülkenin paniklediği ortamda Türkiye 3 milyonu aşan bir mülteci olayında panikleme yaşamadı. Biz üç günde 200 bin kişiyi aldık. Biz hiçbir karşılık beklemeden iş odaklıyız. Bugün Ekvador, dün Nepal’de öyleydik. Önceki gün Filipinler’de öyleydik. Gittiğimizde ülkenin kendi yönetimi afet yerinde değildi. BM henüz orada değildi. Aynı şey Bosna ve Sırbistan’da farklı değil.”

20’nci yılın gururu AFAD’ın

Ayşe Komili - Sema Doğan - Mine İşcan

Kimler katıldı 

 HİLTON Oteli’nde, Gözde Atasoy’un sunuculuğunu yaptığı Aydın Doğan Ödülü gecesine Aydın Doğan Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ile eşi Sema Doğan, eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, eski Devlet Bakanı Cavit Kavak, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Mehmet Ali Yalçındağ ile oğlu Aydın Doğan Yalçındağ, Ali Sabancı, Osman Boyner, Ahmet Faralyalı ve Doğan Grubu üst düzey yöneticilerinin yanı sıra katılan davetliler şöyleydi: 

20’nci yılın gururu AFAD’ın

Begümhan Doğan Faralyalı - Vuslat Doğan Sabancı - Hanzade Doğan Boyner

Berna Tokar, Birgül ve Murat Vargı, Banu ve Murat Tümay, Ceyda ve Mustafa Kılıçaslan, Burak Küntay ve eşi, Hüseyin Aytemiz, Gülben Ergen ve eşi Erhan Çelik, Dr. Gülden ve Cüneyt Türktan, Zihni Kalsın, Rukiye ve Prof. Üstün Ergüder, Ozan Sağdıç, Gülden ve Gündüz Kösemen, ABD İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter, Prof. Dr. Aydın Uğur, UNİCEF Türkiye Direktör Yrd. Lieke van de Wiel, Hülya Yazıcı Elmalıoğlu, Mine ve Oktay İşcen, UNİCEF Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Kamil Yazıcı, Erdal Dumanlı, Tarhan Erdem, Sanem Bilgin Erkurt.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!