2. motor için 6 bin TL lazım

Güncelleme Tarihi:

2. motor için 6 bin TL lazım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2016 14:40

Meliha-Hasan Ali Bostan Çubuk Fen Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK desteğiyle yürüttükleri "Arabamın 6. vitesi" adlı projeyle, benzin, mazot ve LPG türü yakıt kullanan arkadan itişli tüm motorlu taşıtları, elektrikle çalışır hale getirecek melez motor sistemi üretti.

Haberin Devamı

Proje üzerinde danışman öğretmenleri Bünyamin Aktaş ile 18 ay süreyle çalışan 5 öğrenciden oluşan ekip, mevcut araçları elektrikli motorla destekleyen, geliştirilmeye açık melez motor sistemi geliştirdi. Geliştirilen sistemin en büyük özelliği ise elektrik akülerinin dışarıdan şarj edilebildiği gibi, şaft hareketinden ve güneş enerjisinden kendi kendine şarj edilebilir olması. Bugüne kadar 10 bin liraya yakın harcama yaptıklarını belirten proje danışman öğretmeni Bünyamin Aktaş, şunları söyledi:
"Projenin tamamen bitmesi için yaklaşık 6 bin liraya daha ihtiyacımız var, çünkü araca tek motorunu yerleştirebildik, 2'nci motorunu da yerleştirmemiz gerekiyor. İmkan bulursak patent almak istiyoruz. Patent alırsak okulumuz lehine imkanlarını kullanmak istiyoruz. Şu anki haliyle arkadan itişli araçlarda kullanılacak. İlerleyen süreçlerde bütün araçlarda kullanılabilecek bir proje. Sistemin yakıt tasarruf ölçümlerini Çubuk-Ankara Karayolu'nda yaptık. Yüzde 70'in üzerinde yakıt tasarrufu elde edebileceğini hesapladık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!