15 Temmuz kalkışması oradan yönetilmiş: Darbe gazinosu

Güncelleme Tarihi:

15 Temmuz kalkışması oradan yönetilmiş: Darbe gazinosu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2017 20:25

Akıncı iddianamesinde, darbe girişiminin 143. Filo’nun gazinosundan yönetildiği belirtildi. Şüpheli Üs Komutanı Hakan Evrim ek ifadesinde, 15 Temmuz gecesi ellerinde dizüstü bilgisayar, tabletler bulunan 30 sivilin gazinoda bulunduğunu söyledi. Darbeci asker ve sivillerin gazinoda toplantı yapıp, emirleri buradan verdikleri belirlendi. Gazinoyu gören 7 kameranın bir ay önceden devre dışı bırakıldığı da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç’in hazırladığı iddianamede, darbe hazırlıklarının bir ay önceden başladığı anlaşıldı. İddianamede Akıncı Hava Üssü’nde istihbarat astsubayı olarak görev yapan şüpheli Rüştü Emre Sabancı’nın, gazinoyu da gören 7 kameraya ait kayıtların yüklendiği bilgisayarı 19 Haziran 2016’dan itibaren devre dışı bıraktığı belirtildi. Şüphelinin böylece ‘delil oluşturulmasını önlemek amacıyla tedbir aldığı’ ifade edildi. Şüpheli Binbaşı Ali Karabulut ifadesinde, 14 Temmuz’da Binbaşı Mustafa Azimetli’nin filodaki bilgisayar sistemlerinin gazino bölgesine çekilmesini istediğini ve bunu Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Okulu’ndan gelen astsubaylara yaptırdığını söyledi. Karabulut, “Bu darbenin 143. Filo’dan ve özellikle filonun gazino bölgesinden yönetildiğini değerlendiriyorum” dedi.

Haberin Devamı

ÖKSÜZ’Ü ORADA GÖRDÜM

Üs Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim ise ek ifadesinde, gece gazinodaki durumu şöyle anlattı: “İçeride yaklaşık 30 sivil giyimli şahıs vardı. Ellerinde dizüstü bilgisayarlar, laptop’lar, iPad’ler vardı. Gazino bölgesinde ilk defa Adil Öksüz’ü gördüm. Yanındakiler ile konuşuyordu. İçeride alışılmış TSK Harekât Merkezi görünümü yoktu. O gece darbenin yönetim yerinin 143. Filo’nun gazino kısmı olduğunu anladım. Darbe girişimi 143. Filo Öğretmenler Gazinosu’nda bulunan beyin takımınca yapılmaktaydı.”

CAMI PATLAYACAK BİNALAR

İddianamede asker şüpheliler Akın Öztürk, Kubilay Selçuk, Ünal Coşkun, Ömer Faruk Harmancık, Hakan Evrim, Ahmet Çetin, Mehmet Fatih Çavur ile FETÖ’nün sivil kanadına mensup Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş’in aralarında bulunduğu kişilerin filoda toplandıkları, hangi noktaların uçak ve helikopterle vurulacağına karar verdikleri belirtildi. Kararların Kurmay Albay Ahmet Özçetin ve Mehmet Fatih Çavur’a iletildiği, onların da emirleri telsiz ve telefonla 141. Filo’daki Ahmet Tosun ve Mustafa Mete Kaygusuz’a ulaştırdığı ifade edildi. Tosun ve Kaygusuz’un DESK diye tabir edilen uçaklarla telsiz bağlantısının sağlandığı noktada ‘vur emri’ ve koordinatları havadaki darbeci pilotlara bildirdikleri kaydedildi.

Haberin Devamı

İddianamede, ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyesi olan eski Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli’nin de Adil Öksüz’ün bulunduğu gazino bölgesine girdiği vurgulandı. Dişli, sorgusunda koridordaki kamera kayıtlarının gösterilmesi üzerine, “Bu bölgeye Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın talimatıyla darbenin sonlandırılması için görüşme yapmak üzere geldim. Gazinoya girdiğimde asker kıyafetli 8-10 kişi vardı” dedi. Şüphelilerden Recep Ulu ise gazinodan gürültü gelince içeriye baktığında masa üzerinde sivil, gözlüklü ve göbekli birisinin çok büyük bir harita açıp telefonla konuşurken, “Ankara’da camı patlayacak kaç tane bina var” sözlerini duyduğunu anlattı.

Haberin Devamı

EMRİNİ HATIRLAMADI

FETÖ’nün sivil imamlarından Hakan Çiçek’i Akıncı Üssü’ne davet eden ve uçakları yönlendiren şüpheli Ahmet Özçetin ise ifadesinde saat 16.00 sıralarında Mehmet Dişli’nin de üste bulunduğu söyledi. ‘Yurtta Sulh Konseyi’ni duymadığını öne süren Özçetin’e telsiz kaydındaki “Yurtta sulh harekâtı başladı, yurtta sulh harekâtını icra ediyoruz, dolayısıyla yurtta sulh diye sizinle temas eden herkes yurtta sulh diye temas edecek” şeklindeki sözleri soruldu. Özçetin, bu konuşmayı hatırlamadığını öne sürdü. Özçetin’e telsiz kayıtlarında “O istiyor” şeklindeki sözü soruldu. Özçetin ise “Kimseye bomba atması talimatı vermedim” iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

‘ÜSSÜN FETÖ’CÜSÜ’

TBMM’ye bomba atan şüpheli pilot Hasan Hüsnü Balkıç ise ifadesinde Özçetin’in bir hedef listesi getirdiğini belirterek, “MİT Müsteşarlığı, MİT’in ikinci yeri, Polis Özel Harekât’ta işaretlenmiş birkaç yer vardı. Pilotlar bu hedef yerleri inceliyorlardı. Özçetin’in ve Akıncı Üssü’nde uçuş ekibinde görev alan pilotların FETÖ’cü olduklarını düşünüyorum. Akıncı Üssü’nün baş FETÖ’cüsü Albay Ahmet Özçetin’dir. Özçetin’in Tuğgeneral Evrim’i de etkisine alarak orada güvendikleri FETÖ’cü pilotlarla bu eylemi planladıklarını düşünüyorum” dedi. Şüpheli F-16 pilotu Yücel Canbolat da “Bence Akıncı Üssü’ndeki FETÖ’cülerin başı Ahmet Özçetin’dir” şeklinde ifade verdi.

Haberin Devamı

PİLOTTAN BOMBALARA ‘TERÖR’LÜ SAVUNMA

İddianamede, darbe girişimi gecesi F-16 uçaklarını kullanan yönetici şüpheliler arasında yer alan eski Pilot Kurmay Yüzbaşı Hüseyin Türk’ün savunması ve delillere yer verildi. Türk, “terörle mücadele harekâtı sandığı için” TBMM, Gölbaşı Polis Özel Harekât Dairesi Başkanlığı ve TÜRKSAT tesislerini bombaladığını iddia etti. Darbe girişiminin başarılı olması için gerekli koordinasyonu sağlayan Türk’ün, 16 Temmuz 2016’da 03.24 ve 03.25’te ‘Aslan 6’ kodunu kullanan F-16 uçağı ile TBMM’ye iki bomba atarak 32 kişiyi yaraladığı kaydedildi. İddianamede Türk’ün, ‘Aslan 3’ kodunu kullanan F-16 uçağı pilotu Uğur Uzunoğlu ile bir GBU-10 bombasını Gölbaşı ilçesinde bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekât Daire Başkanlığı’na attığı ve 44 kişiyi şehit edip 36 kişiyi yaraladığı, aynı gün ‘Aslan 6’ kodunu kullanan F-16 uçağı ile 03.14, 03.15, 03.17 ve 03.19’da dört bomba atarak TÜRKSAT tesislerini vurduğu ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!