10 yıl sonra yeniden Ergenekon davası 

Güncelleme Tarihi:

10 yıl sonra yeniden Ergenekon davası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 10:55

Yargıtay’ın bozduğu karar sonrası yeniden görülmesine başlanacak Ergenekon davasının ilk duruşması bugün yapılıyor.

Haberin Devamı

Dönemin özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan Ergenekon davasında karar 5 Ağustos 2013 tarihine çıkmıştı. Mahkeme bu kararında

10 yıl sonra yeniden Ergenekon davası

eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a müebbet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e ağırlaştırılmış müebbet, emekli Tuğgeneral Veli Küçük’e 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, Tuncay Özkan’a ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis emekli Orgeneral Hurşit Tolon’a ise müebbet cezalarına çarptırılmıştı. 

Mahkemenin verdiği kararın ardından dosya Yargıtay’a gitti. Ancak Yargıtay Ergenekon terör örgütünün varlığına ilişkin somut delil ortaya koyulamadığı ve yargılamada usullere uyulmadığı gerekçesiyle bozdu.Yargıtay’ın bozmasının ardından İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşma bugün görüldü. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’ndaki duruşmaya aralarında, eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, Prof. Dr. Yalçın Küçük, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan’ın da olduğu çok sayıda sanık katıldı.  Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ise duruşmaya katılmadı. Başbuğ’u avukatı İlkay Sezer temsil etti.

Haberin Devamı

SANIKLARA AYRI AYRI SORULDU

Mahkeme başkanı duruşmada sanıklara ayrı ayrı Yargıtay’ın bozma ilamına uyulup uyulmaması yönünde görüşlerini sordu. Sanıkların tamamı Yargıtay’ın kararına uyulması yönünde görüş bildirirken Danıştay Saldırısı faili Alparsan Aslan, “Bir bilgim yok” dedi. Sanık Kenan Temur ise söz alarak, “Kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi beni beraat ettirmişti. Ama Yargıtay beraatimi usul yönünden bozdu. Ben beraatimin onanmasını istiyorum” dedi.

FETÖ’NÜN HAZIRLADIĞI İDDİANAME İLE YARGILAMA YAPAMAZSINIZ

Söz alan sanık Yusuf Erikel ise Ergenekon iddianamesinin FETÖ savcıları tarafından hazırlandığını söyleyerek, “Şu an suç işliyorsunuz. Geçersiz bir iddianameyle, teröristlerin hazırladığı iddianameyle yargılama yapamazsınız. Herkesi FETÖ’ye hizmet ettiriyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı

Duruşmada görüşü sorulan duruşma savcısı, Ergenekon yargılamasının yapıldığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından haklarında beraat kararı verilen 21 sanığın dosyasının ayrılmasını talep etti. Savcı yargılama sürecinde hayatını kaybeden 11 sanık hakkındaki dosyanın da düşürülmesi için ayrılmasına karar verilmesini talep etti. Birleşen tüm iddianamelerdeki, “silahlı terör örgütü yöneticisi olmak”, “terör örgütü üyesi olmak” ve “terör örgütüne yardım” suçundan haklarında dava açılan 113 sanık hakkında da Ergenekon terör örgütünün varlığının kesin ve inandırıcı delilerle kanıtlanmadığından sanıklar hakkındaki dosyanın beraat kararı verilmesi için ayrılmasını talep etti.

Haberin Devamı

SUÇUN UNSURLARI OLUŞMADI

Savcı sanıklar Bedrettin Dalan, Turhan Çömez, Fatih Hilmioğlu, Mehmet Haberal ve Mustafa Koç hakkındaki kamu davasının ise atılı suçun ancak cebir ve şiddetle işlenebileceğinden ancak unsurların oluşmadığından beraat kararı verilmek üzere ayrılmasına karar verilmesini istedi. 

“DANIŞTAY SALDIRISI İLE ERGENEKON HUKUKİ BAĞI YOK”

Danıştay Saldırısı dosyası ile Ergenekon dosyasının hukuki ve filli irtibatı olmadığını belirten savcı yetkisizlik kararı verilerek Danıştay saldırısı dosyasının Ankara’ya gönderilmesine karar verilmesini talep etti. Ayrıca savcı Danıştay saldırısı faili Alparslan Aslan’ın da tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Haberin Devamı

“BAŞBUĞ HAKKINDA YARGILAMA DURDURULSUN”

Duruşma savcısı İnternet Andıcı ve İrticayla Mücadele Eylem Planı’ndan bilgisi olduğu iddia edilen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile Dursun Çiçek’in de arasında olduğu 19 sanık hakkındaki dosyanın da ayrılmasını talep etti. İlker Başbuğ’un 2008-2010 yılları arasında Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptığını hatırlatan savcılık, Başbuğ ile bağlantılı olarak suç işlediği iddia olunan diğer 18 sanık hakkındaki yargılamanın durdurularak dosyanın ayrılmasına karar verilmesini istedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!