GeriSeyahat Uçmakdere'de ister uçun, ister yürüyün
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Uçmakdere'de ister uçun, ister yürüyün

Uçmakdere'de ister uçun, ister yürüyün

Sıcak yaz günlerini geride bıraktığımız bugünlerde seyahat severleri, gezginleri, doğaseverleri çok da kimselerin bilmediği alternatif yerler bekliyor. Bu seçenekler içinde ön plana çıkanı Uçmakdere... Doğa yürüyüş alanları ve yamaç paraşütüyle burada hem uçacak hem de yeşillikler içinde kendinizi yenileyeceksiniz.

Trakya bugünlerde üzgün... Doğa harikası “Subasar” Ormanların yer aldığı “Longoz” tabiri edilen yerler Nükleer Santral tehlikesi altında. Kırklareli’ye bağlı İğneada, Kastro, Kıyıköy, doğaseverlerin, gezginlerin yakından bildiği yerler arasında bulunuyor. Bir de fazla bilinmeyen yerler var ki aman aman buralara bir şey olmasın... Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Trakya Kalkınma Ajansı'yla işbirliği yaparak “Miras Atölyesi” adı altında bir proje geliştiriyor. Bunların dışında, Tekirdağ İl Orman Müdürlüğü yine ajansla birlikte, Ganos (Işıklar) Dağları'nın eteklerinde yeni yürüyüş parkurları belirledi ve projenin yakın zamana kadar tamamlanması bekleniyor. Tekirdağ’ın önemli turistik ilçelerinden Şarköy’e bağlı olan Uçmakdere köyü, eski bir yerleşim bölgesi. İki vadi arasında kalması nedeniyle geçmişte, “Vodin” olan adı, Ganos Dağları’na sırtını vermesiyle mübadeleden gelen göçle birlikte “Uçmakdere” olarak bugünlere kadar gelmiş.

Uçmakderede ister uçun, ister yürüyün

İstanbul’a iki saatlik mesafede olması ilkbahar, yaz ve sonbaharda günübirlik gelenlerle dolup taşıyor.  Motosiklet, bisiklet tutkunları ve mutlaka rotaları içinde Uçmakdere'yi bulundururlar. Virajlı yolları, aşağıya baktığınızda denize olan mesafeden dolayı ürküten bir yapısı olsa da karşıda Marmara Adası, Avşa Adası manzaraları, yeşillikler, üzerinizden uçan yamaç paraşütçüleri “iyi ki bu yolları, bu yöreyi tercih etmişim” dedirtecek bir çok güzelliği görmeniz mümkün.



Uçmakderede ister uçun, ister yürüyün

İstanbul’dan yola çıktığınızda, 200 kilometre sonra, Tekirdağ, Barbaros mahallesi üzerinde Uçmakdere yoluna giriliyor. Proje kapsamında olan Ganos (Işıklar) Dağı zirvesine 560 metre çıktığınızda, Nişantepe’de Tekirdağ Yamaç Paraşüt Kulübü eğitmeni Kadir Aksoy ekibi ve ziyaretçilerini uçuşa hazırlarken ya da Marmara Denizi üzerinden Uçmakdere sahiline süzülürken görebilirsiniz. Yol güzergahınız üzerinden Kartalkaya zirvesine sekiz kilometre daha yürüyecek, bazen sis bulutlarına kapılacak, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmış Hoşköy (Hora) Feneri manzaranız içinde yer alacak.


Uçmakderede ister uçun, ister yürüyün

Çoktan şarap olmaya başlamış, dalından koparıldıktan sonra yalnız kalmış üzüm bağları, kokusu burnunuza kadar gelen ayva bahçeleri, nar ağaçları, dalında siyahlaşmaya başlamış meyveleri bulunan zeytin ağaçları yürüyüş rotanız içinde size hoş anlar yaratacak. Bir çok medeniyetin gelip geçtiği Uçmakdere köyünde, vakti zamanında eczane varmış desem, sakın şaka sanmayın.  İstanbul’un ünlü Mısırçarşısı esnafının da Ihlamur ve Adaçayını toptan Uçmakdere köylülerinden aldığını da belirteyim. Asırlık çınar ağaçlarının olduğu, fındığın bile yetiştiği bu güzel köy, sonbaharda kendisini ziyaret edecek doğaseverlere bitki örtüsüyle de değişik bir atmosfer yaratacak.  Niçin burada yıllar önce eczane olduğunun sürpriz olmadığı daha iyi anlaşılacak. 

 

Uçmakderede ister uçun, ister yürüyün

Bir köy evinin kapısını tıklarsanız, kim bilir evde yapma şarap ikramından da tadabilirsiniz. Köy kahvesinde çay yerine dağlarından toplanmış ıhlamur ve ada çayını tercih edin. Yanınıza bir de olta takımınızı da getirmişseniz, denizden balığınızı da tutabilir, geldiğimize değdi dediğiniz değişik bir gün geçirirsiniz. Hâlâ vaktimiz var diyorsanız, Güzelköy (Melen) uğrak yeriniz olsun. Fener Rum Patriği Barthholomeos’un zaman zaman ziyaret ettiği, yeniden restore edilmesi düşünülen1865 yılı yapımı St.İoannis Theologos Manastırını, Hoşköy Feneri’ni, Mürefte’deki Şarap Müzelerini de görebilirsiniz.

 



False