GeriSeyahat Mustafa Alabora: Karl Marx Londra’da bana ‘Kapital’in eleştirisini anlatsın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mustafa Alabora: Karl Marx Londra’da bana ‘Kapital’in eleştirisini anlatsın

Mustafa Alabora: Karl Marx Londra’da bana ‘Kapital’in eleştirisini anlatsın

Oyuncu Mustafa Alabora farklı kültürler keşfetmek için yola çıkan gezginlerden. Şimdiye kadar sayısız yer gezdi, gördü. En çok Annecy’i sevdi, Bruges’i sıradışı buldu... Sicilya’da ise hayal kırıklığı yaşadı... Onunla bunların sebeplerini konuştuk.

Seyahat rotanızı çizerken önceliğiniz ne olur?
Mevsim. Yazın rotamı deniz, güneş, yemek belirliyor. Kışın ağırlıklı olarak farklı ülkelerin, yaşayan sokaklarında farklı kültürlerden insanlarla bütünleşmek için. Seçtiğim ülkelerin tarihi dokusunun olması da önemli. Kültür, sanat da amaçlarımdan bir oluyor doğal olarak.

Mustafa Alabora: Karl Marx Londra’da bana ‘Kapital’in eleştirisini anlatsın

Annecy

Yurtdışında en sevdiğiniz şehir hangisi?
Annecy! Fransa’da Annecy Gölü’nün kuzeyindeki tarihi, sıcacık kent. Şehir biraz Venedik’e benziyor ama dağlarla birleşen muhteşem göl manzarası, patika yolları, binaları, sempatikliği başka. Ancak beni en çok insanları etkiledi. İnsanlar hep gülüyordu. Herkes birbirine selam veriyordu. Mutluluk bu yani...

Mustafa Alabora: Karl Marx Londra’da bana ‘Kapital’in eleştirisini anlatsın

Bruges

Peki gördüğünüz en sıradışı yer neresiydi?
Belçika’da Bruges. Tam bir Ortaçağ şehri. Hatta bildiğim kadarıyla şehir o çağda hangi boyuttaysa hâlâ öyle kalmış. Ortaçağ malikânelerinin arasında şırıl şırıl akan kanallar, çiçekler, minik dükkânlar... Tiyatro dekoru gibi. Tarihin içine giriyorsun.

En ilginç yemeği nerede yediniz?
Viyana’da yemiş olduğum kalkan balığı! Benim gibi İstanbul, deniz ve balık düşkünü birinin Viyana’da yediği kalkan balığının lezzetini unutamamış olması ilginç değil mi? Türkiyeli Ermeni bir ahbabımın sahibi olduğu Nautilius Fischrestaurant, gerçekten çok şaşırtıcıydı.

Mustafa Alabora: Karl Marx Londra’da bana ‘Kapital’in eleştirisini anlatsın

Amalfi

Elinizde açık bir uçak bileti olsa nereye gitmek isterdiniz?
İtalya’da, Amalfi’yi görmek isterim. Çünkü fotoğraflarından doğasına hayranım. Denizden dağa tırmanıyor eski kasaba.

Kendinize hayat dersi çıkardığınız tatiliniz var mı?
Aralık 2008 Moskova’da Kızıl Meydan’dayım. Bir baktım yaş ortalaması 85-90, 15-20 kişi ellerinde orak çekiçli bayraklar bir şeyler bağırıyorlar. Hemen yanlarına koştum ve Türkçe ‘Enternasyonel’i bağıra bağıra söylemeye başladım. Şaşkınlık içinde kalan grup Rusça bana eşlik etmeye başladı. Gözyaşları içinde birlikte söyledik. 70 yıl sürmüş Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nden sonra hâlâ onun özlemini çeken bu insanlar beni çok etkiledi. Demek insan kaç yaşına gelirse gelsin, neler yaşarsa yaşasın, dünya nereye doğru evrilirse evrilsin eski alışkanlıklarından vazgeçmiyor.

Mustafa Alabora: Karl Marx Londra’da bana ‘Kapital’in eleştirisini anlatsın

Otel odasından çaldığınız bir eşyayı itiraf eder misiniz?
Tam çalmak mı bilemiyorum ama bez terliklerin bir çiftini kullanmamışsam mutlaka alırım. Bir de sabun ve şampuanları alırım çünkü koleksiyonum var.

Tatilde başınıza gelen en kötü olay neydi?
2007 yılı sonunda, yılbaşı için Haldun Dormen ve Göksel Kortay’ın da aralarında olduğu kalabalık bir dost grubuyla Varşova’ya gitmiştik. Seyahatin ilk akşamı yemeğe çıktık. Ben aceleci bir insan olarak restorandan birlikte çıkmamıza rağmen önden yürümeye başladım. Sonra bir döndüm arkamda kimse yok. Kayboldum! Otelin adını, adresini de bilmiyordum ve cep telefonunu bugün olduğu gibi o gün de kullanmıyordum. 2 saat 15 dakika buz gibi sokaklarda dolaştım. Sokaklar bomboş. Arada bir bağırıyordum “Kaybolduuum!” diye. Sonra çok sarhoş bir Polonyalı gördüm ve otel için söyleyebileceğim tek şeyi söyledim “Old city, old hotel?” Sarhoş, hemen anladı! Lehçe tarif etti. Ben de o tarifi anladım ve oteli buldum. Haldun başta olmak üzere herkes panik içindeydi. Sonradan çok güldük.

Mustafa Alabora: Karl Marx Londra’da bana ‘Kapital’in eleştirisini anlatsın

Sicilya

“Bir daha asla gitmem” dediğiniz bir yer var mı?
Sicilya.

Neden?
Büyük bir hayal kırıklığı. Hayalimde ‘Baba’ filmindeki Sicilya’yı ararken Türkiye’den bile daha kötü yapılaşmış bir Sicilya gördüm. Ayrıca bakımsızlığı ve pisliği de beni çok üzdü. Bir daha asla gitmem.

İstediğiniz bir kişiyi seyahat arkadaşı olarak seçme şansınız olsa... Kimi seçerdiniz?
Bu bir hayal ise Karl Marx ile Londra’da olmak isterdim. ‘Kapital’in eleştirisini bana kendisi anlatırdı. Eşsiz kültürü, görüşüyle dünya ekonomi tarihini ondan öğrenmek çok isterdim.

En sevdiği 5 şehir?
İstanbul, Viyana, Paris, Budapeşte, İzmir

Seyahatten almadan dönmeyeceği 3 şey?
Malt whisky, iyi bir şarap ve gittiğim ülkenin özel bir içkisi

Bavulunuzun olmazsa olmazları?
Diş fırçam, tıraş takımım, tansiyon ilacım, vitaminlerim ve kesinlikle yürüyüş ayakkabılarım

Ne okursun? Ne dinlersin?
Yanıma mutlaka en yeni çıkan romanlardan birini alıp okurum. Özel araçla seyahat ediyorsak müzik dinlerim ve tercihim klasik müzik olur

Seyahate gitmek için ilk tercihiniz kim olur?
Kesinlikle Banu (Zeytinoğlu) olur. Çünkü biz onunla çok eğleniyoruz. Birlikte seviniyoruz!

False