Zika Virüsü nedir, tedavisi var mı?

Güncelleme Tarihi:

Zika Virüsü nedir, tedavisi var mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2016 15:03

Zika virüsünün, Avrupa'ya da sıçramasının ardından tüm dünyada alarm durumuna geçildi. 2015 Mayıs ayında Brezilya'da görülen ve hızla yayılmaya başlayan Zika virüsü nedir?, Zika virüsü nasıl bulaşır?, Zika virüsü belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde…

Haberin Devamı

Güney Amerika'da en az 20 ülkede görülen ve hızla yayılmaya devam eden Zika Virüsü’nün Brezilya’da salgın şeklinde ilk kez 2015 yılının mayıs ayında görüldüğü ve virüsü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in Kanada ve Şili hariç, Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü kaydedildi.

İlk Kez 1947 Yılında Uganda’nın Zika Ormanlarında Görüldü!

Zika virüsü ilk kez 1947 yılında Uganda’nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görüldüğü, 2015’in Mayıs ayında sivrisinekler yoluyla yayılarak, Brezilya’da patlak verdi.

Hamileler Dikkat Etmeli!

Araştırmacılar, Aedes cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılan hastalıkla yeni doğan bebeklerde nöro-gelişimsel bozukluk olan “mikrosefali (küçük kafa yapısı)” görülmesi arasında güçlü bir ilişki olduğuna işaret ediyor.

Haberin Devamı

51 Bebek Hayatını Kaybetti!

Şimdiye kadar, Zika virüsü taşıyan 51 bebeğin hayatını kaybettiği biliniyor.

Peki Zika Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Ziha virüsünün yüksek ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunuyor. Uzmanlara göre virüsü alan insanların birçoğunda hastalık belirtilerini göstermiyor ve kişi rahatsızlanmıyor.

Virüs Nasıl Bulaşır?

Zika virüsünün kan nakli, perinatal ve az bir ihtimal de olsa cinsel ilişki yoluyla yayıldığı biliniyor.

Peki Zika Virüsü Nerelerde Görülmektedir!

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), 23 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiğini duyurdu. Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da görüldüğünü belirten DSÖ, virüs riskinin 2010 yılından bu yana 30 kat arttığını kaydetti.

Brezilya sağlık yetkilileri, ülkede virüs bulaştığı düşünülen 3 bin 893 kişi bulunduğunu bildirdi. Brezilya'da, ekim ayından bu yana 3 bin 500'den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan “mikrosefali” teşhisi konuldu. Son olarak Hawaii adalarında yeni doğan bir bebekte Zika virüsü kaynaklı doğum kusuru tespit edildiği açıklandı.

Brezilya'nın, 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları'ndan 4 ay önce Zika virüsüne karşı denetime başlayacağı duyuruldu.

Haberin Devamı

Zika Virüsüne Karşı Ne Gibi Önlemler Almalıyız?

Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde halkın sivrisinek ısırıklarından korunması ve kadınların hamile kalmamaları önerildi.

ABD'deki Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Amerikan Koleji (ACOG) Başkanı Dr. Mark Defrancesco, virüsün görülebileceği bölgelere hamile kadınların seyahat etmesinin tavsiye edilmediğini belirtti.

Hastalığın Tedavisi Mümkün Mü?

Bu hastalığın özgün bir tedavisi henüz yok. Bilim adamları, aşı testlerine iki yıl içinde başlanabileceğine ancak ilaç düzenleme kurullarının onayından geçmesi gerektiği için aşının dünyada kullanılmaya başlamasının en az 10 yıl alabileceğine işaret etti.

BAKMADAN GEÇME!