Vejetaryenlere özel beslenme tavsiyeleri

Güncelleme Tarihi:

Vejetaryenlere özel beslenme tavsiyeleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2016 10:08

Vücut için gerekli vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için vejetaryenlerin beslenme şekillerinde dikkat etmeleri gereken bazı püf noktalar bulunuyor. İşte onlardan bazıları...

Haberin Devamı

Bitkisel kaynaklı besinlerin tüketilmesi esasına dayanan vejetaryen beslenmede en önemli konu vücut için gerekli ve yeterli vitamin mineral dengesinin sağlanmasıdır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile vejetaryenler kaliteli bir yaşam sürdürebilirler. Tarım ürünleri, meyve, sebze ve kurubaklagiller yönünden zengin beslenerek vejetaryen beslenmede dengeyi tutturmakla sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olabilirsiniz.

Vejetaryenler için sağlıklı beslenme önerileri:

1. Vejetaryenlerin besin dağılımını çok iyi ayarlamaları gerekiyor. Besin çeşitliliğini sağlayarak vejetaryenlikte de sağlıklı beslenebilirsiniz.

Vejetaryenlere özel beslenme tavsiyeleri

Haberin Devamı

2. Kırmızı etin besin değerini sağlamak için soya bazlı meyveler ve kurubaklagilleri bolca tüketin. Yağlı tohumlardan oluşan meyve ve sebzeleri de bolca tüketin.

3. Katı bir vejetaryen diyeti uyguluyorsanız süt ve peynir yerine soya sütü soya eti ve soya kuşbaşı gibi yiyecekleri tüketmeye özen gösterin. Kalsiyum ve B12 vitamini içeren bu besinleri sıklıkla beslenme listenizde bulundurun.

Vejetaryenlere özel beslenme tavsiyeleri

4. Keten tohumu, soya yağı ve omega 3 içeren yağları her gün düzenli bir şekilde tüketerek balıktan alacağınız vitaminleri yağlardan sağlayabilirsiniz.

5. Saf tahıl ürünlerini beyazlaştırılmış ürünlere tercih edin. Esmer ekmek, esmer pirinç ve esmer bulguru düzenli olarak tüketin.

Vejetaryenlere özel beslenme tavsiyeleri

6. Pekmez kullanımını artırarak süt ve peynirden elde edeceğiniz kalsiyum miktarını karşılayabilirsiniz. Her gün 1 kaşık pekmez yemeye kendinizi alıştırın.

7. D vitamini ihtiyacınızı gidermek için düzenli olarak güneş ışığından faydalanmaya çalışın.

Vejetaryenlere özel beslenme tavsiyeleri

Haberin Devamı

8. Badem, fındık, ceviz, susam ve kuruyemiş yeterli düzeyde kalsiyum almanızı sağlar. Her gün bir avuç kuruyemiş yemeye dikkat edin.

9. Her gün yeterli oranda sıvı almaya özen gösterin. Günde en az 2.5-3 litre su içerek sağlıklı kalabilirsiniz.

Vejetaryenlere özel beslenme tavsiyeleri

10. Brokoli, maydanoz, yeşil mercimek ve roka gibi besinleri demir alımını artırmak için bolca tüketin. Demir eksikliğini önlemek için bir uzmana danışarak B12 vitamin takviyesi de alabilirsiniz.

11. Vejetaryen beslenmeye karar veren kişilerin uzman bir diyetisyenden bilgi alarak nasıl beslenmeleri gerektiğine karar vermeleri en sağlıklı yöntemdir. Böylece bağışıklık sisteminizi zayıf düşürmekten kurtulur, hem dengeli hem de sağlıklı bir vücut yapısına sahip olabilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!