Uzmanlardan vücut geliştirenlere beslenme tavsiyeleri

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan vücut geliştirenlere beslenme tavsiyeleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2016 11:40

Spor salonlarında harcadığınız zamanın boşa gitmesini istemiyorsanız siz de sporcu beslenmesi kurallarına uymalısınız. Uzmanların önerilerine göz atın.

Haberin Devamı

Vücut geliştirmek isteyenlerin düzenli antrenmanların yanında sağlıklı beslenme kurallarına da dikkat etmeleri gerekiyor. Saatler süren ağırlık çalışmaları sonrası doğru bir beslenme programı izlenmezse kaslar gelişeceği yerde eriyebiliyor. Spor salonlarında harcadığınız zamanın boşa gitmesini istemiyorsanız siz de sporcu beslenmesi kurallarına uymalısınız.

Vücut geliştirme sporu yapmadan önce hayalinizde nasıl bir vücuda kavuşmak istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Kısaca amacınızı belirlemeli ve ona göre bir egzersiz ve beslenme planı oluşturmalısınız. Kaslarınızın iri görünmesini ve dayanıklılığınızın artmasını istiyorsanız kaliteli karbonhidratlar ve protein yönünden zengin besinler tüketmelisiniz.

 

Haberin Devamı

Uzmanlardan vücut geliştirenlere beslenme tavsiyeleri

 

SPORCU BESLENMESİ

Antrenmana başlamadan önce ya da antrenman sonrası yeterli miktarda karbonhidrat almanız gerekiyor. Eğer yeterli oranda karbonhidrat almazsanız kaslarınızın verimi ve egzersiz performansınız düşük olur. Kaliteli karbonhidratlar olan soya fasülyesi, patates, mercimek, bezelye, üzüm, muz, greyfurt, tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç ve kepekli makarna gibi besinlerden tüketebilirsiniz. Düzenli egzersiz yapanlar için kilo başına 3,5 ile 4 gram arası karbonhidrat almanız yeterli olur.

Protein ise karbonhidrat kadar önemli bir besin kaynağıdır. Kasların büyümesini ve gelişmesini destekleyen proteinler aynı zamanda vücut tarafından enzim ve hormonların yapımında da kullanılır. Kaslarınızı irileşitirmek için sağlıklı protein kaynaklarından tüketmek şarttır. Düzenli antrenman yapan biri iseniz kilo başına en az 1.5 gram protein almalısınız. Kaliteli protein kaynakları olan tavuk veya hindi göğüs eti, somon, uskumru gibi yağlı balıklar, dana eti, yoğurt, süt, yumurta, fındık, badem ve kabak çekirdeğini beslenme programınıza eklemelisiniz.

 

Haberin Devamı

Uzmanlardan vücut geliştirenlere beslenme tavsiyeleri
     

ANTRENMAN ÖNCESİ

Protein ve karbonhidratlar yanında tüketeceğiniz bazı besinler ise vücudunuzda adeta doping etkisi yaratarak sağlıklı kas gelişimine yardımcı olur. Antrenman öncesi dört beş kaşık yulaf ezmesini bir muz ve bir bardak sütle karıştırarak tüketmek hem besleyici hem de kan şekerini dengeleyen bir öğün olabilir.

Potasyum yönünden zengin olan kuru üzüm ise kas kramplarını ve ağrılarını giderdiği için antrenman öncesinde bir avuç kadar tüketilebilir.

 

Uzmanlardan vücut geliştirenlere beslenme tavsiyeleri
     

ANTRENMAN SONRASI

Antrenman sonrası ağrılardan kurtulmak için zencefil ve kahve oldukça ideal seçimler olacaktır. Kahve tercihinizi sade kahvelerden yana yapmalısınız.

Haberin Devamı

Ayrıca domates suyu içmek antrenman sonrası kaybettiğiniz elektrolit ve mineralleri yeniden kazanmanız açısından faydalıdır.

 

BAKMADAN GEÇME!