Karaciğer sağlığını korumanın püf noktaları

Güncelleme Tarihi:

Karaciğer sağlığını korumanın püf noktaları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2015 10:46

Karaciğer vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Çok yoğun çalışan bir organ olduğu için karaciğer sağlığına ayrıca dikkat etmek gerekir. Dikkat edilmediği takdirde birçok hastalığın habercisi olur. Karaciğer sağlığını korumanın püf noktaları…

Haberin Devamı

Karaciğer vücudumuzun en büyük ve en yoğun çalışan organıdır. Ayrıca kendi kendini yenileyebilme özelliğine sahiptir. Yenilen tüm yiyecek ve içeceklerin ya da alınan ilaç ve besin takviyelerinin sindirilmesini sağlar. Bunun yanında kullanılmayan ve vücuda zarar verebilecek maddelerin zararsız hale getirerek vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Bu yüzden karaciğer sağlığına çok dikkat edilmeli.

Temizliğe dikkat

Hepatit B ve C gibi hastalıklar tedavi edilmezse karaciğer yetersizliğine yol açar. Bu yüzden virüslere karşı korunmalıyız. Özellikle Hepatit B gibi aşı ile korunması mümkün olan aşılar yaptırılmalıdır. Bunun dışında virüslerden korunmak için kişisel temizliğe dikkat edilmeli. Steril olmayan malzemeler kullanılmamalı, manikür-pedikür gibi malzemelerin tek kullanımlık olmasına dikkat edilmeli.

Haberin Devamı

Karaciğer sağlığını korumanın püf noktaları

Beslenmeye özen gösterilmeli

Besinler karaciğeri doğrudan etkilediği için beslenmeye dikkat edilmeli. Bu yüzden sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı edinilmeli. Kızartılmış ve hazır yiyeceklerden uzak durulmalı. Sülfür içeren besinler tüketilmeli . Çünkü sülfür karaciğeri temizler ve gıdalar yoluyla, çevresel faktörler ya da ilaçlar nedeniyle vücuda giren kimyasallardan daha kısa sürede kurtulmamızı sağlar. Sülfür bakımından en zengin sebzeler soğan, sarımsak ve lahanadır. Ayrıca enginar karaciğer sağlığını korumak için faydalı besinlerin başında gelir. Çünkü kolesterolü düşürdüğü gibi, karaciğer yağlanmasını da azaltır.

Karaciğer sağlığını korumanın püf noktaları

Düzenli egzersiz

Kas gücünün korunması ve artırılması, eklem ve kas esnekliğinin kazanılması, denge ve koordinasyonun güçlendirilmesi için mutlaka düzenli egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz sırasında salgılanan endorfin hormonu, stresin azalmasını ve kendinizi mutlu hissetmenizi sağlar. Bu nedenle haftada 3-4 gün, en az 30 dakika egzersiz yapın.

Haberin Devamı

Karaciğer sağlığını korumanın püf noktaları

Doktora danışmadan ilaç kullanmayın

Doktoruna danışmadan gelişi güzel ilaç kullanmayın. Çünkü pek çok ilaç ve ya bitkisel ürün karaciğere zarar verebilir. İlaçların karaciğere verebileceği zarar tahmin etmek mümkün değildir. Özellikle bazı grup antibiyotikler veya aktarlarda satılan bitkisel ürünler karaciğerde hasara yol açabilmekte ve karaciğer yetersizliği tablosuna sebep olarak acilen karaciğer nakli yapılamazsa, ölüme yol açabilmektedirler.

Karaciğer sağlığını korumanın püf noktaları

Yaşam biçiminizi düzenleyin

Düzenli yaşam sinir, stres, yorgunluk gibi sağlığı olumsuz etkileyen durumları en aza indirmektir. Düzenli yaşam ile hem ruhsal ve kişisel sağlığınızı hem de karaciğerinizi koruyabilirsiniz.

Haberin Devamı

Karaciğer sağlığını korumanın püf noktaları

 

BAKMADAN GEÇME!