Duruşunuz sağlığınızı nasıl etkiliyor?

Güncelleme Tarihi:

Duruşunuz sağlığınızı nasıl etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2016 10:56

Kendi kendinizi sürekli uyarıp, “Dik dur!” emriyle bir anda doğruluyorsunuz ama aradan geçen dakikalar sonrasında omzunuz yeniden düşüyor. Düzgün bir postürün sağlığınıza kattığı olumlu etkileri öğrendikten sonra artık kambur durmayacaksınız!

Haberin Devamı

Çoğu zaman masa başında oturan ofis çalışanlarından ya da ayakta dursa bile omuzları düşük şekilde yürüyenlerdenseniz, duruşunuzu iyileştirmenin zamanı geldi demektir. Bir süre dik durmayı ve düzgün bir postüre sahip olmayı başarabilseniz bile zaman geçtikçe eski haline dönen omuz ve omurga yapınız çok daha iyisini hak ediyor. Düzgün bir postürün tahmin ettiğinizden daha fazla yararı olduğu gibi psikolojik olarak da olumlu etkileri mevcut.

STRESE MEYDAN OKUYUN

Sıkıntının ve stresin üstesinden gelmek kolay değil, farkındayız. Ancak en azından bu stresinizi yönetmeye ve daha iyi hissetmeye yönelik birtakım hareketlerde bulunmak sizin elinizde. İşe derin bir nefes aldıktan sonra, göğsünüzü gerip, dik bir duruşa sahip olmakla ve bunu korumaya çalışmakla başlayın. Tüm güçlüklere, sıkıntı ve strese karşı koyabileceğinizi düşünerek her fırsatta doğru postürü oluşturmaya çalışın.

Haberin Devamı

Duruşunuz sağlığınızı nasıl etkiliyor

Zaman zaman omurganız çökmeye başlayabilir. O anı en hızlı şekilde fark edip, kendinizi doğrultun. Hem ayakta dururken hem de otururken bu ritüele sadık kalmaya çalışın, faydasını göreceksiniz.

ENERJİNİZİ İKİYE KATLAYIN

Denemekte yarar var… Haydi şimdi dimdik bir duruşa geçin; mutlu ve enerji dolu yeni bir sizi karşılayın. Kendinizi içe doğru kapatacak her türlü fiziksel hareketten kaçınarak dik durduğunuzda gelen pozitif enerjinin çakralarınızı kapamasına izin vermeyin.

Duruşunuz sağlığınızı nasıl etkiliyor

DAHA AZ BAŞ AĞRISI

İnanmakta güçlük çekebilirsiniz belki ama yapılan araştırmalar dik durmanın baş ağrısında bazı etkilerde bulunduğunu gösteriyor. Masa başında eğilerek oturmanın ya da bilgisayara ve kitaba bakarken öne doğru eğilmenin baş ağrısını fazlalaştırdığı belirtiliyor. Olabildiğince öne doğru eğilmemek, başınızı aşağı sarkıtmadan kitap okumak bu olası baş ağrılarını önleyecek. Bu önlem sizi daha dik tutmaya teşvik edeceği gibi göz sağlığınız için de fayda sağlayacak.

Haberin Devamı

DAHA ÖZGÜVENLİ BİR SİZ

Kendinden emin, kararlı ve özgüveni yüksek insanlara dışarıdan bir bakın… Her daim dik durduklarını fark ettiğinizde siz de “Ben de böyle olmak istiyorum” diyecek kadar hevesleneceksiniz. Boyunuzu ve yapınızı olduğundan daha büyük gösteren bu dik duruş, sizi tanımayan birinin “Özgüveni ne kadar yüksek” demesini sağlayacak. Siz kendinize daha çok güvendikçe etrafınızdaki insanların size karşı saygısı da fazlalaşacak. Harika değil mi?

Duruşunuz sağlığınızı nasıl etkiliyor

AĞRIYA SON

Genelde masa başı ofis çalışanları sürekli boyun ve omurga sistemlerinde kronik ağrılar olduğundan şikayet eder. Ancak kimse duruşunda bozukluklar olduğunu fark etmez ve rahat ettiği gibi eğilip bükülerek çalışmaya devam eder. Sorununuz başka bir noktadan kaynaklanıyor olabilir evet ama yanlış duruşunuzun çektiğiniz ağrılarda büyük etkisi olduğu da kaçınılmaz bir gerçek. Özellikle sırt ağrısı olarak meydana çıkan bu şikayetler, hareket etmeyen ofis çalışanlarının en bilinen problemlerinden. Bu durumu avantaja çevirmek için masanızın başında dik durmaya çalışmanın yanı sıra basit kol ve omuz ısınma hareketleriyle oluşabilecek ağrıları önlemek elinizde.

Haberin Devamı

4 ADIMDA POSTÜRÜNÜZÜ DÜZELTİN

1) HAREKETSİZ KALMAYIN: İyi bir postüre sahip olsanız bile bu maddeyi iyice benimsemenizde fayda var. Burada hareketsiz kalmaktan kastımız hep aynı pozisyonda oturmamanız ya da ayakta durmamanız… Dakikalarca ya da saatlerce aynı pozisyonda durmanız hareket kabiliyetinizi, kan dolaşımınızı ve kas sisteminizi olumsuz yönde etkiler. Bu sebeple özellikle masada geçirdiğiniz vakitte sık sık oturma şeklinizi doğru biçimde değiştirmeye dikkat edin.

Duruşunuz sağlığınızı nasıl etkiliyor

2) HAYALİ İP: Dik durmakta ve bunu devam ettirmekte zorlanıyorsanız sizi başınızın tam ortasından yukarıya doğru hafifçe çeken bir ip olduğunu hayal edin. Hayal ettiğiniz bu ip, sizi durmanız gereken kalıba sokarak, kendinden emin bir duruşa sahip olmanızı sağlayacak.

Haberin Devamı

3) TEKNİK DESTEK: Teknolojik aletleri kullanırken dikkatli olmanız gerektiğini belirttik ama bu teknolojinin nimetlerinden yararlanmayacağız anlamına gelmiyor… Öyleyse akıllı telefonunuzu elinize alın. “Posture Aware” uygulamasını aratın ve indirin. Duruşunuzu açıkça gösteren fotoğrafınızı çektikten sonra sisteme kaydedin ve kendinizi test etmeye başlayın. Belli bir süre sonra yeniden bir fotoğraf çekerek postürünüzün ne derece iyileştiğini görün. Ayrıca bu uygulama, postür egzersizlerinden tutun da, oturma şeklinizi ne zaman değiştirmeniz gerektiğine kadar bilgi sahibi…

Duruşunuz sağlığınızı nasıl etkiliyor

4) TEKNOLOJİ KURBANI OLMAYIN: Akıllı telefonlar, tabletler bizi yeteri kadar kendine bağlıyorken, içine düşecek kadar yakınından bakmanız işin diğer bir üzücü tarafına işaret ediyor. Bilgisayarınızın başında sırf daha iyi konstrantre olabildiğinizi düşündüğünüz için çok yakından bakmak istiyorsunuz. Başınız ister istemez öne doğru gidiyor ve omurganın sistemi böylelikle düzeni bozmuş oluyor. Telefonda mesajlaşırken ya da tablette bir şeylere göz atarken başınızın omzunuzun hizasını geçmemesine özen gösterin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!