Domuz gribi nedir?

Güncelleme Tarihi:

Domuz gribi nedir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2016 16:21

Mevsimsel koşullara bağlı olarak görülen hastalıklardan en çabuk bulaşan salgın hastalığı domuz gribi! Domuz gribi nedir? Domuz gribi hakkında bilinmesi gerekenler? Detaylar haberimizde.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 3 kişinin hayatını kaybetmesi ile ilgili domuz gribi tekrar gündeme geldi. Domuz gribi salgını olma olasılığı da Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından inceleniyor.  

Domuz gribi, belirtileri gribe benziyor. Hafif bir şekilde atlatılacağı sanılsa da belirtilere oldukça dikkat edilmesi gerekiyor. Yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik, yaygın gibi belirtilerle kendini göstermeye başlayabiliyor.  Grip gibi mevsimsel olarak soğuk ve kapalı mekanların yeteri kadar havalanmaması gibi etkenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Durum böyle olunca da kalabalık ortamlar daha riski olarak görülüyor çünkü gribin bulaşma oranı bu ortamlarda çok daha yüksek oluyor.

Ülkemizde de yer yer grip salgını durumları ortaya çıkabilmekte. Ancak bir grip türü var ki içlerinde en tehlikelisi olarak görülüyor; o da domuz gribi! Domuzlarda görülen virüs, mutasyon geçirerek insanlara bulaşabiliyor ve kısa sürede insanlar arasında yayılabiliyor.  

Haberin Devamı

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtileri arasında, yüksek ateş, öksürük ve boğaz ağrısı görülüyor. Kısa sürede bulaşan domuz gribi solunum yolu hastalığı olarak tüm dünyada yaygın hale gelebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın geniş çaplı salgın olduğunu belirtmiş ve  virüsün adı olan "İnfluenza H1N1" salgını son 50 yılın en önemli salgını olarak kabul edilmiştir.

Mevsimsel bir hastalık olduğu için en çok sonbahar ve kış mevsimlerinde görülen domuz gribi için birçok ülke hastalığın önüne geçmek için domuzlara aşılar yapmaktadır.

Domuz gribinin en önemli olayı, Mart 2009’da Meksika’da yaşanmıştır. İnsanları hasta eden yeni bir grip virüsü yani domuz gribinin ortaya çıktığı belirtilmiştir. Hastalığın oluşmasında sebep olan etken virüs, domuz gribi virüsüne benzediği ve virüsün genetik değişim geçirmesi nedeni ile “domuz gribi” adını almıştır. Domuz gribi, ABD başta olmak üzere bölge bölge sonra dünya ülkelerine yayılmaya başlamıştır.

Domuz gribi nedir

 

Haberin Devamı

DOMUZ GRİBİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Domuz gribi virüsü son derece bulaşıcı bir hastalıktır ve kısa sürede insandan insana geçebilmektedir.

Domuz eti yemek ile virüs bulaşmıyor. Normal grip gibi solunum yoluyla bulaşan bir hastalık.  

Domuz gribi ve normal grip arasında benzerlikler vardır. En belirgin belirtileri arasında; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, vücut ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler görülmektedir.

Domuz gribi için özellikle risk grubu taşıyan, hamileler, çocuklar ve yaşlılar da daha ağır seyretmektedir. Ölüm vakalarının önüne geçilmesi için öncesinden hastalık hakkında bilinçlenmek önem taşımaktadır. Önlem aşamasında aşı olmak en önemli ilk aşamadır.  Hastalık belirtileri gösterdikten sonra doktor kontrolünde olmak da son derece önemlidir.

Haberin Devamı

Kişisel sağlığa dikkat etmenin yanında hijyenik koşullara da dikkat edilmelidir. Kışın kapalı ortamların havasızlığı hastalıklara davet çıkarabilir. Bulunduğunuz ortamı havalandırmak da önemlidir. 

Hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlamasından itibaren doktorunuza gitmek ve tedavi sürecine erken başlamak son derece dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

BAKMADAN GEÇME!