Cinsel obsesif bozukluk nedir? Nasıl geçer? Obesesif bozukluk neden olur?

Güncelleme Tarihi:

Cinsel obsesif bozukluk nedir Nasıl geçer Obesesif bozukluk neden olur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 19:56

Cinsel Obsesif Bozukluk, sıklıkla araştırılan bozukluklardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan cinsel obsesif bozukluğun ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl geçtiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Cinsel obsesif bozukluk nedir? Nasıl geçer? Obsesif bozukluk neden olur detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

 

Cinsel Obsesif Bozukluk, spermin bulaşma endişesi, cinsel yol ile bulaşan hastalıklardan korkma ya da eş cinsel olma korkusudur. Cinsel Obsesif Bozukluk cinsel problem değil cinsel takıntıdır.

Cinsel Obsesif Bozukluk Nedir?

Cinsel obsesif bozukluk cinsel konuda duyulan takıntı ve endişe olarak bilinmektedir. Cinsel takıntılar ve bu doğrultudaki davranışlar cinsel obsesif bozukluk olarak tanımlanır. Cinsel takıntılar cinsel problemler değil yalnızca cinsel takıntılardır. Bunu fantezi ya da davranış olarak tanımlamak da mümkündür. Fanteziler zevk verir ve kişiler bu durumdan herhangi bir rahatsızlık duymaz. Fakat cinsel obsesif bozukluk kişileri rahatsız eder ve kişiler bu düşüncelerden kurtulmak isterler.

Haberin Devamı

Düşünce ve kaygı bozukluğu olarak da bilinir. Cinsel işlev ve istek normal olmasına rağmen bu kişileri rahatsız eder ve bu durum cinsel isteksizliğe de yol açabilir. Kaçmak ya da bu durumdan uzak durmak bozuklukların giderilmesine ya da bundan kurtulmaya yaramaz. Hatta bu durum bir rahatsızlık olduğundan daha fazla tetiklenir ve davranışlarda bozukluklara neden olur.

Nasıl Geçer?

Cinsel obsesif bozukluğun nasıl geçtiği ve tedavi yöntemi birçok kişi tarafından merak edilerek sık sık araştırılmaktadır. Öncelikle cinsel obsesif bozukluktan kişilerin kendi başlarına kurtulmaları oldukça zordur. Bu konuda bir uzmandan yardım almak ve terapistler ile çalışmak gerekir. Kişilerin tedavi sürecinde sabırlı ve istikrarlı olmaları oldukça önemlidir. Terapinin yanında ilaç da kullanarak daha etkili ve hızlı bir sonuca ulaşmak mümkündür.

Cinsel obsesyonlar genellikle kaygı ve düşünce sorunu olarak bilindiği için bunun Bilişsel Davranışçı Terapi ile çözülmesi gerekir. En çok kullanılan yöntem ise maruz bırakma tekniği olarak karşımıza çıkar. Kişileri obsesyonlarına maruz bırakmak ve bu sayede kaygıyı azaltmak ve sonucunda da kaygıdan kurtulmak amaçlanır. Kişilere farkındalık yaratılmak istenir ve bununla birlikte cinsel obsesyonların gerçek olmadığı ve yalnızca bir düşünceden ibaret olduğu anlatılır.

Haberin Devamı

Her düşüncenin doğru olmadığı ve kişilerin bu düşüncelerden istedikleri zaman kurtulabilecekleri anlatılır. Bunun anlaşılması için kişilerin düşüncelerine yönlendirilmeleri ve bazı düşünce egzersizleri yapmaları gerekir. Psikolojik bozuklukların kişilerin geçmişlerinde yaşadıkları durumlar sonucu oluştuğu bilinmektedir. Bu nedenle farklı egzersizler yaparak kaygı ve düşünce durumundan kurtulmak ve bu sayede cinsel obsesif bozukluktan hızlı bir şekilde kurtulmak mümkündür.

Obsesif Bozukluk Neden Olur?

Öncelikli olarak obsesif bozuklukların sebebi biyolojik olarak bilinmektedir. Beynin ön ve alt bölgelerine serotonin az gittiğinde kişilerde takıntı olur ve bu durum da obsesifliğe yol açar. Kişilere ergenlik ya da gelişim çağlarında dayatılan davranışlar travmaya yol açar ve bu da onlarda isteksizlik ya da korkuya yol açabilir. Bu cinsel takıntıların kişilerde ceza amacı ile oluşması da mümkündür. Aile çok baskıcı ya da sorgulayıcı olduğunda kişiler bazı isteklerini ve davranışlarını bastırır. İsteklerine engel olamadıklarında bu durum takıntı ya da kaygı bozukluğu olarak ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Cinsel obsesyonlar da genelde ileriki yaşlarda ergenlikten kalan etkiler olarak ortaya çıkar ve kaygıya bağlıdır. En büyük etkilerden biri aile ve çevre olarak kabul edilir. Genellikle psikolojik olan tüm durumlar kişilerin geçmişlerinden gelen bir eksiklik nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu durum için bir yardım almak ve tüm kaygılardan kurtulmak gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!