Beyne iyi gelen yiyecekler nelerdir? Beyne iyi gelen besinler, bitkiler, meyveler, kuruyemişler ve içecekler

Güncelleme Tarihi:

Beyne iyi gelen yiyecekler nelerdir Beyne iyi gelen besinler, bitkiler, meyveler, kuruyemişler ve içecekler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 19:52

Sinir sisteminde yer alan beyin doğru karar vermemizi, hatırlamamızı ve düşünmemizi sağlayan organdır. Beyin sağlığını korumak için hem uyku düzenine hem de düzenli ve yeterli beslenmeye dikkat edilmelidir. İşte, beyne iyi gelen bitkileri, meyveleri, kuruyemişleri ve içecekleri derledik.

Haberin Devamı

Beyin sağlığı söz konusu olduğunda tüketilmesi gereken yiyecekler kadar çok fazla tüketilmemesi gereken gıdalar da son derece önemlidir. Yapılan son araştırmalarda aşırı tuzlu ve baharatlı yiyeceklerin beyin sağlığını olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. Beslenme uzmanlarına göre fast- food türü yiyecekler yerine organik ve lif ağırlıklı beslenilmelidir. Bu tür gıdalar hem beden hem de beyin sağlığına iyi gelir.

Beyne İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

 1- Yoğurt

 Aç karnına yoğurt tüketmek yorgunluğu alır, tok tutar ve beynin çok daha hızlı çalışmasını sağlar. Cilt sağlığına da iyi gelen yoğurdun laktozsuz ya da organik olmasına özen gösterilmelidir.

 2- Bitter:

 Dünyadaki çeşitli üniversitelerde yapılan birçok araştırma, bitterin beyin sağlığına iyi geldiğini ortaya çıkarmıştır. Şeker doğrudan doğruya hem vücuda hem de beyne zararlı iken, bitter şeker oranı çok yüksek olmayan bir çikolata türü olduğu için sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.

Haberin Devamı

 Bitter çikolatalarda, %30 ile %60 arası kakao içerir. Kakao ise beyin hücrelerine iyi geldiği için, uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

 3- Balık:

 Balık hem kalp sağlığı hem de beyin sağlığına iyi gelir. Uzmanlara göre balık kızartması yerine haşlaması tercih edilmeli ve yanında mutlaka salata tüketilmelidir.

 4- Yumurta:

 Öğrendiğimiz her yeni bilgi, sinir hücreleri aracılığıyla beynimize aktarılır. Bu hücrelerdeki dengeye ise Nerotransmitter denir. Nerotransmitter dengesini korumak için kahvaltıda ya da öğle yemeğinde yumurta yenmesi önerilmektedir.

 Beyne İyi Gelen Bitkiler

 1- Nane.

 Hem et yemeklerinde hem de çorbalarda sık sık kullanılan nane beyin dostu bitkiler arasında yer alıyor.

 2- Zencefil

 Potasyum ve sodyum bakımından zengin olan zencefil, genellikle nezle ve grip olunduğunda tüketilir. Bu bitki, aynı zamanda nörolojik hastalıkların önüne geçmekte ve hafızayı kuvvetlendirmektedir. Zencefil çayı ise zihin sağlığını korur.

 3- Zerdeçal

 Çok yıllık bir bitki olan zerdeçal, özellikle gelişim çağındaki çocuklar tarafından tüketilmelidir. Bu bitki BDNF adıyla bilinen ve bilişsel gücü yükselten hormonları arttırır.

Haberin Devamı

 Beyne İyi Gelen Meyveler

 1- Kırmızı Orman Meyveleri

 Başta çilek ve ahududu olmak üzere tüm kırmızı orman meyveleri, beynin reaksiyon hızını arttırır. Sağlıklı beslenmek adına meyvelerin zamanında tüketilmesi gerekir.

 2- Elma

 Elma, A vitamini ve lif bakımından zengindir. Hafızayı güçlendiren ve konsantrasyon eksikliğini gideren elma, yılın dört mevsimi tüketilebilir.

 Beyne İyi Gelen Kuruyemişler

 1- Ceviz

 Demir ve folik asit bakımından zengin olan ceviz, beyne iyi gelen kuruyemişler arasında yer alıyor. her gün 2 ya da 3 tane ceviz yemek hafızayı güçlendirir.

 2- Badem

 Ceviz gibi badem de beyin sağlığı için sık aralıklarla tüketilmesi gereken kuruyemişler arasında yer alıyor.

 3- Fındık:

Haberin Devamı

 Ülkemizde en çok yetişen kuruyemişlerden biri olan fındık, beyin hücrelerinin hızlı bir şekilde yenilenmesini sağlar.

 Beyne İyi Gelen İçecekler

 1- Türk Kahvesi:

 Türk kahvesi günlük hayatta çay ile birlikte en çok tükettiğimiz içeceklerden biridir. Kafein içeren Türk kahvesi zihinsel yorgunluğu giderir. Beyin protein oranını dengede tutan kahvenin, şekersiz ya da az şekerli tüketilmesi önerilir. Çünkü şeker hem hafızayı olumsuz etkiler hem de beyin hücrelerini öldürür.

 2- Su

 Yetişkinler günde en az 3 litre, çocuklar ise 1,5 - 2 litre su tüketmelidir. Su, hem beynin hem de metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!