ABD'den gelen ilik hayatını kurtardı

Güncelleme Tarihi:

ABDden gelen ilik hayatını kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2012 00:00

Adana'da, lösemi hastası Özel Çağ Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü son sınıf öğrencisi 24 yaşındaki Canan Deniz Günay’a, ABD’de bir gönüllünün verdiği kemik iliği nakledildi. Bağışı yapan gönüllü ABD'yi etkisi altına alan Sandy Kasırgası'na rağmen ulaşım engelini aşıp bağışı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yaklaşık 7 ay önce lösemi teşhisi konulan ve bir süre kemoterapi gören Canan Deniz Günay’a kemik iliği bulunabilmesi için 3 kardeşi ve yakınlarına tarama yapılmasına karşın, uygun verici bulunamadı. Bunun üzerine Ulusal Kemik İliği Bankası aracılığı ile yurt içi ve yurt dışı taramalar yapıldı. Umutların tükendiği anda ABD’nin New York kentinden müjdeli haber geldi. Doku grubu tam uyan, kurallar gereği de kimliği açıklanmayan ABD’li bağışçıdan alınan kemik iliği, yaklaşık 20 saat süren yolculuğun ardından İstanbul’a ulaştırıldı. Ardından da Alman kurye Werner Paulus tarafından Adana’ya getirilen ilik, laboratuvar incelemesinden geçirildi.



Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Klinik Direktörü Prof. Dr. Hakan Özdoğu, Medikal Direktörü Prof. Dr. Can Boğa ile Hücre İşleme Direktörü Doç. Dr. İlknur Kozanoğlu tarafından Canan Deniz Günay’a ilik başarıyla nakledildi.

 

Haberin Devamı

NAKİL KASIRGA DİNLEMEDİ / Foto Galeri



İlik naklinden sonra kendisini iyi hissettiğini belirten Canan Deniz Günay da, hastalığı nedeniyle ara vermek zorunda kaldığı okulunu bitirmek istediğini söyledi. Diplomasını alarak başarılı bir iş kadını olmak istediğini belirten Günay, "Tamamen iyileşip ayağa kalkacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum. Çok mutluyum. Tanımadığım bir kişinin iliği bana umut oldu" dedi.

SANDY KASIRGASINA RAĞMEN



Prof. Dr. Hakan Özdoğu ise kemik iliği vericisinin Sandy kasırgasının vurduğu ABD’nin doğu sahillerinde yaşadığını, bu durumun ulaşım açısından bir takım zorlukları da beraberinde getirdiğini söyledi. Bu gibi durumlarda gönüllü bağışçılar arasından doku grubu uyumlu olan kişilerin arandığını kaydeden Prof.Dr. Özdoğu, "Uygun alıcı adayı bulunduğunda verici ile irtibata geçilerek, kararının değişip değişmediği sorulur. ABD’deki bu kişi felaket bölgesinde yaşamasına rağmen bu bağışından vazgeçmediğini bildirerek, iliğin alınmasını sağlamış. Kasırga nedeniyle vazgeçmiş olsaydı yapılabilecek hiç bir şey olmazdı. Üstelik hastamızın da durumu kritikti" diye konuştu.

Haberin Devamı



Prof. Dr. Can Boğa da nakil işleminin ardından iliğin yerleşme aşamasının büyük önem taşıdığını, bu sürenin yaklaşık 2 haftayı bulabildiğini anlattı. Bu sürecin ardından en az 2 yıl hastanın fırsatçı enfeksiyonlar ve tedavi ilişkili komplikasyonlar yönünden çok yakından izleneceğini bildiren Prof.Dr. Boğa, şöyle konuştu:



"Aile bağı bulunmayan bir vericinin tam doku uyumu olasılığı 150 binde birdir. Bu nedenle hastamız için iliğin bulunması büyük bir şans. Hastamızın ve ailesinin her zaman metanetlerini koruması ve umutlarını hiç kaybetmemesi bu dönemde bizim işimizi kolaylaştırdı. Çünkü bu hastalıkla mücadelede moral çok önemli."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!