Ramazanda herkes dışarıda

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda herkes dışarıda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2006 00:00

Evlerde verilen kalabalık iftar davetleri, daha başka pek çok şey gibi ramazan nostaljisinin bir parçası olmak üzere. Artık eşe dosta iftar yemeği vermek isteyenler dışarı çıkmayı tercih ediyor. Hemen hemen tüm restoranlarda bir iftar mönüsü var nasıl olsa. Üstelik alkollü içki içilmediğinden çok da uygun fiyatlılar. Fasıl, tasavvuf müziği dinletisi, semazen gösterisi de cabası. İstanbul’un gözde iftar mekanlarından bazıları ile konuştuk.

Anlaşıldı ki, iftar daveti verenlerin büyük bölümü, diğer müşterilerden ayrılan özel odalarda konuklarını ağırlamayı tercih ediyor.

Çırağan Palace Kempinski Otel’in restoranları grup iftarlarında tercih edilen yerlerin başında geliyor. Yetkililer, ailelerin katıldığı grup iftarı sayısında artış olduğunu söylüyor. Otel bünyesindeki 15 küçük toplantı salonu, toplu iftarlar için hizmet vermeye başlamış. Özel olarak konuklarını ağırlamak isteyenler, ekstra bir ücret ödeyerek bu küçük salonları kapatabiliyor ve iftarlarını burada açabiliyor. Bir zamanlar padişahların oruç açtıkları mekanda, Türk mutfağının lezzetleri, canlı fasıl müziği eşliğinde, Laledan ve Tuğra adlı iki ayrı restoranda yeniden canlanıyor. Mönüde iftariyelikler, soğuk mezeler, çorba çeşitleri, salatalar, ızgara ve tatlı çeşitleri, ayran, boza, salep, demirhindi, gül, nar, ahududu gibi geleneksel içecekler bulunuyor. İftar yapmak isteyenler Laledan restorana 115, Tuğra restorana 130 YTL ödüyor.

İŞ GRUPLARI HEP VARDI AİLELER YENİ ÇIKTI

Feriye Lokantası’nın sahibi Vedat Başaran da eskiye oranla grup sayısında artış olduğunu söylüyor: "Grup derken firmaların toplu iftar yemeklerini kastetmiyoruz. Onlar zaten hep vardı. Ancak aileleri, arkadaşları veya akrabaları ile iftara topluca gelenlerin sayısı son 3-4 yıldır belirgin bir şekilde arttı" diyor. Talep olursa, toplantı salonları açılıyor. İftar mönüsünde Osmanlı usulü özel şerbetler ve yemekler var. İki çeşit çorba, 16 çeşit iftariyelik, 12 çeşit sıcak yemek arasından tercihte bulunabilirsiniz. Gruplara toplantı salonları açıldığında ekstra bir fiyat alınmıyor. Mönü kişi başı 80 YTL.

Edirnekapı Kariye Müzesi’nin yanı başındaki bir Osmanlı konağının bahçe katında bulunan ve 1991 yılından beri hizmet veren Asitane Restoran’da, 30-40 kişilik gruplar için özel bir bölüm var. Osmanlı saray mutfağından yemekler servis ediyorlar. Ramazan için 3 ayrı mönü hazırlanmış. İftar süresince canlı tasavvuf müziği çalınıyor. Sultan mönü 65, Asithane mönü 55, seçmeli mönü 45 YTL+ KDV.

Sultanahmet Ahırkapı’daki Armada Otel’de 2 restoran var. Burada da iftar rezervasyonlarında ailelerin sayısı çok fazla. Otel yetkilileri, ud ve canlı müzik eşliğinde düzenlenen iftar yemeklerine genellikle 20 kişilik gruplar halinde katılındığını söylüyor. Bu durumda masalar özel olarak düzenleniyor. İftar açmak isteyenlere iftariyelikler çorbalar, zeytinyağlılar ana yemek ve tatlılar servis ediliyor. Yenilen yemeklere göre fiyatlar 25 ile 45 YTL arasında değişiyor.

PAKET SERVİS İFTAR

Harbiye Lütfü Kırdar Kongre Merkezi bünyesindeki Borsa lokantası da grupların toplu iftar için tercihleri yerler arasında. İftar ruhuna uygun müzikler eşliğinde servis yapılıyor. Restoranın oturma düzeni genel olarak pek bozulmuyor. İftariyeliklerin ardından zeytinyağlı tabağı, çorba, döner, kuzu tandır ve tatlı geliyor. Midesine güvenen dilediği kadar yiyip içebilir, yemekte sınır yok. Ancak tüm gün oruç tuttuktan sonra fazla yüklenmemek lazım.

Klasik Türk mutfağı servis eden Nişantaşı’ndaki Hünkar, lokantaya gelen müşteriler kadar çevredeki ev kadınlarının da tercihi. Evde yemek verecekleri zaman Hünkar’a gelip, paket servisi yaptırıyorlarmış. Üstelik bu kadınların sayısı gün geçtikçe artmaktaymış. Lokanta ramazan ayı süresince sıcak-soğuk yemek, çorba ve tatlıdan oluşan 60 çeşit ile hizmet veriyor. İftar yemeğine 40 ile 60 YTL arasında bir hesap ödüyorsunuz.

Şerbetçi, macuncu, bozacı

The Ritz-Carlton İstanbul, ramazan masalarını otantik dekore etmiş. Açık büfe iftar için kişi başına 95 YTL alınıyor. Yine otantik kostümleri içinde şerbetçi, kağıt helvacı, pamuk şekerci, macuncu, bozacılar ve canlı fasıl müziği var. Dileyenler tüm bu otantik servisi evine veya tercih edeceği başka bir mekana getirtebilir.

101 çeşit yemek

Hyatt Regency Istanbul, ramazan boyunca iftar sofralarını, çinilerle bezeli, oryantal bir hava taşıyan Agora Restoran’da kuruyor. Açık büfede 101 çeşit yemek var. Ziyafet, hurma ve zeytin gibi geleneksel iftariyeliklerle başlıyor. Ardından salatalar, zeytinyağlılar, mezeler, yöresel yemekler, peynir, ekmek ve pide çeşitleri, lahmacun, sıcak / soğuk et ve balık alternatifleri, kebap çeşitleri geliyor. Açık büfenin yanında barbekü, gözleme ve tatlı pişirilen istasyonlarda geleneksel lezzetler hazırlanır hazırlanmaz konuklara ikram ediliyor. Agora’da açık büfe iftar keyfi 75 YTL.

Dileyen bahçede iftar yapabilir

Kadıköy Moda Teras’ın hem bahçesinde hem de kapalı mekanında toplu iftar davetleri veriliyor. İftar mönüsü hafta sonu limitsiz çorba çeşitleri, zeytinyağlı büfesi, iftariyelikler, ana yemek büfesi, hamur işleri, Türk tatlıları büfesi, mevsim meyveleri, limitsiz çay ve meyve suları dahil 40, hafta içi ise 32 YTL. 6-14 yaş arası çocuklar yüzde 50 indirimli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!