Zeytinyağlı enginar mı zeytinyağlı bakla mı?

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağlı enginar mı zeytinyağlı bakla mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2023 12:37

Mevsimin sevilen sebzelerinden enginar ve baklanın zeytinyağlısı bir başka lezzetli oluyor... Okurlarımız ikisini kıyasladı, şef Hakan Süve evde pişirmek isteyenlere öneriler verdi.

Haberin Devamı

Instagram (@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızda bu hafta “Tercihiniz zeytinyağlı enginar mı, yoksa zeytinyağlı bakla mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 55’i enginarı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Zeytinyağlı enginarı nasıl pişirirsiniz? Ayıklanmış mı alırsınız, yoksa kendiniz mi ayıklarsınız? Havuç, patates ve bezelye gibi malzemelerle mi yoksa iç baklayla birlikte mi yaparsınız? Zeytinyağlı bakla pişirirken un ve şeker de katar mısınız? Bol soğanla mı yaparsınız?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@kayaciogluesendemir: “Tercihim zeytinyağlı enginar... Ağustosa kadar her hafta, aynen fotoğraftaki gibi yaparım. Baklayı pirinçli pişiririm.”

@bfuo: “İkisine de bayılırım, sık yaparım. Enginarı iki türlü pişiririm: Pirinçli-taze soğanlı veya iç baklalı... Taze baklayı pişirirken un, şeker, bol soğan ve dereotu kullanırım.”

Haberin Devamı

@gulseruzunsaz: “Seçimim enginar. Bakla çıktığında 1-2 kez yaparım.”

@arzugi: “İkisi de vazgeçemediğim lezzetler... Seferihisar’dan yıl boyunca yetecek kadar alır, vakumlatır ve buzlukta saklarım. Zamanıysa iç baklayla yaparım. İçine portakal ve limonun kabuğunu rendeler, sularını sıkar, bol zeytinyağında pişiririm. Baklayıysa ayıklayıp unlu-limonlu suya atarım. Bol soğan ve mutlaka şekerle birlikte suyunu iyice çekene kadar pişiririm. Bana göre dereotu, yoğurt ve taze sarımsak baklanın vazgeçilmezi...”

@okutayt: “Bu konuda destan bile yazabilirim. Başlı başına Ege mutfağının klasiklerinden bu şahane iki yemek için ‘Hangisi’ zor bir soru. Ancak ben öncelikle enginarcıyım. Mümkünse tablasını değil, kalbini tercih ederim. İzmir’de daha çok enginar sapları, bol taze soğan ve dereotuyla pişirilir. Bir de iç bakla bulursanız muazzam hale gelir; iç baklalı enginar tek kelimeyle muazzam bir zeytinyağlı. Ama taze baklaya da haksızlık etmeyelim. Seveni çok sever.”

PÜF NOKTALARI

The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın başşefi Hakan Süve’den...

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

- Enginarları pişirene kadar limonlu suda bekletin ki kararmasınlar.

- Soğan, sarımsak ve havucu zeytinyağında kavurup enginarları tencereye daha sonra ekleyin. 

Haberin Devamı

- Düşük ısıda pişirmenizi öneririm. Pişirirken üzerine ekleyeceğiniz suya un ve tuz katarsanız enginarlar rengini koruyacaktır.

- Yemek pişince üzerine soğuk sıkım zeytinyağı, misket limonu suyu, portakal suyu, tuz ve beyaz toz biberden oluşan kıvamlı bir sos gezdirebilirsiniz.

Zeytinyağlı enginar mı zeytinyağlı bakla mı

ZEYTİNYAĞLI BAKLA

Bakla alırken renginin koyu yeşil olmasına dikkat edin. Ancak üzerinde siyah noktalar olmasın.

- Baklayı ayıkladıktan sonra pişirene dek limonlu suda bekletin.

- Ayıklanan baklaları tencereye girmeden önce kızgın yağda çok kısa süre kızartırsanız piştikten sonra renkleri yeşil kalacaktır.

- Baklayı zeytinyağında soğan ve sarımsakla kavurduktan sonra un, su, limon suyu ve şekerden hazırlanan meyaneyi ekleyip kısık ateşte pişirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Zeytinyağlı enginar mı zeytinyağlı bakla mı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!