Yolları lezzetlendiren tatlar

Güncelleme Tarihi:

Yolları lezzetlendiren tatlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2023 07:00

Yaz günlerinin en sevdiğim yanı seyahat fırsatlarıyla dolu olması... Yakın bir yere bile gitsek ya piknik sepetimiz doludur ya da çantalarımıza atıştırmalık paketlerimizi yerleştiririz. Bu hafta size işte bu yolculuklar için hazırladığım tatlı-tuzlu yolluk tariflerimi vermek istiyorum...

Haberin Devamı

Seyahat etmeyi sevmeyen yoktur demeyelim ama sevenlerin daha fazla olduğunu gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim. Yolda olmak duygusunu hedefe varmaktan daha fazla önemseyip bunun tadını sonuna kadar çıkarmak, yol boyunca sürprizlere açık, dura-kalka gezmek bizim aile rutinlerimizden. Çocuksuzken yola çıktığımızda hele... Çok daha plansız ve nereyi beğenirsek orada geceleyip gündüzleri keşfe çıktığımız dönemlerde arabada kocaman bir piknik sepeti olurdu. Zaman değişti, ailemiz büyüdü ama alışkanlıklar değişse de bazı rutinler duruma uygun hale getirildi. Kızım küçükken daha çok taze meyve ve kuruyemişlerle hazırlardım yolluk paketlerimizi. Şimdi artık o da bir yetişkin olma yolunda, dolayısıyla o bize ayak uyduruyor ve kendi termosuna ‘cool lime’ını kendi hazırlıyor. Eğer yolda ferah bir içecek isteyen olursa siz de yapabilirsiniz. İki limonun kabuklarını, beyazını almadan rendeleyin. Bir kâsede çeyrek demet nane yaprağını 2-3 yemek kaşığı toz şekerle iyice ovuşturun. Üzerine 2 su bardağı soğuk su ekleyin ve buzdolabına kaldırın. Yola çıkmadan önce, rendelediğiniz limonlardan birini de karışımın içine sıkıp süzerek termosa aktarın. Üzerine alabildiğince buz koyup kapatın. Bu tek kişilik termoslar için ideal ölçü ama büyük termosa yapıp hep birlikte içecekseniz ölçüyü ona göre arttırabilirsiniz.

Yolda bizim en sevdiğimiz atıştırmalık sandviçler ancak otomobil değil de toplu taşıma araçlarındaysanız daha tek lokmalık, kırıntı çıkarmayacak ve mutlaka kokusuz şeyler olmalı. Kimseyi rahatsız etmek istemeyiz... Bu gibi durumlara uygun minik limonlu kurabiyelerim var, yapması da çok pratik. 1 yumurta, 50 ml sıvıyağ, 3 yemek kaşığı pudra şekeri, bir tutam tuz, 200 gram un, 10 gr kabartma tozu, 1 limon kabuğu rendesi ve 1 limonun suyuna ihtiyacınız var. Karıştırma kabında önce sıvıları, ardından kuru malzemeleri ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Kurabiye hamurlarını şekillendirmeden önce buzdolabında 10-15 dakika dinlendirmeyi seviyorum. Bu hamuru da biraz dinlendirin, sonra ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp pudra şekerine bulayın ve fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakikada hazır. Soğuyunca plastik bir taşıma kabına ya da kilitli poşete koyup cool lime’ın yanında afiyetle yiyebilirsiniz.

Tuzlu kraker yapmak biraz daha zaman alsa da yola çıkmadan bir gün önce yapılabilecek güzel bir tarifim var. 60 ml ılık süt, 20 gram şeker, 30 gram eritilmiş tereyağı, 3 gram kuru maya ekleyip karıştırın. 10 dakika beklesin. Maya eridikten sonra 150 gram un, 2 gram kabartma tozu, 5 gram tuz ve 10 gram susam da katarak hamur haline getirin. Susamı üzerine serpersek taşırken ve yerken dökülür, hamura katarak bunu engelliyoruz. Hamurun son haline isterseniz incecik kıyılmış taze kekik, incecik kıyılmış dereotu ya da maydanoz gibi baharlı bir yeşillik katabilirsiniz. Krakerinizin rengi ve tadı değişir ama sevmiyorsanız sade yapın. Hamuru 15 dakika buzdolabında bekletin. İki fırın kâğıdı arasında incecik açın. Tepsi büyüklüğüne gelince üzerindeki kâğıdı alın, istediğiniz ölçülerde kesin. 170 derece fırında 15 dakika ve lütfen kontrollü olarak pişirin. Her fırının performansı aynı olmuyor, yanmasın ama iyice kıtır kıtır pişsin. İncecik krakerleri yine bir kilitli poşete yerleştirip yolculukta çantanıza rahatlıkla atabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kurabiye hamurlarını şekillendirmeden önce buzdolabında 10-15 dakika dinlendirin.

Haberin Devamı

KOKOS KURABİYESİ (6-8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 3 yumurta akı

◊ 2 su bardağı Hindistan cevizi rendesi

◊ 1/2 su bardağı toz şeker

◊ 1 çay kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı)

NASIL YAPARIM?

◊ Yumurta aklarını mikserle çırpmaya başlayın. 3 kerede toz şekeri yavaş yavaş ilave ederek katı bir mereng elde edin. Ardından Hindistan cevizi rendesini katıp spatulayla iyice karıştırın. Dilerseniz vanilin ya da vanilya özütünü de ekleyebilirsiniz.

◊ İyice homojen olduğunda kâğıt serilmiş tepsiye dağınık kurabiye gibi kaşık kaşık dökerek yerleştirin.

◊ 180 derece fırında 20 dakika kontrollü pişirin (Hindistan cevizi rendesi taze ve yağlıysa sonuç lezzetli oluyor. Eğer malzeme iyi değilse karışımı hazırlarken 100 gram tereyağı ya da Hindistan cevizi yağı ekleyin).

Haberin Devamı

Yolları lezzetlendiren tatlar

MİNİ PASTANE TUZLUSU (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Hamuru için

◊ 200 gr tereyağı ◊ 210 gr un

◊ 1/2 su bardağı rendelenmiş tulum peyniri

◊ 1/2 çay kaşığı kabartma tozu

◊ 1/2 çay kaşığı tuz

◊ 1 çay kaşığı tatlı kırmızı biber

Üzeri için

◊ 1 yumurtanın sarısı

◊ 1 yemek kaşığı su

◊ Susam, çörekotu

NASIL YAPARIM?

◊ Tereyağını eritip soğumaya alın, ılık hale gelince tüm hamur malzemelerini ekleyip yoğurun.

◊ Hamuru üzeri kapalı şekilde buzdolabına kaldırın, 30 dakika bekletin.

◊ Ardından elinizle minik toplar yapıp yağlı kâğıt serili bir tepsiye dizin ve üzerlerine bir yemek kaşığının tersiyle hafifçe bastırın.
◊ Yumurta sarısını 1 yemek kaşığı suyla çırpıp üzerlerine sürün. Susam ve çörekotu serpiştirin.
170 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika, kontrollü şekilde pişirin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!