Uzun bir kahvaltı gibisi var mı?

Güncelleme Tarihi:

Uzun bir kahvaltı gibisi var mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2022 09:13

Yaz yaklaştıkça ışıl ışıl parlayan güneş de tatil sabahlarımıza eşlik etmeye başladı. Ailemizle, arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz pazar kahvaltısı sofralarını sıklıkla kuracağımız bugünlerde sevdiğimiz klasikler kadar sürprizler de tatmak istiyoruz. Yazarımız Ebru Erke’nin ‘Kahvaltı’ kitabı bunun için biçilmiş kaftan.

Haberin Devamı

Besleyici olduğu kadar masalarımıza renk de katacak, birbirinden lezzetli yumurtalı tarifler seçtik.

TAZE OTLU KÖPÜK OMLET
(2-3 kişilik)

NE LAZIM?

4 yumurta (sarısı ve akı ayrılmış)

1/2 tatlı kaşığı krem tartar

2 tatlı kaşığı rendelenmiş parmesan

2 tatlı kaşığı tereyağı

1’er yemek kaşığı ince ince kıyılmış frenksoğanı, dereotu, maydanoz
ve tarhun

60 ml su 

1/2 çay kaşığı tuz 

Taze çekilmiş karabiber

NASIL YAPARIM?

Yumurta akı, su ve krem tartarı kuru ve geniş bir kâseye koyun. Mikser yardımıyla en yüksek devirde, köpürüp iyice sertleşene kadar çırpın.

Başka bir kâsede yumurta sarısı, tuz ve bir tutam karabiberi açık sarı renk alıp koyulaşana kadar 1 dakika çırpın. Peyniri ve ince kıyılmış yeşillikleri de bu karışıma ekleyip karıştırın.

Haberin Devamı

Karışımı yumurta akının içine bir spatula yardımıyla alttan üste doğru kararak yavaşça döküp karıştırın.Bu aşamada köpüğün sönmemesine özen gösterin.

Fırına da girebilen bir tavaya, tereyağını koyup ocağın altını yakın. Tereyağı eriyip köpürene kadar ısıtın.

Yumurtalı karışımı tavaya yavaşça döküp üstünü spatulayla düzleştirin. Omlet kabarıp altı altın rengini alana kadar yaklaşık 5 dakika pişirin.

Fırını 180 derecede ısıtın. Omleti, ortası sertleşene kadar yaklaşık 7 dakika da fırında pişirin.

Dilimleyerek sıcak servis edin.


EKMEK KASESİNDE YUMURTA
(8 kişilik)

Uzun bir kahvaltı gibisi var mı

NE LAZIM?

8 büyük boy yumurta

8 sandviç ekmeği (küçük ve yuvarlak)

60 gr doğranmış taze aromatik ot (kekik, maydanoz, frenksoğanı, tarhun vs.) 

4 yemek kaşığı krema

4 yemek kaşığı rendelenmiş eski kaşar

Tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

Fırını 200 derecede ısıtın. 

Ekmeklerin tepesini şapka gibi düzgünce kesip içini yumurta sığacak şekilde boşaltın.

Fırın tepsisine yağlı kâğıt serip üzerine ekmekleri koyun.

Kremayı ve peyniri taze otlarla birlikte çırpın.

Her bir ekmek boşluğuna kremalı karışımdan bir miktar koyup üstüne 1’er yumurta kırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. 

Haberin Devamı

Ekmekler iyice çıtırlaşıp yumurtalar pişene kadar yaklaşık 15 dakika kadar fırında tutun.

Üstüne biraz rendelenmiş parmesan ve ince kıyılmış maydanoz serperek servis edin.

TAZE KÖY PEYNİRİ ÜZERİNDE ÇILBIR
(1 kişilik)

Uzun bir kahvaltı gibisi var mı

NE LAZIM?

1 yumurta 1 tatlı kaşığı sirke

2 yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt (oda sıcaklığında)

1/2 yemek kaşığı tereyağı

1 dilim taze köy peyniri

1 tutam pul biber

NASIL YAPARIM?

Derin bir tencerenin yarısına gelecek kadar suya sirkeyi ekleyip kaynatın. Sonra ateşi kısın.

Yumurtayı bir kâseye kırın. Tenceredeki suyu, bir kaşıkla dış çevresinden aynı yöne doğru hafifçe karıştırırken yumurtayı yavaşça tencerenin ortasına doğru dikkatlice bırakın.

Haberin Devamı

Yumurta akları beyazlaşana kadar kısık ateşte pişerken taze köy peynirini tavada arkalı önlü kızartın ve sonrasında servis tabağına koyun.

Pişen yumurtayı kevgirle tavadan alın, suyu süzüldükten sonra peynirin üzerine yerleştirin. 

Tereyağını bir tavada eritin. Ateşten alıp pul biberi ekleyin. Yumurtanın üstüne önce yoğurdu, ardından da biberli tereyağını gezdirin.

MİLFÖY ÇANAĞINDA PASTIRMALI YUMURTA
(6 kişilik)

Uzun bir kahvaltı gibisi var mı

NE LAZIM?
◊ 6 yumurta

◊ 12 kare milföy

◊ 12 dilim pastırma (çemenleri alınmış)

◊ 80 gr dilpeyniri

◊ Tereyağı

◊ Pul biber

NASIL YAPARIM?

◊ Milföyleri kare veya dikdörtgen bir tart kalıbına yan yana, hiç aralık bırakmadan ve üst üste bindirmeden, taban olacak şekilde iki sıra halinde döşeyin.

◊ Fırını 230 derecede ısıtın. Milföylere fırçayla, erimiş tereyağını sürün ve çatalla delikler açın; 10 dakika fırında pişirin.

◊ Fırından çıkarınca milföylerin ortasına kaşığın tersiyle yuva yapın.

◊ Yuvalara birer yumurta kırıp akını çatal yardımıyla biraz dağıtın, pastırmaları da koyun. Dilpeynirini de eşit aralıklarla malzemenin üstüne dağıtın.

◊ Fırının ısısını 200 dereceye düşürün ve yumurtanın akı pişip milföy çıtırlaşana kadar 10-15 dakika pişirin.

◊ Üzerine pul biber serpip dilimleyerek sıcak servis edin.

Haberin Devamı

PROVENSAL YUMURTA
(4 kişilik)

Uzun bir kahvaltı gibisi var mı


NE LAZIM?

◊ 4 yumurta

◊ 1 iri domates

◊ 3 sap taze soğan

◊ 1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze kekik (veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik )

◊ 8 tatlı kaşığı rendelenmiş parmesan

◊ 1 yemek kaşığı zeytinyağı

◊ 4 tatlı kaşığı krema

◊ Tuz

NASIL YAPARIM?

◊ Zeytinyağını bir tavada ısıtın. Kıyılmış taze soğan ve taze kekiği ekleyerek 1 dakika kadar kavurun.

◊ Küp küp doğranmış domatesi, tuz ve karabiberi ekleyin. Domatesler yumuşayana kadar 1 dakika daha kavurun ve ocaktan alın.

◊ 4 adet küçük boy sufle kabına 1.5 yemek kaşığı kadar kavurduğunuz karışımdan koyun, üstüne 1 tatlı kaşığı peynir serpin.

◊ Peynirin üstüne yumurtayı kırın. En üste tekrar bir tatlı kaşığı peynir serpin. En üste yine 1/2 yemek kaşığı domatesli karışımdan koyun ve krema gezdirin.

◊ Önceden ısınmış 200 derece fırında yumurtaların akları pişip sarıları sulu kalacak şekilde yaklaşık 15 dakika pişirin. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!