Soframızdan hiç eksilmesin...

Güncelleme Tarihi:

Soframızdan hiç eksilmesin...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2023 07:00

Anadolu’da öğünlerin vazgeçilmezi bulgur; doyurucu, pratik, besleyici ama hepsinden öte çok lezzetli. Buğdayın kaynatıldıktan sonra kurutulup öğütülmesiyle elde edilen bu bize has ürün mutfağımızın da yapıtaşlarından. Kıymayla birleştiğinde ayrı bir nefasete dönüşüyor, elle yuvarlanıp yemeklere eklendiğinde tadına doyum olmuyor. İnce simit olanın da kalın, dişe gelir irisinin de yeri ayrı. Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi’nin farklı yörelerden derlediği bu tariflerin her biri şahane.

Haberin Devamı

Soframızdan hiç eksilmesin...

Almalı köfte (Malatya)

(4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 1 su bardağı yarma unu
◊ 1 çay bardağı simit bulgur (ince köftelik)
◊ 1 kg ekşi elma
◊ 1 yemek kaşığı erik ekşisi
◊ 4 yemek kaşığı tereyağı
◊ 2 yemek kaşığı un
◊ 1 çay bardağı yoğurt
◊ 4-5 kuru soğan (küp doğranmış)
◊ 1 tatlı kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

◊ Yarmayı, bulguru ve tuzu kaba koyup arada az az su ekleyerek sakız gibi bir kıvam elde edinceye kadar yoğurun. Daha sonra köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparıp çimdik yaparak şekil verin.
◊ Bir tencereye kaynar suyu koyun ve tuzunu ayarlayın. Hazırladığınız köfteleri kaynar suya alın. Elmaları soyup 1-2 santimlik parçalar halinde doğrayın. Köfteleri 1-2 dakika pişirip doğradığınız elmaları ve erik ekşisini ekleyin.
◊ Elmalar hafif yumuşayana kadar 3-4 dakika pişirin. Tereyağının yarısını uygun bir tavaya alıp eritin. Unu ekleyip rengi hafif dönene kadar kavurun.
◊ Kavurduğunuz unu, yoğurdu ve birkaç kepçe kaynayan yemeğin suyunu alıp derin bir kaba ılıştıra ılıştıra koyun. Pürüzsüz olana kadar sürekli karıştırarak tencereye ekleyin. Kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. 2 dakika kısık ateşte pişirip ocaktan alın.
◊ Ayrı bir tavada kalan tereyağını eritin. Soğanları ekledikten sonra hafif kavrulana kadar kısık ateşte tutun.
◊ Pişen köfteleri tabaklara alın. Üzerine kavrulmuş soğan gezdirip sıcak servis yapın.

Soframızdan hiç eksilmesin...


Dilim dolma (Elazığ)
(4 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

◊ 1,5 su bardağı simit bulgur
◊ 1 kuru soğan (rendelenmiş)
◊ 1 tatlı kaşığı pul biber
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
◊ 2 yemek kaşığı sumak ekşisi
◊ 500 gr yağsız dana kıyma
◊ 3 patlıcan
◊ 5 tatlı yeşil biber
◊ 5 orta boy domates
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1 yemek kaşığı biber salçası
◊ 1 çay bardağı zeytinyağı

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

◊ Bulgur, kıyma, pul biber, karabiber, tuz ve soğanı kaba koyup elinizi ara ara ıslatarak yoğurun. Avuç içinde sıkarak 3-4 santim boyutlarında şekil verin.
◊ Patlıcanları alacalı soyup parmak şeklinde doğrayın.
◊ Tencerede zeytinyağını ılıtıp domatesle biber salçasını katın ve
1 dakika kavurun.
◊ Tencerenin alt katına
patlıcanları 1 sıra, üzerine
köfteleri 1 sıra dizin. Domatesleri elma dilimi, biberleri de parmak şeklinde doğrayıp son kat olarak tencereye dizin.
◊ En üste uygun bir tabağı ters çevirerek yerleştirin ve üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip kapağını kapatın.
Orta ateşte
40 dakika pişmeye bırakın.
◊ Yemek pişmeye yakın sumak ekşisini ilave edin ve 5-10 dakika daha pişirin.

Soframızdan hiç eksilmesin...

Bat (Tokat) 
(4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 1 su bardağı yeşil mercimek
◊ 1 çay bardağı simit bulgur
◊ 2 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1/2 demet maydanoz (ince doğranmış)
◊ 1/2 demet dereotu (ince doğranmış)
◊ 7-8 dal taze soğan (ince doğranmış)
◊ 1 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

◊ Mercimeğin üzerine 4 parmak geçecek kadar su ekleyip ocağa koyun. Yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.
◊ Yumuşayınca tencerede kalan suyu kontrol edin. Üzerine köftelik ince bulguru ekleyin, suyu yeterli değilse ekleme yapıp kapağını kapatın. Birkaç dakika bulgurlar yumuşayana kadar bekleyin.
◊ Mercimekli-bulgurlu karışımı geniş bir karıştırma kabına alın. Domates salçasını, tuzu ve tüm yeşillikleri karışımın üzerine ekleyip karıştırın.
Soframızdan hiç eksilmesin...

Barbunyalı içliköfte (Mersin) 
(4 kişilik)


NE LAZIM?

◊ 1 su bardağı barbunya
◊ 2 kuru soğan (ince doğranmış)
◊ 1 çay bardağı zeytinyağı
◊ 1 tatlı kaşığı kimyon
◊ 1 tatlı kaşığı pul biber
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 2 çay kaşığı tuz

Köfte için

◊ 2,5 su bardağı simit bulgur (köftelik ince bulgur)
◊ 2 su bardağı su (tercihen ılık)
◊ 2,5 su bardağı un
◊ 1 tatlı kaşığı biber salçası
◊ 1 çay kaşığı kimyon
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 1 çay kaşığı tuz

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

◊ Barbunyaları akşamdan ıslayın. Ertesi gün üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Suyunu süzüp kenarda bekletin.
◊ Tavaya zeytinyağında doğradığınız soğanları ekleyin. Kısık ateşte rengi hafif dönene kadar kavurun. Üzerine haşlanmış barbunyayı alıp karıştırın.
Tuzu, baharatı ekleyin. Soğuması için bir kenara alıp bekletin.
◊ Bulgurun üzerine suyu gezdirip karıştırın. Islanması için bir kenara alıp 15 dakika kadar bekletin. Islanınca elinizle havalandırıp karıştırın. Üzerine unu serpip karıştırmaya devam edin.
◊ Biber salçasını, kimyonu, karabiberi ve tuzu ekleyip iyice yoğurun. Yoğunluğuna bakıp arada elinize az miktarda su alarak ıslatabilirsiniz.
◊ Köfte hazır olunca cevizden biraz büyük parçalar koparıp yuvarlayın. Avuç içinde işaretparmağı yardımıyla çevire çevire köfteleri yuvarlak şeklinde açın ve barbunyalı iç malzemesiyle doldurun. Kapattıktan sonra tuzlu ve kaynar suda 5 dakika haşlayın.

Haberin Devamı

Nardan aşı (Diyarbakır) 

(4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 2 yemek kaşığı sadeyağ
◊ 2 orta boy soğan
◊ 2 yemek kaşığı
domates salçası
◊ 6 su bardağı et suyu
◊ 1 yemek kaşığı nar ekşisi
◊ 2 nar ◊ 1 tatlı kaşığı tuz

Köftesi için

◊ 3 su bardağı simit bulgur
◊ 1 soğan ◊ 350 gr yağsız dana kıyma
◊ 1 tatlı kaşığı toz kişniş
◊ 1 yemek kaşığı kuru reyhan
◊ 2 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

◊ Bulguru yoğurma kabına alıp kıyma, pul biber, kişniş, reyhan ve tuzu ekleyin. Arada elinizi ıslatarak yoğurup köfteden misket kadar parçalar koparın. Elinizde yuvarlayın. Bütün köfteleri aynı şekilde hazırlayıp serin bir yerde bekletin.
◊ Sadeyağı tencereye koyup ılıtın. Soğanları piyazlık doğrayıp yağda 2-3 dakika kavurun. Üzerine salçayı ekleyip kısa süre kavurun.
◊ Et suyu ve tuzu ekleyip orta ateşte kaynayana kadar bekleyin. Ardından nar ekşisini ekleyip karıştırın ve köfteleri tencereye alın.
◊ Köfteler yumuşayıncaya kadar 10-15 dakika pişirin. Servisten önce üzerine bol bol nar tanesi serpiştirin.

Soframızdan hiç eksilmesin...

Haberin Devamı

Bulgurlu karışık dolma (4-6 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 2 su bardağı pilavlık bulgur
◊ 200 gr yağlı kuzu döş kıyması
◊ 5-6 dolmalık kabak
◊ 5-6 patlıcan
◊ 10-12 dolmalık yeşil ve kırmızı biber
◊ 1 orta boy kuru soğan (ince doğranmış)
◊ 3-4 diş sarımsak (ince doğranmış)
◊ 2 yemek kaşığı domates salçası
◊ 2 yemek kaşığı biber salçası
◊ 3 limon (2’sinin suyu sıkılarak, 1’i doğramak için)
◊ 100 ml zeytinyağı
◊ 2 domates
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 1 yemek kaşığı pul biber
◊ 2 çay kaşığı tuz 

NASIL YAPARIM?

◊ Sebzeleri yıkayıp temizleyin. Biberlerin baş kısımlarını kesip çekirdeklerini çıkarın. Patlıcan ve kabakların içini oyun.
◊ Kâseye kıyma, bulgur, soğan, sarımsak, salçalar, pul biber, karabiber, tuz ve 2 limon suyunun 2/3’ünü ekleyin. Zeytinyağını katıp hepsini karıştırın.
◊ Kabak ve biberlerin içini yarıyı biraz geçecek şekilde dolma içiyle doldurun. Domatesleri yıkayıp temizleyin. Dolmaların ağız kısmını kapatacak boyutta kesip yerleştirin.
◊ Elde kalan 1 limonun kabuğunu soyup halka halka doğrayın, tencerenin dibine dizin. Sonra sırasıyla patlıcan, kabak ve biberleri dizin. Üzerine kapak veya tabak yerleştirin.
◊ Bir kapta sıcak su ve kalan tuzu karıştırıp dolmaların üzerini 2-3
parmak geçecek kadar ilave edin.
Orta ateşte pişirin. Kaynayınca altını kısıp 40-45 dakika pişirin.
Kalan limon suyunu ilave edip 5-10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Dinlendirip servis yapın.

Soframızdan hiç eksilmesin...

Kurşun aşı (Kayseri)

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 1 çay bardağı nohut
◊ 1 çay bardağı yeşil mercimek
◊ 3 yemek kaşığı tereyağı
◊ 100 gr orta yağlı kıyma
◊ 1 kuru soğan
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1 yemek kaşığı biber salçası
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 1 tatlı kaşığı kuru nane
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı kimyon

Köftesi için

◊ 1 su bardağı simit bulgur
◊ 2 yemek kaşığı irmik
◊ 2 yemek kaşığı un
◊ 1 tatlı kaşığı pul biber
◊ 1 yumurta
◊ 1 tatlı kaşığı biber salçası
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 1 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

◊ Nohutları akşamdan ıslatın. Ertesi gün nohut ve mercimeği ayrı ayrı haşlayıp suyunu süzün.
◊ Bulgurla irmiği yoğurma kabına alın. Üzerine 1 çay bardağı suyu gezdirip kaşıkla karıştırın. Islanıp yumuşaması için
15 dakika kadar bekleyin. Yumurta, biber salçası, pul biber, karabiber, tuz ve unu ekleyin. Arada azar azar su ekleyerek yoğurun. Köfteden nohut büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
◊ Tereyağının yarısını bir tencereye alıp eritin. Üzerine kıymayı ekleyin. Kıymayı orta ateşte kavururken arada karıştırarak topak olmasını engelleyin. Soğanı ince ince doğrayıp suyunu çeken kıymanın üzerine ekleyin.
◊ Kavrulan soğanların üzerine domates ve biber salçasını ekleyip bir dakika daha kavurun. 1,5 litre kadar kaynar suyu ilave edin. Tuz, kimyon, haşlanmış mercimek, nohut ve köfteleri de atın. Köfteler yumuşayana kadar yaklaşık 8-10 dakika kaynatın.
◊ Üzeri için kalan tereyağını tavada ısıtıp kuru naneyi ekleyin. Daha sonra bu yağı yemeğin üzerine gezdirip sıcak servis yapın.

Soframızdan hiç eksilmesin...

Yoğurtlu akıtmalı köfte (Gaziantep) (6 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 500 gr kemiksiz kuzu kol ◊ 125 gr nohut
◊ 50 gr sadeyağ veya tereyağı
◊ 1 yemek kaşığı kuru nane
Yoğurt sosu için
◊ 350 gr süzme yoğurt ◊ 1 yumurta
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Köftesi için

◊ 2 su bardağı simit bulgur ◊ 200 gr yağsız kuzu kıyma ◊ 1 küçük boy soğan (ince doğranmış)
◊ 1 çay kaşığı karabiber ◊ 1 tatlı kaşığı tuz

Akıtma için

◊ 250 gr yağlı kuzu döş kıyması
◊ 1 orta boy soğan (ince doğranmış)
◊ 50 gr içyağı ◊ 1/2 çay bardağı ceviz içi
◊ 2 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
◊ 1 çay kaşığı aspir ◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 1 çay kaşığı tuz ◊ 1 yemek kaşığı un ◊ 1 yumurta

NASIL YAPARIM?

◊ Nohutları bir gece önceden 3 su bardağı suyla ıslayın. Kuşbaşı doğranmış et ve 9-10 su bardağı suyla tencereye alıp yüksek ateşte pişmeye bırakın. Kaynayınca kevgirle üzerindeki kefi (köpük) alın. Altını kısıp nohutla et yumuşayana kadar pişirin.
◊ Köfte için bulgur, kıyma, soğan, karabiber ve tuzun yarısını bir tepside karıştırın. Elinizi ıslatarak dağılmadan yuvarlanabilecek kıvama gelene dek yoğurun.
◊ Köfte harcından cevizden biraz küçük boyutta 10-12 adet kadarını akıtma için ayırın. Kalan harçtansa nohuttan biraz büyük parçalar yuvarlayın. Buzdolabında soğutarak saklayabilirsiniz.
◊ Akıtma için kıymayı bir tencereye alın. Suyunu salıp çekene kadar orta ateşte 5 dakika kavurun. Soğanı ilave edip 10 dakika daha kavurun. Yağları, karabiber, pul biber ve tuzu ekleyip 1-2 dakika karıştırın ve ocaktan alın. Soğuması için ayrı bir kaba aktarıp, ince doğranmış ceviz ve aspiri ekleyip karıştırın.
◊ Akıtma için ayırdığınız 10-12 köfteye un ve yumurta ekleyip yeniden yoğurun. Cevizden daha küçük parçalar koparıp, avuç içinde yuvarlayıp işaretparmağınızın yardımıyla içliköfte gibi oyun. Önceden hazırladığınız akıtma içlerini bir tatlı kaşığıyla içlerine yerleştirip kapatın ve yuvarlayın.
◊ Uygun bir tencereye 3-4 su bardağı kadar su koyup
üstüne köfte ve akıtmaları bırakın. Kapağı kapalı olarak
15-20 dakika haşlayın. Bir kaba alıp soğumaya bırakın.
◊ Sosu için süzme yoğurdu bir tencereye alın. İçine yumurta kırıp zeytinyağını ilave edin. Aynı yöne doğru karıştırarak kısık ateşte pişirin. Yoğurt fokurdamaya başlayınca etin suyundan azar azar ilave edip karıştırın. Kaynamaya başlayınca etli nohudun olduğu tencereye yavaş yavaş ekleyin. Kaynayınca kalan tuz ve soğuyan köfteleri ekleyin. Yemeği tekrar pişmeye bırakın. Kaynayınca 2 dakika daha pişirip altını kapatın.
◊ Bir tavada yağı ısıtıp kuru nane ekleyin. Bu yağı ister tenceredeki yemeğe, ister servis kâselerine gezdirebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!