Sivas’tan İstanbul’a

Güncelleme Tarihi:

Sivas’tan İstanbul’a
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2023 07:00

1891’de Sivas’ta kurulan 3N Sofra, ailenin dördüncü nesli Rıdvan Çınar’a emanet... İstanbul’da da iki şubesi olan işletmede yaprak köfteye tuz dışında baharat katılmıyor, terbiyeli mantar çorbasıysa en sevilen lezzetlerinden...

Haberin Devamı

Geçmişi Cumhuriyet öncesi döneme uzanan bir lokantanın yemeklerini yeme fikri eminim pek çoğumuzu cezbeder. Bir yerin 132 yıl ayakta kalabilmesi günümüz koşullarında nadir rastlanan, önemli bir durum çünkü...

3N Sofra, 1891’de, Sivas’ta Nuri Çınar tarafından kurulmuş. Restorandaki ‘N’ nesil kelimesini temsil ediyor. Sırasıyla Nuri, Nazım ve Nuri Çınar’ın devam ettirdiği aile geleneği şimdilerde dördüncü nesil Rıdvan Çınar’a emanet.

2022’nin başında İstanbul Karaköy’e de açılan restoranın en ünlü yemeği, yaprak köfteleri. Kuruldukları yıllarda geliştirilen bu köftenin formülü sır gibi saklanıyor. Çınar ailesi ‘Sivas köftesi’ adıyla bu köfteye patent almak için 2011’de başvuru yapmış ama bu isim kabul görmeyince ‘yaprak köfte’ ismiyle patent almışlar. Bir porsiyonda 5 tane var. En önemli özelliği, kullanılan etin, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip Sivas bölgesi yaylalarındaki otlarla beslenen hayvanlarla hazırlanması... İçinde sadece kayatuzu var. Yanında pide, bulgur pilavı ve ızgara edilmiş domates-biberle geliyor (Porsiyonu 218 lira). Acılı veya acısız sipariş edebilirsiniz.

‘Şite köfte’ dedikleri şişte pişen köfteleri de bir o kadar seviliyor. Kıyması şişe basılıp ızgarada usul usul pişiyor. Görüntüsü Adana kebabını andıran bu köftenin acılı ve acısız seçenekleri var; porsiyonu 246 lira. Canınız köfte istemezse ‘dana sırt’ (430 lira) veya kuzu etinden ‘kuşkuyruğu’ (460 lira) da tadabilecekleriniz arasında. Kırmızı etle pek aranız yoksa tavuk şiş de bir diğer alternatif. Hatta birkaç kişi birden gittiyseniz ortaya her birinden söyleyip bu lezzetlerin tümünü tadabilirsiniz.

MARAŞ DONDURMASIYLA

Haberin Devamı

Şimdi mevsimi olmasa da meraklısıysanız mantar çorbasına da bir şans verebilirsiniz. Tarifi yine sır gibi saklanıyor. Sırf bu terbiyeli mantar çorbası (72 lira) için restorana giden oluyormuş. İçinde bol bol mantar parçaları var.

Burada uzun soluklu sohbetler eşliğinde oturmak isterseniz humus, haydari, yoğurtlu köz patlıcan salatası, acılı ezme gibi klasik mezeler de var. Tatlılardaysa buraya özgü hurmalı incir tatlısını denemeden geçmeyin. Fazla şekerli tatlardan hoşlanmayanlar, Maraş dondurmasıyla sunulan bu tatlıyı çok sevecektir.

Karaköy’deki şube vapur iskelesinin karşısında, bir de Tuzla’da şubeleri var. İstanbul’daki şubelere malzemeler Sivas’tan geliyor. Kemankeş Karamustafa Paşa, Rıhtım Cad No: 27 Karaköy-İstanbul; (0212) 916 18 91

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!