Samsun pidesi mi Trabzon pidesi mi?

Güncelleme Tarihi:

Samsun pidesi mi Trabzon pidesi mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2023 07:00

Okurlarımız bu hafta meşhur Karadeniz pidesinin iki önemli temsilcisini, Samsun pidesiyle Trabzon pidesini kıyasladı. Biz de coğrafi işaret tescilli bu iki sevilen çeşidin püf noktalarını derledik.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz Samsun pidesi mi Trabzon pidesi mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 64’ü Samsun pidesini seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Trabzon pidesinin en iyisini nerede yediniz? Üzerine yumurta da kırdırır mısınız? İçine koyulan kolot ve civil peynirinin yanı sıra tereyağı da eklenmeli mi? Kavurmalısını da sever misiniz? İnce hamura upuzun açılan, üzeri kapatılarak pişirilen kıymalı Bafra ve Çarşamba... Geniş hamura bol malzemeli Terme... Samsun pidesi denince aklınıza ilk gelen hangisi olur? Kuşbaşılı-kaşarlı, sucuklu, kaşar peynirli, kıymalı... Hangisini daha çok seversiniz? Sizce en iyi hangi adresler yapıyor?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@mealmyths: “Trabzon pidesi elbette ki müthiş bir lezzet ancak bana biraz ağır geliyor. Hakiki Trabzon tereyağı ve bolca peynirle hazırlanan bu pide, yörenin malzeme kalitesi ve ustalığını vurgulayan bir lezzet. Samsun usulünde de Bafra pidesi benim için biraz daha önde. Hamuru çıtır çıtır, dilimlenişi bile ayrı ustalık eseri... Gevrek kıvamlı olduğu için yemesi de çok keyifli.”

Haberin Devamı

@arzugi: “Her ikisi de tercihim ama Samsun biraz daha öne çıkıyor. İzmir’in Seferihisar ilçesi Ulamış Köyü’nde yediğim Ege usulü enginarlı pideyi de tavsiye ederim.”

@kayaciogluesendemir: “Kıymalı Samsun pidesi... Yöre insanları kahvaltıda bile yumurtalı yaptırıp bana bana yiyorlar. Trabzon pidesi ağır geliyor.”

@muslimokutan: “Ben de aslen Trabzonluyum ama tercihim Samsun Terme pidesinden yana...”

@bafrapidecoskunkuru: “İkisi de iyidir uşaklar...”

@ulkubank: “Tabii ki Samsun...”

@mohac2000: “Trabzon pidesi de Samsun pidesi de çok ayrı iki lezzet... Tabii ki bol tereyağlı ve yumurtalı Trabzon pidesi ilk tercihim.”

@ibrahimorkunkilic: “Samsun’da yapılan Bafra pidesi tercihim.”

@ibrahimoflezer: “Kıymalı Bafra pidesini tercih ederim.”

PÜF NOKTALARI

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kayıt altına alınan, coğrafi işaret tescilli bu iki ürünü birbirinden ayıran özellikler...

SAMSUN PİDESİ

Haberin Devamı

- Bafra pidesi 70-75 santim uzunluğunda, 3-4 santim enindedir. Üstü kapatılarak pişer. Gevrek, iç harcı kıymalı ve soğanlıdır. Kıyması önden kavrulur.

- Terme pidesi açık pişirilir ve harcı bol tutulur. Kıymalı, kuşbaşı etli, pastırmalı, çökelekli gibi çeşitleri vardır.

- Çarşamba pidesinde hamurun ortasına kıyma-soğanlı çiğ iç malzeme yerleştirilir.

TRABZON PİDESİ

- Bol yağlı bu pide Sürmene pidesi olarak da geçer. Hamuru elle dairesel biçimde açılır.

- Peynir karışımı salamura edilerek hazırlanır. 100 gramında 70 gram kolot, 30 gram civil peyniri kullanılır.

- 180-230 gram peynire 40-60 gram tereyağı eklenir. Taş fırında çevire çevire 10-15 dakika pişirilir.

Haberin Devamı

- Kenarları pişkin, orta kısmı biraz daha yumuşaktır. Çatal veya bıçak kullanmadan, kenarlarından elle kopararak yenir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!