Reçelimiz ev yapımı olsun

Güncelleme Tarihi:

Reçelimiz ev yapımı olsun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2023 07:00

Kendi ellerimle topladığım meyvelerden reçel yapmaya bayılırım. Geçenlerde Eskişehir’e kanyon keşfine gittim, bol bol ham incir topladım. Eve döner dönmez hemen mutfağa girdim, incirleri temizledim, şerbette pişirdim...

Haberin Devamı

Reçeller kahvaltı soframın en tatlı detayı, hele bir de ev yapımıysa... Özellikle ellerimle topladığım meyvelerle reçel yapmaya bayılırım. Aslında bu yazıda size incir reçelimi anlatacağım ama önce kısaca çileklerden bahsetmek istiyorum. Geçenlerde Kocaeli’ndeki İnönü Yaylası’nda karşıma minicik dağ çilekleri çıktı; iki tane kutuya, bir tane ağzıma şeklinde ilerledi toplama işi... Kokusuna ve lezzetine karşı koymam mümkün değildi. Eve döndüğümde benden mutlusu yoktu; hemen hafifçe sudan geçirdim, üzerini örtecek kadar şeker döküp 1 gece beklettim. Ertesi gün pişirirken öyle bir koku yayılıyordu ki bunun tattığım en aromatik çilek reçeli olduğunu hemen anladım. Gerçekten o ana dek yediğim tüm çilek reçellerini unuttum. Dağ çilekleri yaz sonuna kadar toplanabiliyor, o bölge aklınızda olsun. Seneye tekrar gidip çilek toplamayı dört gözle bekliyorum.

Haberin Devamı

Neyse ki reçel stoklarım bol. Mesela deli incir reçeli var dolabımda. Birkaç gün önce kanyon keşfi için Eskişehir’e gittim. Kanyonu geçerken karşıma bir incir ağacı çıktı. Tüm ekip dinlenirken ben çantama kilolarca incir doldurdum. İncir reçeli en sevdiğim sonuçta... Bu reçel için ağacın ilk meyvelerini yani ham incirleri toplamanız gerek. Sizin illa bir kanyona girmeniz gerekmiyor tabii, şimdilerde pazar tezgâhlarında bulunabiliyor.

Reçelimiz ev yapımı olsun

Ben o gün 2,5 kilo incirle geldim eve. Meyveleri kopardığınızda bir süt salınıyor, eliniz yapış yapış oluyor. O yüzden incirle çalışırken her aşamada eldiven takın. İncirin dip kısmını bıçakla kesin ve uç kısmını bıçağın ucuyla minicik oyun. Böylelikle şekeri içine daha iyi alabilir. Ham incir reçelini genellikle kabuğunu soyarak yaparlar ama ben o halini sevmediğim için soymadım. Tüm incirleri tencerede kaynayan suya attım. Amacımız, incirin acısını çıkarmak. Yeterli sürede kaynattığımızı bir iğne yardımıyla anlayabiliyoruz. İğne incire kolayca giriyorsa tamamdır! İncirleri kevgirle alıp buzlu suya attım ki renkleri yeşil kalsın. 10 dakika sonra incirleri tek tek avcumun içinde hafif hafif sıkarak içlerindeki suyu çıkardım. Çok sıkarsanız parçalanıyor, dikkatli olun. İncirler içlerindeki su boşalınca buruşuk buruşuk oluyor, korkmayın. Şerbete atınca tekrar şişip incir formunu alıyorlar.

Haberin Devamı

Ben reçel yaparken 1 kilo meyve için 1’e 1 oranda şerbet hazırlıyorum, yani 1 litre suya 1 kilo şeker kullanıyorum. Son aşamada 1 çay kaşığı limontuzu ekliyorum. Siz meyvelerin miktarına göre şerbeti ve limontuzunu ayarlarsınız. Meyveleri şerbette yarım saat kaynattım. Son taşımında limontuzunu ilave edip ocaktan aldım. Sıcak sıcak kavanozladım, bir battaniyeye sarıp soğumalarını bekledim. Bu şekilde en az 1 gün (birkaç gün de olur) bekletirseniz sonuç daha güzel oluyor. Şu an bu yazıyı yazarken “Sabah olsa da ekmeğimi kızartıp üzerine reçel koyarak mideme indirsem” diye düşünmeden edemiyorum... Ve olgun incirlerle reçel yapmayı da iple çekiyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!