Pişi mi yumurtalı ekmek mi?

Güncelleme Tarihi:

Pişi mi yumurtalı ekmek mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2022 07:00

Okurlarımız özellikle hafta sonu kahvaltılarının vazgeçilmezi pişi ve yumurtalı ekmeği kıyasladı, hangisini neden sevdiklerini anlattı.Şef Gizem Gedik evde yapmak isteyenlere püf noktalarını verdi.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz pişi mi yoksa yumurtalı ekmek mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 60’ı pişiyi seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Pişi hamurunuzu kendiniz mi
hazırlarsınız yoksa fırından hazır mı alırsınız? Pişerken güzelce kızarmasının püf noktaları neler? Peynir, zeytin, reçel, bal-kaymak; tatlılarla mı tuzlularla mı yemeyi daha çok seversiniz? Yumurtalı ekmeği bayat ekmekle de yapar mısınız? Yumurtalı karışıma biraz süt de ekler misiniz? Tereyağında mı kızartırsınız? Neyle birlikte yemeyi seversiniz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@izcigunizi: “Pişi hamurunu fırından alıyorum. Yumurtalı ekmek yaparken yumurta karışımına süt koyuyorum. Daha hafif oluyor ve yumurta kokusu azalıyor.”

Haberin Devamı

@ozgurgozler: “Pişi vişne reçelsiz, yumurtalı ekmek beyazpeynirsiz olmaz. Minibüs Caddesi’ndeki Pizza Pişşi’nin pesto-mozzarellalı, karışık ve nutella pişileri çok iyi.”

@zilliko: “Pişi ve yumurtalı ekmek çocukluğumun lezzeti. Yumurtalı ekmeği eldeki ekmek çeşitleriyle hazırlıyorum.Yanında peynir ve reçel olmazsa olmazımdır.”

@arzugi: “Pişi hamurunu fırından alırım. Domates-biber salatasının suyuna banarak peynirle birlikte kahvaltıda yemeyi severim. Yumurtalı ekmeği, yanında vişne reçeli, beyazpeynir ve zeytinle birlikte yerim.”

@sedefozguc: “Anneannem peyniri çok seviyorum diye iki ince dilim ekmek arasına beyazpeynir koyar, sonra onu yumurtaya bulayıp kızartırdı. Arasında eriyen peynirle çok leziz olurdu.”

@selmaozdogan: “Ben yumurtalı ekmek yaparken biraz süt ekledikten sonra az kekik, tuz, kırmızı pul biberle tatlandırıp kızartıyorum. Bayat ekmek varsa pamuk gibi olur.”

@nilsimcet: “İkisini de çok severim. Bayat ekmeğim varsa hemen yumurtalı ekmek yaparım.”

@savasdincbas: “Pişi bir tık önde.”

PÜF NOKTALARI

Pasta-ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten...

PİŞİ

* Pişi hamurundaki mayanın daha iyi çalışması için tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.

* Mayalanan hamurun en az iki katına çıkmasını bekleyin. İyi dinlenmemiş hamur pişerken daha fazla yağ çeker, pişince de puf puf olmaz. Pişileri her zaman kızgın ve derin yağda kızartın.

Haberin Devamı

* Hamurunuzun daha yumuşak ve kabarık olması için soda, yoğurt gibi malzemeler de kullanabilirsiniz.

* Mayasız hamurdan yapacaksanız mutlaka kabartma tozu kullanın.

YUMURTALI EKMEK

* Bayat ekmek kullanın. Taze ekmeğin dağılıp parçalanma riski daha yüksek.

* Yumurtaları iyice çırpın.

* Ekmeklerin yağ çekmemesi için kızgın yağda pişirmeye özen gösterin.

* Brioche benzeri yağlı veya sütlü ekmekleri Fransız tostuna dönüştürebilirsiniz. Çırptığınız yumurtanın içine krema, esmer şeker, bal, toz tarçın, muskat rendesi gibi malzemeler katıp, sonra ekmeklerinizi karışıma bulayıp tereyağında kızartın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!