Köfte ekmek mi balık ekmek mi?

Güncelleme Tarihi:

Köfte ekmek mi balık ekmek mi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2022 07:00

Okurlarımız bu hafta köfte ekmek ve balık ekmeği kıyasladı, hangisini nasıl yemeyi sevdiklerini anlattı. Şef Mevlüt Özkaya’ysa bu iki çok sevilen sokak lezzetini evde yapmak isteyenlere öneriler verdi.

Haberin Devamı

Instagram hesabımızda bu hafta (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz köfte mi yoksa balık ekmek mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 53’ü köfte ekmeği seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Köfte ekmeğin içinde soğan, yeşillik ve domates gibi eşlikçiler de olmalı mı? Uskumru, palamut, mezgit... Balık ekmeğe en çok hangi balık çeşidini yakıştırıyorsunuz? Arasına marul da ekletir misiniz? Sizce kırmızı soğan mı beyaz soğan mı daha çok yakışıyor?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@belemirozkirim: “Köfte ekmek en ikonik sokak lezzetlerinden. En güzeli bol baharatlı; salata ve soğanlı olanı. Köfte ekmek için Eskişehir’deki Koca Usta’yı tek geçerim. Balık ekmekse uskumru, bol soğan ve salatayla güzel olur...”

@ayenkmu: “Tercihim kesinlikle köfte ekmek! İçine soğan ve domates... Tuz ve kimyon da eklendi mi harika olur. En sevdiğim, seyyar sokak köftecilerinde ayaküstü yemek...”

Haberin Devamı

@yogashka: “Balık ekmek kırmızı çizgim! Ama ekmeğin içini aldırırım. İçindeki soğanı duble olsun, mutlaka palamutla yapılsın isterim.”

@arzugi: “Lisedeyken Eminönü’nde balık ekmek çok yerdim. Tercihim kırmızı soğan ve çok az marul. Palamut veya uskumruyla severim.”

@isinirakk: “Trakya’daysam köfte ekmek. Bol soğan, maydanoz, az domates ve kıvırcık ilavesiyle... Biraz kekik ve pul biber... İstanbul’daysam Yeniköy’de balık ekmek! Kırmızı soğan, birkaç dal roka, biraz da ince kıyım turp balık ekmeğe en yakışanlardan...”

@sedefozguc: “Köfte ekmek ama köftesi duble ve soğansız...”

@selmaozdogan: “Tercihim balık ekmek. Mezgiti çok severim ama genelde uskumruyla yapıyorlar. İçinde soğan ve marul olmalı.”

@saziyecapci: “Köfte ekmek... Arasında domates ve beyaz soğan, yanında da ayran olmalı.”

@oyaozguvenc: “Köfte ekmek, yanında güzel bir ayranla çok iyi olur.”

PÜF NOKTALARI

Mürver Restaurant’ın şefi Mevlüt Özkaya’dan...

KÖFTE EKMEK

Köfte ekmek beyaz ekmekle çok iyi oluyor. Ekmeğin içini alırsanız daha çok malzeme kaldırır ve mideye oturmaz. Ekmeği mutlaka önden ısıtın ve arasına tereyağı sürün.

Köfteye en çok ızgara yakışıyor ancak çok az yağ eklediğiniz tavada da pişirebilirsiniz.

Haberin Devamı

İnce ince doğranmış kırmızı soğan, salatalık ve maydanozu pul biber, isot ve nar ekşisini harmanlayıp köftelerle birlikte ekmeğin arasına yerleştirin.

Köfte ekmeğin içine kıtır olana kadar kızarmış patates de çok iyi gidiyor.

BALIK EKMEK

Mısır unlu ekmekler balığa çok yakışıyor. Izgarada pişirme imkânınız yoksa filetonun deri kısmı tavada aşağı gelecek şekilde 7 dakika pişirin. Ters çevirip 1 dakika daha pişirin.

Soğanı tavada karamelize edin. Tavadan alınca limon kabuğu rendesi, kıyılmış dereotu ve maydanoz ekleyin. Varsa doğranmış fasulye turşusu da katabilirsiniz. Bu karışım ekmek arasında palamutla şahane oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!