İxir’li mi olsun ixir’siz mi?

Güncelleme Tarihi:

İxir’li mi olsun ixir’siz mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2023 07:00

Geçen sezonun ‘MasterChef Türkiye’ kazananı Metin Yavuz’un açtığı kavurmacı kısa sürede takipçilerinin uğrak yeri oldu. Dedesinin ismini verdiği Kavurmacı Efe Kemal’de kendi yaptıkları somun ekmek arasında kavurma ve ayran başrolde.

Haberin Devamı

Metin Yavuz’u pek çoğumuz televizyon ekranlarından tanıyoruz. 2022 ‘MasterChef Türkiye’ şampiyonu Yavuz, çevresindekileri şaşırtarak bu haziran başında Maslak’ta bir kavurmacı dükkânı açtı. Şaşırtmış çünkü aslında herkesin ondan daha geniş menülü bir restoran beklentisi varmış. Mekânın ismi de Kavurmacı Efe Kemal olunca açılışa giden şefler bile yanlış adres sanmış.

Yavuz, Kavurmacı Efe Kemal’in hikâyesini ve tek ürün servis ettikleri bu konseptte nasıl farklılaştıklarını şöyle anlatıyor: “Hangi lokantaya gitsem canım ilk kavurma yemek ister. Pilav üstü de pek tercihim değildir, ekmekle birlikte severim. Bu sevdamın arkasında da çocukluk anılarım yatıyor. Bolu, Mengenli dedem bayramlarda çok iyi kavurma yapardı. Köydeki pazardan alınan, adına da ‘pazar ekmeği’ denen beyaz ekmekle birlikte yemenin tadı hep bir başka oldu benim için. Hem kavurmacı eksikliği hissettiğim hem de bu anıyı yaşatmak istediğim için burayı açtım ve dedemin adını koydum. Beni ekranlardan izleyen herkesin de ulaşabileceği bir konsept yaratmak istedim.”

Haberin Devamı

 Kavurmacı Efe Kemal’de sadece ekmek arasında dana etinden kavurma satılıyor. Ancak üzerine yoğunlaştıkları dört farklı element var: Kavurma, ekmek, sos ve ayran. Tekirdağ Şarköy’den aldıkları buğdayı kendileri öğütüyorlar ve bu undan da ekmeklerini hazırlıyorlar. Her gün taze taze, çıtır çıtır ekmek pişiyor. Fırından çıkan bu mis gibi ekmek kokusuna dumanı üstünde kavurmanın kokusu da ekleniyor. Et için de Balıkesir’deki bir kasapla anlaşmışlar. Bu kasap kendi hayvanlarını yetiştiriyor ve kendi kesimhaneleri var. Etin tadının değişmemesi ve sürekliliğin sağlanabilmesi için İstanbul yerine Balıkesir’den bir kasapla anlaşmayı tercih etmişler.

İxir’li mi olsun ixir’siz mi

 

81 İLDE YETİŞEN OTLARLA

Ekmek arası kavurma siparişini verirken size “İxir’li mi olsun ixir’siz mi” diye soruyorlar. Türkiye’nin 81 ilinden çok çeşitli taze otlarla hazırladıkları yeşil sosa ‘ixir’ adını vermişler. Taze otlarla beslenen besi hayvanlarının tadının bir başka olduğunu hepimiz biliriz. Bu otları bulmak giderek zorlaştığı için bir gönderme niteliğinde de bu sosu geliştirmişler. Aydın sosta kullandıkları malzemelerin tedarikinin etten bile zorlayıcı olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Gelelim ayrana... Şarköy’deki üretimhanede, yine el yapımı hazırlanıyor. Eskilerin yaptığı gibi bir günde mayalanan bir kara maya yoğurdu yaptıklarını ve o yoğurttan da ekşi tatlı ayranlarını ürettiklerini anlatıyor Yavuz. İlk başlarda ayranın ekşiliği yüzünden tepki gösterenlerin şimdi ayransız kavurma yemediklerini de ekliyor. Kavurmaekmek alana içecek hediye ediliyor. Ekmek arası kavurma, içecekle birlikte 199 liraya satılıyor.

Maslak, Dereboyu 2. Cad. No: 15 Sarıyer/İstanbul; (0531) 281 59 97

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!