Güllaç mı tulumba tatlısı mı?

Güncelleme Tarihi:

Güllaç mı tulumba tatlısı mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2023 07:00

Ramazan dendiğinde akıllara gelen iki özel tatlımız güllaç ve tulumba... Okurlarımız sosyal medyada ikisini kıyasladı, hangisini nasıl sevdiklerini ve nereden almayı tercih ettiklerini anlattı. Şef Gizem Gedik evde yapmak isteyenler için püf noktalarını paylaştı.

Haberin Devamı

Instagram hesabımızdan bu hafta (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz güllaç mı tulumba tatlısı mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 72’si güllacı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Güllacı evde kendiniz yapmayı mı tercih edersiniz, yoksa dışarıdan mı alırsınız? Şerbetinde gülsuyu olmalı mı? İçine cevizi mi daha çok yakıştırırsınız, fındığı mı? Güllacını beğendiğiniz adresler neresi? Tulumba tatlısını evde yapmayı denediniz mi? Ne sıklıkla yersiniz? Sizce bu geleneksel tatlımızı en iyi hangi adresler yapıyor?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@ferah_poyraz: “Bir güllaçsever olarak bence İstanbul’da en iyisini Pelit yapıyor. Fındıklısına bayılırım. Üzerinde kiraz şekerlemesi de olsun isterim.”

@belemirozkirim: “Güllaç bence hafif bir tatlı istediğimizde en güzel alternatiflerden. Sütlü şerbetinde gülsuyu kesinlikle olmalı. Ben içine cevizi çok yakıştırıyorum. Tulumba tatlısıysa tam bir klasik. Beni çocukluğuma götürüyor. Dışı gevrek, içi pofidik olmalı. Tulumba için İstanbul’daki tercihim kesinlikle Beykoz’daki Gostivar Dondurma&Tulumbacısı.”

Haberin Devamı

@isinirakk: “Güllaç bizim evde sadece ramazanda değil, her zaman yapılır. Süt ve şekeri kaynatıyorum, ılınınca gülsuyu ilave ediyorum. Yaprakların aralarına ince kıyılmış bol ceviz... 3-4 saat bekleyince tatlı kıvamını buluyor. Servis sırasında abartmadan muz, çilek... Bence dışarıda yediğim hiçbir güllaç evde yapılanın lezzetine ulaşmıyor. Ama tulumba tatlısını evde yapmıyorum. Ilıkken, şerbeti çok çekmemiş haliyle yemeyi severim. İstanbul Alibeyköy’deki Rumeli Tulumba ilk tercihim.”

@arzugi: “Kesinlikle güllaç... Ramazanda mutlaka yaparım, süte gülsuyu ilave ederim, çok az portakal kabuğu rendesi de koyarım. İçine cevizi de fındığı da yakıştırırım; ikisini katıştırıp kullandığım da olur. Tulumba tatlısı da sevdiğim tatlılar arasında. Evde hiç yapmadım. Küçük boyda, dışı çıtır, içi yumuşak olmalı. Şerbetinin de hafif olmasını tercih ederim.”

@zmrtsykn: “Ramazan tatlımız güllaç soframızdan eksik olmuyor. Cevizi içine koyunca tatlının rengi kararıyor, o yüzden üstüne serpiyorum. Çilekle de renklendiriyorum.”

Haberin Devamı

@grslktl: “Güllaç için önerim İstanbul’da Karaköy Güllüoğlu, Sakarya’da Tatlıcı Özcan Kocaman... Tulumba içinse Kırklareli Alpullu’daki Dondurmacı Hamdi...”

@oyaozguvenc: “Güllaç ama şerbetinde gülsuyu sevmiyorum. Cevizlisi hoşuma gider. Evde yapıyorum. Çok zor bir tatlı olmadığı için zevkle yapılıyor. Nedense güllaç ramazana ait bir tatlıymış gibi düşündüğüm için hep ramazanda yapıyorum.”

PÜF NOKTALARI
Pasta-ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten...

GÜLLAÇ

* Sütlü şerbet ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Çok sıcak olursa güllaç yaprakları hamurlaşabilir, yeterince sıcak olmazsa da yapraklar yumuşamaz.

* Taze ve yağlı bir sütle hazırlarsanız tatlınız çok daha iyi olacaktır.

Haberin Devamı

* İçini yemiş çeşitleriyle tatlandırıp üzerini meyveyle süsleyebilirsiniz. Eğer arasına meyve koyacaksanız tatlınızı o gün tüketmenizde fayda var. Çünkü meyveler pörsüyüp tatlının tadını bozabilir.

* Farklı bir sunum önerisi olarak dilerseniz güllaç diliminin ortasına bir tatlı kaşığı gül reçeli koyup süsleyebilirsiniz.

TULUMBA TATLISI

* Önce şerbeti hazırlayıp bir kenarda soğutun. Kızgın yağda kızarttığınız tulumba tatlılarını soğuk şerbete atın.

* Tulumba tatlısı yaparken su ve erimiş tereyağı karışımına un ve şeker katıp karıştırıyoruz. Ardından yumurta ekliyoruz. Yumurtaların sıcakta pişmemeleri için hamuru biraz dinlendirip eklemeniz iyi olur.

Haberin Devamı

* Hamuru yıldız uçlu bir sıkma torbasına doldurup yağa sıkarsanız her bir parçanın eşit boyda olması kolaylaşır.

* Şerbetini hazırlarken içine kakule, yıldız anason, tane karanfil ekleyebilir veya 1-2 damla portakal çiçeği esansı katabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!