‘Dünya lezzetlerinin Akdeniz’le buluşması’

Güncelleme Tarihi:

‘Dünya lezzetlerinin Akdeniz’le buluşması’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2022 07:00

Tulum peynirli kabak çiçeği, kalamar kokoreç, kuşkonmazlı somon... Datça’daki Yakamengen, tüm bu lezzetleri zeytin ağaçlarının gölgesinde yiyebildiğimiz, doğa dostu bir işletme...

Haberin Devamı

Datça’nın Yaka Köyü’ndeki Yakamengen Kafe Restoran, 18 yıldır hizmet veriyor. Restoranın asırlık binası, eskiden zeytinyağı işliği olarak kullanılıyordu. 2004’te tam yıkılmaya yüz tutmuşken iki ortak, Arda Serim ve Burutay Kaya, binayı satın alıp restore etti ve bugünkü görünümüne getirdi. 2015-2016 yılları arasında hizmete ara veren işletmeyi 2017’de endüstriyel tasarımcı Arda Tunçman devraldı.

‘Dünya lezzetlerinin Akdeniz’le buluşması’

Şu anda işletmeden ve aynı zamanda mutfaktan sorumlu Tunçman, bir dönem Kanada’daki restoranında işletmeci ve yarı zamanlı şef olarak çalışmış. Vancouver’daki bu restoran Anadolu vejetaryen mutfağı konseptiyle hizmet vermiş. “20 sene önce yurtdışında Türk ve vejetaryen kelimelerini bir arada kullanmak bir restoran için alışılmadık bir şeydi. Ama sonradan herkes gördü ki vejetaryenlik Anadolu mutfak kültürünün temel taşlarından biri” diyen Tunçman, Datça’da işe, restoranın deniz mahsulü içermeyen menüsünü değiştirmekle başlamış. Pesketaryen beslenmeyi (sadece balık ve diğer deniz ürünlerinin tüketildiği bir beslenme tarzı) temel alarak restoranın kimliğini yenilemiş. Mekânın bugünkü menüsünden “Dünya lezzetlerinin Akdeniz’le buluşması” diye bahsediyor.

Haberin Devamı

‘Dünya lezzetlerinin Akdeniz’le buluşması’

Menü sürekli değişiyor, mevsime göre çıkan sebzeler, yerel otlar ve deniz mahsullerine göre şekilleniyor. Limon ve domates soslu ızgara levrek, kuşkonmazlı ızgara somon, mango soslu-kuşkonmazlı granyöz, asma yaprağında midye dolma, tulum peynirli kabak çiçeği, kabak çiçeğinde midye tava, domates soslu karides sarma, kalamar kokoreç burada tadabileceğiniz lezzetler arasında... Denk gelirseniz taş fırında pişen Napoli usulü pizzalarını da deneyebilirsiniz. Meşhur Datça bademini de unutmamak gerek elbette. Bademi de yemek ve tatlılara dahil etmeye çaba gösteriyorlar.

Haberin Devamı

Yakamengen, yerel üreticiden temiz gıda tedariki konusunda hassas. Cam, plastik ve atık yağlar ayrıştırılıyor, artıklar komşularının tavuklarına gidiyor. Burası 10 masalı bir restoran; rezervasyon yapmakta fayda var. Asırlık taş binaların arasında, zeytin ve incir ağaçlarının gölgesinde, kalabalıktan uzak bir bahçede yemek yemek için planlarınıza dahil edebilirsiniz. Restoran eylül ayının ortasına kadar açık kalacak.

‘Dünya lezzetlerinin Akdeniz’le buluşması’

Yaka Mah. No: 70, Datça-Muğla; (0252) 725 53 93

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!