Buz gibi kâseler, buzdan dilimler...

Güncelleme Tarihi:

Buz gibi kâseler,  buzdan dilimler...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2023 07:00

Geçen hafta buzdolabında bekledikçe nefaseti artan ve yerken içimizi serinleten sütlü tatlılardan bahsetmiştim, bu hafta yenilerini eklemek istiyorum. Sürpriz bir tarifim bile var: Bir dönem siyasi gündemi meşgul eden, kısa bir süre yasaklanan, Meclis Lokantası’nın ünlü tatlısı vişneli tayfır…

Haberin Devamı

Zaman zaman gündeme gelir TBMM içindeki lokantada servis edilen yemekler... Genelde fiyat üzerinden yorumlar yapılır ama bir sütlü tatlı var ki adı bir efsane gibi kulaktan kulağa yayılmış durumda: Vişneli tayfır... Geçen yasama yılında yine adı yüzünden eleştirilip bir süreliğine listeden kaldırılmıştı, şimdi vişneli muhallebi olarak yerini aldı. Bir sır gibi tarifi saklanan ve yiyenlerin tahminleriyle ortalama bir tarifi çıkarılan vişneli tayfır acaba İngilizlerin meşhur trifle’ı (trayfıl diye okunuyor) mı diye araştırınca yanılmadığımı anladım.

Biraz yorumlanmış tayfır olurken... Orijinali içinde madeira şarabı ya da kirsch gibi bir alkollü içecekle ıslatılan pandispanyadan yapılıyor. Vişne reçelli katmanlar üzerinde custard (yumurtalı muhallebi) ve çırpılmış krema konan bir kâse tatlısı aslında bu. Manolyaya da benziyor. Sütlü tatlıların ortak kaderi bu, yoruma çok açık olmaları nedeniyle nasıl isterseniz yapabilirsiniz, ağız tadınıza göre değiştirirsiniz. Ben evde nasıl yaptığımı anlatacağım. Önce custard’ı yapın. 5 yumurtanın sarısı, 3 yemek kaşığı mısır nişastası ve 1 su bardağı sütü soğukken iyice çırpın. Tencereye 1,5 su bardağı sütü ve yarım su bardağı şekeri koyup karıştırarak eritin. Kenarlarında kabarcıklar olmaya başladığında (kaynamaya yakın) yumurtalı soğuk karışıma kaşık kaşık ekleyip ılıklaştırın ve sonra tencerede birleştirin; iyice karıştırın, yumurtalar kesilmesin. Koyulaşınca 1-2 yemek kaşığı tereyağını ve 1 paket vanilini ekleyip iyice çırpın. Üzerine değecek şekilde streç film kaplayın ki soğurken kabuk tutmasın.

Güvendiğiniz bir tarifle pandispanya pişirip yatay şekilde ortadan ikiye kesin (hazır pasta tabanı kullanırsanız zaten kesilmiş şekilde satılıyor). Vişne suyuyla keki ıslatın. Üzerine gelişi güzel vişne reçeli yerleştirin ama vişne tanelerinden bir kâse kadar ayırın. Reçel yerine taze vişne kullanacaksanız, çekirdeklerini çıkarıp 1 yemek kaşığı toz şekerle tavada pişirebilirsiniz. Şimdi hazırladığımız keki, dilim dilim kesin. Küçük, vişneli pastacıklarınız olacak.

Sıra vişneli jölesini yapmakta... Kenara ayırdığınız 1 kâse vişneyi yarım su bardağı vişne suyu ve 1 yemek kaşığı mısır nişastasıyla pişirin. Bu jöleyi tatlımızın katmanlarının arasında ve süslemesinde kullanacağız. Büyük bir kâsede sunabilir veya ufak kâselere hazırlayabilirsiniz. Bir dilim reçelli pandispanya, muhallebi, vişne jölesi sıralamasıyla kâse dolana kadar işlemi sürdürün. Dilerseniz aralara kıyılmış badem ekleyebilirsiniz. Dolapta buz gibi soğusun, ertesi gün yemeye doyamayacaksınız.

Haberin Devamı

Vişne tanelerini, vişne suyu ve mısır nişastasıyla pişirip tatlınızı bu vişneli jöleyle süsleyerek sunabilirsiniz.

 

Haberin Devamı

ŞEFTALİLİ DONMUŞ CHEESECAKE (6-8 KİŞİLİK)

Buz gibi kâseler,  buzdan dilimler...

NE LAZIM?

◊ 280 gr bisküvi

◊ 120 gr tereyağı

◊ 400 gr olgun şeftali

◊ 300 gr krem peynir (labne tercih ederseniz suyunu süzün)

◊ 200 ml çiğ krema

◊ 100 gr şeker

◊ 200 ml süt

◊ 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta

◊ Krem şanti (çırpılmış)

NASIL YAPARIM?

◊ Bisküviyi rondo’da toz haline getirip erimiş tereyağıyla iyice karıştırın. Kelepçeli kalıbın dibine sıkı sıkı yerleştirin.

◊ Karıştırma kabında peynir ve şekeri karıştırıp kremayı ekleyerek mikserle çırpın.

◊ Şeftalileri rondo’da püre haline getirin (1 kâse kadarını üzeri için ayırın), peynirli karışıma katıp kenara alın.

Haberin Devamı

◊ Sos tenceresinde süt ve nişastayı eritip bir muhallebi yapın. Azar azar peynirli-meyveli karışıma ekleyip karıştırın.

◊ Karışımı kalıptaki bisküvi kırıntısının üzerine dökün. Buzluğa kaldırın. 30 dakika sonra çıkarıp üzerine kenara ayırdığınız şeftali püresini yayın.

◊ Yeniden buzluğa koyduğunuz tatlınızı servisten 15 dakika önce çıkarın. Çırpılmış kremayla sunun.

KEŞKÜL (6 KİŞİLİK)

Buz gibi kâseler,  buzdan dilimler...


NE LAZIM?

Muhallebisi için

◊ 1 lt süt

◊ 1 su bardağı toz şeker

◊ 1 su bardağı badem unu (kabuksuz bademi rondo’da çekip kendiniz yapabilirsiniz)

◊ 2 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası

◊ 1 yumurtanın sarısı

◊ 1 paket vanilin

Üzeri için

◊ 2 yemek kaşığı badem ve Antep fıstığı (doğranmış)

NASIL YAPARIM?

◊ Bir tencerede vanilin hariç bütün muhallebi malzemesini homojen olana kadar çırpın.

Haberin Devamı

◊ Kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Ocağın altını kapatınca vanilini ekleyin. Kâselere pay edin.

◊ Üzerini tercihinize göre badem ve fıstıkla süsleyin. Buzdolabında iyice soğutup servis edin.

3 KAŞIK TATLISI (6-8 KİŞİLİK)

Buz gibi kâseler,  buzdan dilimler...



NE LAZIM?

Keki için

◊ 3 yumurta

◊ 3 yemek kaşığı toz şeker

◊ 3 yemek kaşığı süt

◊ 3 yemek kaşığı sıvıyağ

◊ 3 yemek kaşığı un

◊ 3 yemek kaşığı irmik

◊ 1 paket vanilin

◊ 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için

◊ 1 su bardağı toz şeker

◊ 3 su bardağı süt

NASIL YAPARIM?

◊ Önce şerbetini yapın. Bir kâsede süt ve şekeri soğuk olarak bir araya getirip karıştırarak eritin, bir kenarda beklesin.

◊ Keki için bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri çırpın. Süt ve yağı ekleyip karıştırın. Katı malzemeleri ekleyip çırpın.

◊ Küçük bir cam tepsiyi yağlayıp harcı dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin.

◊ Sıcakken dilimleyin ve soğuk sütlü şerbeti kepçeyle üzerine gezdirin. Buzdolabında dinlendirip servis edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!