Bayram hazırlıkları tamam mı?

Güncelleme Tarihi:

Bayram hazırlıkları tamam mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2024 07:00

Önümüzdeki hafta, paylaşmanın öneminin vurgulandığı ramazan ayını geride bırakıyoruz. Özenle kurulmuş bayram sofralarında buluşacağız. Küçüklere şeker ve harçlıklar verilirken sofralar geleneksel tatlılarla taçlanacak. Yazarımız Sahrap Soysal çocukluğunun bayram sofralarını anlattı, Gastronometro şefleri hafif ve pratik incir tatlısı tarifini paylaştı.

Haberin Devamı

Mutlulukla kutlanan, şekerle tatlanan, ziyaretlerle, kalabalıklarla, paylaştıkça güzelliği artan Ramazan Bayramı’na günler kaldı. Paylaşmanın, dayanışmanın ve birlikteliğin anlam bulduğu ramazan ayını geride bırakırken tüm aile bireylerinin ve dostların sevgiyle kucaklaştığı bayramlaşmaların tadı leziz tatlılar, şekerlemeler ve çikolatalarla çıkıyor. Ramazanın bitişiyle küçük büyük demeden tüm aileyi bir masanın etrafında bir araya getiren geleneksel bayram sofralarının da ritüellerinin de anlamı bir başka.

Yazarımız Sahrap Soysal “Çocukluğumda, bir aylık oruç sonrası kurulan sofralar her zaman çok zengin olurdu. Bir aylık kahvaltı özlemiyle evde ne var ne yok ortaya çıkarılır, pişirilir ve önce uzun uzadıya, keyifle bir kahvaltı yapılırdı. Bayramlaşma ve çocuklara harçlık verme faslı kahvaltı öncesi hızla halledilirdi ki bu güzel kahvaltıya vakit kalsın” diye anlatıyor.

Soysal “Mutlaka bir bayram çöreği ve tatlısı da yapılırdı” diyor ve bunların türü, adı bölgeden bölgeye değişse de her sofrada olan tatlar için şunları söylüyor: “Orta Anadolu ve Karadeniz’de peksimet ya da golot denen çörekler Güneydoğu Anadolu’da yerini bol baharatlı bir külünce ya da kömbeye bırakır. Kimi yerde içi un kavurmalı veya sade keteler mahalle fırınlarında pişirilir. Annemin bayram kahvaltısında mutlaka kurutulmuş yufkadan hazırladığı bir ballı böreği olurdu.”

 

Haberin Devamı

REVANİDEN KADAYIFA, ÇİKOLATADAN BONBONA...

◊ Metro Türkiye 10 Nisan Çarşamba günü başlayacak bayramda da 30 binden fazla ürün çeşidiyle bayram sofralarınızı uçtan uca karşılamaya hazır. Kemalpaşa tatlısından fincan kadayıfa, revaniden peynir tatlısı çeşitlerine, kuru baklavadan şekerpare ve coğrafi işaretli Antep katmerine kadar onlarca geleneksel tatlıyı Metro Chef markası altında temin edebilirsiniz.

◊ Hem misafirlerinize ikram edip hem de sevdiklerinize hediye olarak götürebileceğiniz çikolata ve şekerleme çeşitlerini de yine Metro Türkiye’nin kendi markası Fine Life’ın çatısı altında bulabilirsiniz.

◊ Fine Life markasıyla Beyoğlu çikolatasından badem şekerine, çakıl çikolatadan madlene, kahveli, frambuazlı, ayvalı, kuru üzümlü drajelerden bitter veya sütlü seçenekleriyle fındıklı, fıstıklı ve bademli olanlara kadar farklı çeşitleri bulabilirsiniz. Ayrıca portakal, limon, mentol ve okaliptüs aromalı bonbon şekerleri de Metro kalitesiyle Fine Life markası altında mağazalarda sunuluyor.

◊ Ayrıca lokum, helva, badem şekeri gibi 150’den fazla çeşitte tatlı bayram ikramlığını da raflarında bulabilirsiniz. Dilediğiniz ikramlıklar ‘Her Gün Çok İyi Fiyat’ avantajıyla Metro Türkiye mağazalarında yer alırken toplu alımlarda ‘Çok Al Az Öde’ ile sağlanan fayda daha da artıyor. Tercihiniz ne olursa olsun, aradığınız her çeşit ürüne, Metro Türkiye’nin 12 Nisan’a kadar geçerli olacak şekerleme kataloğundan da ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Gastronometro şeflerinden...

REYHAN ŞERBETLİ İNCİR TATLISI  (6 kişilik)

Bayram hazırlıkları tamam mı

NE LAZIM?

12 kuru incir

12 tam ceviz

250 gr şeker

10 reyhan yaprağı

300 ml su

20 gr tereyağı

200 gr kaymak

NASIL YAPARIM?

Kuru incirleri sıcak suyla beraber bir kâseye alıp 15-20 dakika yumuşamaya bırakın. İncirler yumuşayınca saplarını kesin. Kesilen sap bölgelerini içeri doğru kıvırıp oluşan çukura ceviz yerleştirin. 

İncirleri yayvan bir tencereye dizip üzerine şeker serpiştirin. Reyhan yapraklarıyla birlikte suyu ekleyin. Şerbet kaynayana kadar orta, kaynayınca kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişmeye bırakın. 

Haberin Devamı

İncirler iyice yumuşayıp şerbetin kıvamı koyulaşınca tereyağını ekleyip ocaktan alın. Oda sıcaklığına gelince yanında kaymak veya tercihe bağlı olarak dondurmayla servis edin.

*Bu içerik sponsorludur

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!