Ramazan Sesler'le tanışmanız için 5 sebep

Güncelleme Tarihi:

Ramazan Seslerle tanışmanız için 5 sebep
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 10:34

Beklenen bir albümdü; nihayet geldi. İki yıl önce, genç yaşta kaybettiğimiz, ‘Klarnetin Coltrane’i’ Selim Sesler’in çok istediği o albümü, kendi tavrını da katarak oğlu Ramazan Sesler çıkardı. Sesler’le albümü, babasını ve Keşan’ı konuştuk.

Haberin Devamı

1) GELENEĞİN DEVAMI

İki sene önce kaybettiğimiz usta müzisyen, klarnet sanatçısı Selim Sesler’in oğlu. Müziğin hem ekmek hem de su olduğu bir evde doğdu büyüdü. “Ben annemin karnındayken babamın klarnetini dinledim” derken gözlerinin içi gülüyor Ramazan Sesler’in. Guardian gazetesinin John Coltrane’e benzettiği babasından miras klarneti hürmetle üflüyor. Anlattığına göre icrasını babasına benzettiklerinde mutlu oluyor; sonuçta bu ‘babadan oğula’ albümü ama “Klarneti bilenlerin anladığı farklar da var” diyor ve bu farkları önemli buluyor. 

 

Ramazan Seslerle tanışmanız için 5 sebep

 

Haberin Devamı

2) USTA MÜZİSYENLER

Bir ilk olmasına rağmen, durmuş oturmuş bir albüm ‘Babadan Oğula’. “İyi müzisyenlerin katkısı sayesinde” diyor Sesler. Geleneği bir başka koldan devam ettiren ağabeyi Bülent Sesler kanunda. Aynı aileden yine kanunda Yaşar Sesler ve çelloda Uğurkan Sesler de var albümde. Ayrıca iki misafir özellikle önemli. Suzan Kardeş’in ismini bir çırpıda söylüyor Ramazan Sesler. “Kemanda İlyas Tetik Beyefendi’yle çalışmaktan gurur duydum” diyor bir de. Tetik’i, onun kemanı, kemanın sizi ağlattığı onlarca şarkıdan hatırlarsınız. Örnek mi? Levent Yüksel’in Zalim’i...

 

3) EMPROVİZE KLARNET, RAHAT ADAM

Müziğini dinlerken rahat ediyorsunuz ama onunla sohbet ederken de keyfiniz yerine geliyor. Foto muhabiri Selçuk Şamiloğlu fotoğraf çekmek için onu İstiklal Caddesi’nin kalabalığından sıyırıp Ekvador Konsolosluğu’nun sokağına götürdü. Orada evinin salonu rahatlığında klarnetini çaldı Sesler. Zaten bu rahatta dinlenecek, insanı günün dertlerinden, sıkıntılarından azade bırakacak bir müzik. “Türkiye’nin hali etki ediyor mu müziğe” diye soruyorum; “Dinleyiciye ediyor” diye anlatıyor Sesler; “Kimsede keyif yok; yüzler gülmüyor, biz hem müzik yapalım hem gülelim isteriz” diyor. 

 

Haberin Devamı

Ramazan Seslerle tanışmanız için 5 sebep

 

4) KEŞAN HAVASI

1923 Mübadelesi’yle Yunanistan Drama’dan; Trakya’da Keşan’ın İbriktepe Köyü’ne göç etmiş Sesler’in ailesi. O gün bugündür Keşan’dalar. Bugünlerde hava kirliliğiyle haberlerde geçen Keşan’ın havası başkadır aslında. Klarnetin, cümbüşün, darbukanın var ettiği, Roman müzisyenlerin ruhla beslediği neşeli, kendine göre bir ortamı vardır. Sesler işte o havada büyümüş. “Bizde ilk test düğünlerdir; kendini ilk orada ispat edersin; arkadaşlarla öyle ufak ufak çalıyorduk, bizi duyup beğenmişler, ‘Gelin düğünümüzde çalın’ dediler. Halen çalıyorum.”

 

5) İYİ ŞARKILAR

Bu albüm, büyük ölçüde Selim Sesler’in repertuvarı. O, kalp hastalığından çok genç yaşta hayatını kaybetmeden evvel, Ramazan Sesler’in babasına verdiği sözün ürünü. Yani hem Selim Sesler’e veda, hem de yeni bir başlangıç albümü. Selim Sesler’in üç, Ramazan Sesler’in iki bestesini (biri ‘Babadan Oğula’) bulunduran albümü Sony Music Türkiye’nin özenli bir çalışmayla yayımlaması isabet; dışarıya açılmak için iyi adres.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!