Dünyada son durum: Hepimiz normale dönüyoruz

Güncelleme Tarihi:

Dünyada son durum: Hepimiz normale dönüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2022 07:00

Fransa’dan Avustralya’ya, ABD’den Yunanistan’a birçok ülkede COVID-19 önlemleri yeniden düzenlendi. Maske kullanımı kapalı alanlarda devam ederken eğlence yerlerindeki saat kısıtlamaları ve test zorunluluğu esnetildi. Yeni düzenlemeler normal bir hayata geçişi desteklerken tedbirin de elden bırakılmadığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Bu gazetenin baskıya girdiği 11 Mart 2022 verilerine göre 25.401 yeni vakanın görüldüğü ülkemizde salgının etkisini yitirmesiyle, sosyal mesafenin uygulanabildiği açık alanlarla ve uygun havalandırma koşullarının bulunduğu kapalı yerlerde maske zorunluluğu kalktı. Okul, hastane, sinema, tiyatro ve toplu taşımadaysa sürüyor. AVM ve tiyatro gibi yerlere girerken ve toplu taşıma araçlarında HES kodu sorgulaması da sona erdi.
Her ne kadar uzmanlar erken olup olmadığı konusunda ikiye bölünse de tüm dünyada koronavirüs kısıtlamaları aşama aşama kaldırılıyor. Açık alanda maske kullanımı birçok ülkede kalktı bile. Aşı kartı ve negatif test sonucu isteme uygulamaları da esnetildi. Omikron vakalarının artmasıyla geçen aralıkta getirilen, gece kulüplerinde saat sınırlaması gibi önlemler de artık uygulanmıyor. Ülke ülke vaka ve vefat sayılarını istatistik sitesi Worldometer’ın 9 Mart 2022 tarihli verilerine göre derledik.

Haberin Devamı

ABD
Yeni vaka sayısı: 39.200
Toplam vaka sayısı: 81.064.103
Vefat sayısı: 989.534

Dünyada son durum: Hepimiz normale dönüyoruz
Okullarda maske zorunluluğu sürüyor

ABD’de birçok eyalette kapalı alanlardaki maske ve aşı kartı gösterme mecburiyeti kaldırıldı. Okul, hastane ve toplu taşıma araçlarındaysa maske kullanım zorunluluğu sürüyor.

FRANSA
Yeni vaka sayısı: 69.190
Toplam vaka sayısı: 23.234.062
Vefat sayısı: 139.773

Dünyada son durum: Hepimiz normale dönüyoruz

Aşı kartı göstermek hâlâ mecburi

Fransa’nın yarından itibaren etkinlik alanlarına aşı kartıyla girme uygulamasını sona erdirmesi bekleniyor. Kapalı alanlarda maske gerekliliği de kalmayacak. Toplu taşımada maske uygulaması ve yaşlı bakımevlerine girerken aşı kartı gösterme zorunluluğuysa devam edecek.

ALMANYA
Yeni vaka sayısı: 191. 973
Toplam vaka sayısı: 16.336.336
Vefat sayısı: 125.515

Dünyada son durum: Hepimiz normale dönüyoruz

Haberin Devamı

Aşısızlar otel ve kafelere girebiliyor

Restoranlar, kafeler ve oteller aşısız kişilere yeniden açıldı; geçen aralıktan beri Omikron vakalarının artması yüzünden aşısızların söz konusu yerlere girişi yasaklanmıştı. Artık negatif test sonucunu göstermeleri yeterli olacak. Sadece Berlin’de gece kulüplerine girerken aşılı olanlar da dahil olmak üzere herkesten negatif test sonucu isteniyor.

İNGİLTERE
Yeni vaka sayısı: 67.159
Toplam vaka sayısı: 19.373.884
Vefat sayısı: 162.482

Dünyada son durum: Hepimiz normale dönüyoruz

Tüm kısıtlamalar kaldırıldı

İngiltere’de COVID’e bağlı kamusal alanda maske takma ve pozitif vakalarda kendini izole etme de dahil olmak üzere tüm kısıtlamalar kaldırıldı. Herkese ücretsiz antijen testi dağıtımı da sona erdi.

Haberin Devamı

HOLLANDA
Yeni vaka sayısı: 74.236
Toplam vaka sayısı: 6.912.110
Vefat sayısı: 21.634

Dünyada son durum: Hepimiz normale dönüyoruz

Konserlere girerken test sonucu isteniyor

Sosyal mesafe kuralı sona erdi. Maske kullanımı da sadece toplu taşımada, havalimanlarında ve uçakta devam ediyor. Eğlence sektöründe saat sınırlaması kalktı. 500’den fazla kişiye hizmet veren konser salonları gibi yerlere girerken negatif test sonucu istemeye devam ediliyor. Korona pozitif olanların kendini izole etme uygulaması da sürüyor.

İTALYA
Yeni vaka sayısı: 49.409
Toplam vaka sayısı: 13.160.268
Vefat sayısı: 156.357

Dünyada son durum: Hepimiz normale dönüyoruz

Haberin Devamı

‘Süper yeşil pasaport’ göstermek gerekiyor

Otel, restoran gibi yerlere ve kapalı alanlara girmek, toplum taşıma kullanmak için kişinin aşılarının tam olduğunu kanıtlayan ‘süper yeşil pasaport’ göstermek gerekiyor, yoksa negatif test sonucu isteniyor. Kapalı yerlerin kapasite sınırı yüzde 50’den yüzde 75’e çıkarıldı. İç mekânlarda maske zorunluluğuysa devam ediyor.

İSPANYA
Yeni vaka sayısı: 21.936
Toplam vaka sayısı: 11.181.510
Vefat sayısı: 100.992

Dünyada son durum: Hepimiz normale dönüyoruz

Restoran ve kafeler eski saatlerine döndü

İspanya’da sosyal mesafenin sağlanamayacağı, büyük açık hava etkinliklerinde maske takma zorunluluğu sürüyor. Geçen aralıktan beri devam eden saat kısıtlaması da esnetildi. Restoranlar, kafeler, barlar ve gece kulüpleri normal saatlerine geri döndü.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN
Yeni vaka sayısı: 23.335
Toplam vaka sayısı: 2.561.503
Vefat sayısı: 26.336

Dünyada son durum: Hepimiz normale dönüyoruz

Plajlar açıldı ama sosyal mesafeli

Yunanistan’da kapalı alanda maske zorunluluğu devam ediyor. Marketlerde ve toplu taşıma araçlarında maske takılması isteniyor. Plajlar açıldı ama sosyal mesafe uygulaması sürüyor. Eğlence mekânları da ayakta müşteri kabul etmeye başladı.

AVUSTRALYA
Yeni vaka sayısı: 33.482
Toplam vaka sayısı: 3.462.661
Vefat sayısı: 5.498

Dünyada son durum: Hepimiz normale dönüyoruz

Toplu taşımada maske zorunluluğu var

Avustralya’da sınırlar iki yılın ardından yeniden ziyaretçilere açıldı. Son normalleşme kararları sonrası maske takma zorunluluğu devam eden yerlerse şöyle: Toplu taşıma araçları, hastaneler ve yaşlı bakımevleri...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!