Deniz Türkali: 'Mutfak erotik bir yer'

Güncelleme Tarihi:

Deniz Türkali: Mutfak erotik bir yer
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2016 15:03

Onlarca oyun, film, dizi... Unutulmaz rollerin unutulmaz oyuncusu olarak hafızamıza kazındı ama Deniz Türkali bu kez çok farklı bir alanda: ‘Hayatımın Yemekleri’...

Haberin Devamı

Kitaba şöyle başlıyorsunuz: “Son yıllarda çok kilo aldım. Tam diyete başlamışken yemekle ilgili bir kitap yazmanın zorluğu anlatmakla bitmez! Kimseye tavsiye etmem.” Bu ifadenizi okuyunca daha da çok merak ettim neden yemek kitabı yazdığınızı.

- Zorlukları sevdiğimden olacak... Hayatım, tam da yemekle ilgili kitap yazma kıvamına gelmiş demek ki. Gördüğüm desteği de unutmamak gerek.

Mutfakla ilk günden beri nasıl bir ilişkiniz oldu?

- Mutfak, en azından benim açımdan oldukça erotik bir yer. Eğer öyle düşünmeye başlarsanız heyecan, mutluluk, neşe ve hatta dinlendiğiniz bir yer olabilir. Yani ‘seviyeli’ bir ilişkimiz var diyebiliriz.

İlk hangi yemek ya da tatlı sizi pişirmeye itmişti, hatırlıyor musunuz?

- İlk yaptığım ya da yapmak istediğim yemeği hatırlamıyorum. Ama İtalya’da yemek yapmanın çok zevkli bir iş olduğunu fark ettim. Bir iş rutin hale gelip sıkıcı olur diye düşünmeyin. Yaratıcılık mutfakta da yaratıcılıktır. Ve yaratıcılık hiçbir zaman sıkıcı olamaz. Tabii nereden, nasıl baktığınıza bağlı...

 

Haberin Devamı

Deniz Türkali: Mutfak erotik bir yer

 

BEN HEP TATLI SEVDİM

“Hatırladığım ilk tat neydi?” diye düşünmüşümdür sık sık... Galiba badem ezmesi ve limonlu şeker (büyükbabamın yaptığı, bir kaşık tozşeker üzerine sıkılan limon); daha sonra üzerine tozşeker serpilmiş haşlanmış kestane, her türlü çikolata, Rio Pastanesi’nin bilumum pastaları, anneannemin yaptığı, bazısını kendi uydurduğu tatlılar, annemin meyve pelteleri, anneannemin yaptığı bütün reçeller... Yani hep tatlı şeyler.

NASIL TADACAKSINIZ?

En sevdiğim yemeklerden biri zeytinyağlı enginar. Anneannem, zeytinyağlı enginarı asla ekmekle yemez, bana da yedirmezdi. “İyice yavaş yavaş çiğne, tadını al” derdi. Ve bitince bir yudum su içmemi söylerdi. “İşte şimdi tam tadına varacaksın” derdi. Denediniz mi bilmem ama tavsiye ederim.

 

Erik peltesi

Haberin Devamı

Deniz Türkali: Mutfak erotik bir yer

** 250 gram olgun erik
** 1 su bardağı su
** 1.5 çorba kaşığı nişasta
** 1/4 bardak su (nişastaları ezmek için)
** 3 adet kesmeşeker

Eriklerin çekirdekleri ve kabukları çıkarılıp ezilir. Bunu bir tel süzgeçle yapabilirsiniz. Şeker 1 bardak suda kaynatılır. Erikten geriye kalanlar eklenir. Son olarak 1/4 bardak suda eritilmiş nişasta eklenir. 5 dakika sonra ateşten alınır. Soğumaya bırakılır.

 

Patlıcanlı börek

Deniz Türkali: Mutfak erotik bir yer

** 1 çay bardağı zeytinyağı
** 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
** 1 çay bardağı et suyu
** Aldığı kadar un
** Közlenmiş patlıcan
** Kavrulmuş kıyma
** Tuz, karabiber

Haberin Devamı

Zeytinyağı, eritilmiş tereyağı, et suyu ve aldığı kadar unla hamur yapılır. Hamur iyice yoğrulur, iki parçaya ayrılır. Bir katı tepsiye yerleştirilir. Ortasına köz patlıcanla iyice karıştırılan kavrulmuş kıyma konur. (Kıymayı az tutmakta yarar var, egemen olanın patlıcan olduğu unutulmamalı.) İkinci parça hamur üste yerleştirilir. Üstüne bir fırçayla yumurta sarısı sürülür. 180 derece fırında pişirilir. Bir kürdanla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!