Bu yemekler çok forslu

Güncelleme Tarihi:

Bu yemekler çok forslu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2015 01:54

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yedi yıllık görevi boyunca Çankaya Köşkü’nde Anadolu yemek kültürünü tüm davetlerde yansıtmaya özen gösteren first lady Hayrünnisa Gül, 94 tariften oluşan bir yemek kitabı yazdı. Sizin için Gül’ün mutfağından iki tarif seçtik.

Haberin Devamı

PEHLİ

Bu yemekler çok forslu

MALZEMELER:
1 adet kuzu kaburganın yarısı, 4 çorba kaşığı sıvı yağ , 3 bardak sıcak su, 2 kg.patlıcan, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 2 adet kuru soğan, 10 diş sarmısak, 6 adet domates, 2 adet sivri biber, 2 adet acı sivri biber, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı biber salçası, 2 çorba kaşığı tereyağı

HAZIRLANIŞI:
'Kaburgayı iki eşit parçaya bölün ve akan suyun altında yıkayın. Geniş bir tencere alıp üzerine sıvı yağ gezdirin. Kısık ateşte, etin her iki tarafı da nar gibi olana kadar arada bir çevirerek kızartın. Üzerine üç bardak sıcak su ekleyin. Kısık ateşte bir saat boyunca pişirin.
'Patlıcanları alacalı soyup önce ikiye sonra da dörde kesin ve parmak şeklinde doğrayın. Patlıcanların acısını çıkarmak için büyük bir kabın içinde birer tatlı kaşığı tuzla şekeri karıştırın. Tuzlu ve şekerli suyun içinde patlıcanları 30 dakika bekletin.
'Kuru soğanları soyup ince ince doğrayın, sarmısakları soyun. Kabuğunu soyduğunuz domatesleri küp küp doğrayın. Biberleri de irice doğrayın. Suyunu süzdüğünüz patlıcanları geniş bir tepsiye alın. Üzerine tuzu, kırmızı toz biberi, salçaları, doğradığınız soğanları, sivri biberleri, domatesleri ve sarmısakları atıp hepsini birden karıştırın ve tenceredeki etin üzerine yerleştirin. Tereyağını da küçük parçalar halinde sebzelerin üzerine sıralayın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte, hiç su ilave etmeden 1.5 saat boyunca pişirin.
'Ocaktan alın. 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra büyük servis tabağına veya tepsiye pehliyi ters çevirip sıcak servis yapın.

PİRUHİ MANTISI

Haberin Devamı

Bu yemekler çok forslu

MALZEMELER:
Mantı hamuru için: 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 bardak su, 4.5 su bardağı un.
İç harcı: 2 kuru soğan, 2 su bardağı ufalanmış beyaz peynir, 1 kaşık kırmızı toz biber, yarım demet maydanoz.
Kızartmak için: 1 çorba kaşığı tereyağı
Sosu için: 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 kaşık domates salçası, 1’er tatlı kaşığı tuz ve kırmızıbiber, 8 bardak su.

Haberin Devamı

HAZIRLANIŞI:
'Mantı hamuru için yoğurma kabının içinde yumurtayı, tuzu ve suyu karıştırın. Unu azar azar ilave ederek pütürsüz ve sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 30 dakika dinlendirin.
'İç harcı için soğanları ince ince kıyıp çukur bir kabın içine aktarın. Ufalanmış beyaz peyniri, kırmızı toz biberi ve kıyılmış maydanozu ekleyip tüm malzemeyi karıştırın.
'Dinlenmiş hamurdan 3 eşit beze hazırlayın. Bezeleri un serpilmiş tezgâhın üzerinde oklava yardımıyla yufka büyüklüğünde açın. Hamuru önce üst üste katlayın, daha sonra 3 cm. genişliğinde şeritler kesin. Şeritleri tezgâhın üzerinde üst üste yerleştirin ve 3 cm’lik kare hamurlar kesin.
'Kare hamurların ortasına 1 çay kaşığı ucu kadar iç malzemeden yerleştirin. Hamurların her birini karşılıklı kenarlarını üst üste gelecek şekilde, üçgen katlayın. Hazırladığınız mantıları tavanın içinde 1 çorba kaşığı tereyağında kızartın.
'Sosu için 2 çorba kaşığı tereyağını tencerede eritin. Domates salçasını ekleyip birkaç dakika karıştırın. Tuz, kırmızı toz biber ve kaynar su ilave edin. Sosu 10 dakika kaynatın. Kızarmış mantıları kaynamakta olan bu sosun içinde 5-6 dakika pişirin.
'Pişen mantı hamurlarını sosuyla birlikte servis tabağına alın. Sıcak servis yapın.

Haberin Devamı

Bu yemekler çok forslu

Resmi format, modern sunum
Cumhurbaşkanlığı mutfağında sürekli bir araştırma-geliştirme faaliyetleri sürdürdük. Geleneksel lezzetlerimizin ‘Köşk’ davetlerinde nasıl sunulabileceği üzerine uzun süren çalışmalar yaptık. Türk ve dünya mutfağını sentezleyerek özgün tarifler geliştirdik. Yöresel yemeklerimize resmi yemek formatına
uygun modern sunumlar tasarladık. Hayrünnisa Gül

Siz de uygulayabilirsiniz
Eskiden Kayseri’de mutfağa ‘tokana’ ya da ‘aşgana’ denirdi. Bundan hareketle ‘Tokanadan Sofraya Kayseri Yemekleri’ adı verilen bu kitaptaki tarifler, herkesin evinde, tokanasında rahatlıkla uygulayabileceği şekilde hazırlandı. Hayrünnisa Gül

Kayseri mutfağını tattılar

Çankaya Köşkü döneminde İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’e suböreği, ABD Başkanı Obama’ya içliköfte, İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano ve eşine nevzine, Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari’ye börekaşı çorbası, Hollanda Kraliçesi Beatrix’e mantı ikram edildi.

Haberin Devamı

Bu yemekler çok forslu

Leziz gül şerbeti: Gül’ün tarifleri arasında pek çok şerbet tarifi var. Üstteki fotoğrafta yer alan gül şerbeti için 60 adet pembe kokulu gül kullanılıyor.

BAKMADAN GEÇME!